HomeCosplay LessenArmor en PropsAfwerken van 3D geprint materiaal

Afwerken van 3D geprint materiaal

Ook wanneer je zelf geen 3D modellen kunt tekenen is het tegenwoordig steeds makkelijker om wel aan 3D onderdelen te komen. Deze zijn vaak nog wel wat grof wanneer ze uit de printer komen en hebben nog wat liefde en aandacht nodig om ze af te werken!

Er zijn verschillende manieren om een 3D print af te werken. Een geprint object is nooit 100% glad en klaar om geverfd te worden. De printlijnen moeten nog worden weg gewerkt en de eventuele oneffenheden in je print.

Een van de manieren om je print glad te krijgen is schuren en het gebruik van polyester plamuur (Bondo) om alles glad te krijgen. Bondo is een vul materiaal van polyester. Je activeert het product met de bijgeleverde harder. Let op! Gebruik handschoenen en draag tijdens het schuren een stofmasker.

 

1. Bekijk welke delen werk nodig hebben

Als je kijkt naar foto 1 en 2 zie je dat de print vele hoeken heeft, aangezien deze vormen rond moeten zijn moeten we dit gaan oplossen. Het oorspronkelijke model was niet geschikt om zo uit te printen. Ik heb het model rechtstreeks uit de game gehaald en klaar gemaakt om te printen. Maar we kunnen dit oplossen. Eerst moeten we kijken waar we materiaal weg moeten halen en waar we materiaal moeten toevoegen. Voor het grove schuur werk raden we een handschuurmachine of een Dremel.

 

2. Verander de vorm waar nodig

Het is ook mogelijk dat alleen schuren en plamuren niet genoeg is. Als je kijkt naar afbeelding 3 zie je dat de vorm van de helm niet klopt. De helm is uitgerekt. Om dit op te lossen hebben ik een aantal banen uit de helm gezaagd. Op deze manier werd de helm smaller en kreeg het de juiste vorm. Schuur en plamuur waar nodig. (foto 4).

 

3. Prime tijd

Als je tevreden bent over de vorm en de afwerking is het tijd om je project te primen. Het primen heeft 2 functies in dit geval. 1. Je ziet meteen of je klaar bent met schuren en plamuren. Doordat alles 1 kleur krijgt zie je of je nog iets vergeten bent om op te vullen of juist dat je iets extra’s moet wegschuren. 2. Door het primen zorg je ervoor dat de verf beter hecht aan je geprinte object.

 

4. Verven

Nu de basis mooi egaal is en geprimed is kan je beginnen met verven. Ik heb de helm met spuitverf in de juiste kleur gespoten en ben hierna met acryl verf verder op gegaan.

 

Tips:

Het proces van glad maken en volledig afwerken neemt veel tijd in beslag en is vaak een relatief saai klusje. Neem hier goed de tijd voor en laat je niet opjagen. Hoe meer tijd en energie je er in steekt hoe mooier je eindproduct uiteindelijk is. Tijdens het werk is het weinig belonend maar als je het eindresultaat ziet is het alles dubbel en dwars waars!

En weet je niet helemaal zeker wat voor verf of primer je nodig hebt? Lees dan ons artikel “Verschillende soorten fillers, primers, en verf. En waar je ze voor gebruikt“.

 

 

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close