HomeCosplay LessenBasis cosplay lessenAlles over (cosplay) circle lenzen

Alles over (cosplay) circle lenzen

Circle lenzen zijn een uitkomst voor cosplayers omdat ze nét dat beetje extra meegeven aan je cosplay. Ze maken je ogen niet alleen groter voor dat extra cartoony effect, ze zijn er ook nog eens in alle kleuren van de regenboog. Perfect om de kleur ogen van jouw character na te bootsen. Let echter wel op dat circle lenzen gevaarlijk voor je ogen kunnen zijn als je ze niet goed gebruikt! Onderstaand leggen we je uit wat circle lenzen precies zijn en hoe je ze veilig en goed kunt gebruiken.

 

Doe je huiswerk!

Voordat je echter begint aan het dragen van contactlenzen, is het noodzakelijk om langs een opticien te gaan. Met een kort onderzoek kunnen zij je (vaak gratis) vertellen of je ogen geschikt zijn voor contactlenzen. Sommige mensen hebben ogen die te droog zijn, of juist ogen die een te platte of te hoge bolling van het hoornvlies hebben. Zij zijn niet geschikt voor contactlenzen, en kunnen hun ogen ernstig beschadigen met het dragen ervan. Laat dit dus altijd eerst controleren!

Als je ogen geschikt zijn om de lenzen te dragen, is het alsnog zaak om voorzichtig te zijn. Voel je, als je de lenzen in hebt, ook maar iets dat je irriteert aan je oog of pijnlijk wordt: METEEN UITDOEN en indien nodig een arts raadplegen. Hoewel mensen vaak zat ‘echte’ lenzen dragen in het dagelijkse leven kun je niet zonder pardon maar een paar circle lenzen in je oog stoppen. Kijk ook niet zomaar met circle- of sclera lenzen recht in de zon! Het hele internet stroomt over van sites die je circle lenzen willen aanbieden, maar voor je ze aanschaft moet je goed letten op de volgende dingen:

 

Let op de water content

Het is belangrijk dat een oog kan ademhalen. Dit kan het oog alleen doen als de lens voldoende zuurstof door laat. Een ‘echte’ zachte lens laat tussen de 50% en 99% zuurstof door. Bij een circle lens is dit regelmatig slechts 35%. Daar komt nog bij dat een circle lens veel groter is en meer van je oog bedekt waardoor de zuurstof toestroom nog verder wordt bemoeilijkt. Vaak staan deze percentages bij de text ‘water content’.  Hoe hoger dit percentage hoe beter het vaak voor je ogen is, maar het houdt ook in dat de lens wat kwetsbaarder is bij frequent gebruik. Let op: dit geldt niet in alle gevallen!

Een circle lens kan daarom minder lang worden gedragen dan een reguliere contactlens. Waar bij reguliere contactlenzen de maximum ligt op 14 uur per dag, is dat bij circle lenzen meer richting 8 uur per dag. Als je gevoelige ogen hebt, kun je de lenzen beter niet meer dan 6 uur inhouden.

 

Let op de kromming/bolling

Circle lenzen zijn verkrijgbaar in verschillende oppervlaktebollingen. Vaak liggen deze tussen 8.4 – 8.6. Een aangemeten reguliere contactlens zal worden afgestemd op de bolling van het hoornvlies en daarom vaak beter passen dan een circle lens, tenzij je jouw ‘maat’ circle lens kunt vinden. Bij een te grote bolling zal de lens niet plat op het hoornvliesoppervlak liggen. Dit is niet alleen heel oncomfortabel, maar geeft ook een ‘uitpuilend’ effect. Bij een te platte lens is de kans op krassen op het hoornvlies groter. Zorg er dus voor dat je de lens niet te lang draagt en gedurende de dag vochtig houdt met lenzenvloeistof.

 

Dikte van de lens

Ten slotte is er nog het verschil in dikte. De dikte heeft niet zozeer iets te maken met uitdrogen (dit hangt af van het materiaal van je lens) maar wel met het doorlaten van zuurstof (of zoals de opticien het noemt ‘gas permeability’). Een dikkere lens laat minder makkelijk zuurstof bij je oog komen waardoor deze sneller geïrriteerd kan raken. Een gemiddelde ‘echte’ contact lens is 0,03 mm dik, een circle lens soms al 0,11 mm dik. Best een verschil dus!

 

Houdbaarheid van (circle) lenzen

Circle lenzen zijn, in hun originele verpakking, een jaar houdbaar. Na het openen van de verpakking kun je ze echter nog maar 30 dagen houden, dus maak ze niet maanden voor de conventie open. Je kan de lenzen dus maximaal +/-30 keer dragen. Daarna worden ze broos en stug, en wordt het risico op beschadigingen van het hoornvlies groter.

De vloeistof waarin de lenzen verpakt zitten, is geen gewone lenzenvloeistof. Het is een agressievere vloeistof met veel conserveermiddelen erin, die je niet in je ogen wil hebben. Spoel circle lenzen daarom goed af met lenzenvloeistof na het openen van de verpakking en laat ze een nacht weken in je eigen lenzenvloeistof. Hierdoor zijn alle schadelijke stoffen uit de lens geweekt voordat je ze in je ogen doet.

Voor het behoud van je lenzen is het noodzakelijk om de lenzenvloeistof na elk gebruik te vervangen. Als je de lenzen niet hebt gedragen, hoef je de vloeistof maar 1 keer in de week te vervangen. Na 30 dagen gooi je de lenzen weg.

 

Juist gebruik van circle lenzen

Om te zorgen dat je de circle lenzen op de juiste manier gebruikt is het handig om een aantal dingen van te voren te weten. Zo zijn er soms dingen die heel “logisch” lijken om te doen maar die je nooit moet doen omdat ze schade kunnen veroorzaken.

 

Hygiënisch gebruik

Om circle lenzen veilig te kunnen gebruiken is het belangrijk om een goede hygiëne te handhaven. Zorg voor een schoon oppervlak waar je je lenzenspullen op kunt uitstallen en was van tevoren altijd grondig je handen. Zorg dat je lenzenbakje en vloeistoffles schoon en netjes blijven. De tip van je vloeistoffles mag je nooit aanraken, dan komen er bacteriën in de vloeistof. Draai daarom de dop altijd goed terug na gebruik.

Zorg er hierbij ook voor dat je nooit je lenzen en/of lenzenbakjes afspoelt met water maar altijd met de lenzenvloeistof. Buiten dat er bepaalde parasieten in het water kunnen zitten die voor je ogen schadelijk zijn kun je ook  “verkalking” van je lenzen krijgen waardoor deze onbruikbaar zijn.

 

Laat je ogen wennen en draag ze niet te lang

Wanneer je voor het eerst circle lenzen draagt, of voor het eerst sinds maanden weer in doet, moet je je ogen kans geven om te wennen. Draag ze dan ook eerst wat kortere perioden om in te komen. Dag 1 bijvoorbeeld twee uurtjes, dag 2 vier uurtjes, en dag 3 pas 8 uur (bij voorkeur nog meer verspreiden). Zorg dat je je ogen vochtig houdt en dat je na gebruik de lenzen goed schoon maakt en van te voren de lenzenvloeistof in je lenzendoosje vervangt.

 

Leen nooit je lenzen uit

En lijkt het je leuk en handig om eens lenzen te wisselen of uit te lenen aan iemand anders? NIET DOEN! De lenzen zijn poreus en zuigen bacteriën uit het oogvocht (niet je tranen, echt het vochtige laagje op je oog) op. Deze bacteriën worden vervolgens overgeheveld naar de andere persoon. Ook als er daarna geen klachten ontstaan, is die persoon geïnfecteerd met jouw bacteriën, en die kunnen ook veel later nog voor ontstekingen en andere vervelende problemen zorgen. Om de ernst hiervan nog wat extra te benadrukken. Via het oogvocht kunnen zelfs SOA’s worden overgebracht! Geen grapje. Met name herpes en Hepatitus B kunnen op deze manier worden overgegeven. Dus nogmaals doe dit NIET!

 

Geen twee lenzen over elkaar dragen

Regelmatig zie je de moeilijkheden die mensen met + sterkte hebben om lenzen te vinden. Kort gezegd zijn deze er niet als circle lens variant. Er wordt dan ook wel eens geopperd om dan maar twee lenzen over elkaar te dragen. En hoewel dit technisch gezien mogelijk is, is het erg slecht voor je ogen. Feit is dat twee lenzen op elkaar je ogen veel meer uitdrogen (kan vrijwel geen zuurstof doorheen komen), je oogleden raken geïrriteerd, etc. etc. Hoewel jij er wellicht op moment niet veel van hebt gemerkt betekent niet dat je geen lichte schade ervan kunt ondervinden. Al helemaal als je het vaker doet. Hoe jammer ook, gewoon niet doen dus.

 

Lenzen dragen

Natuurlijk moet je de lenzen ook nog op de juist manier inbrengen. Dit is een handigheidje en hoe vaker je het doet het makkelijker het gaat. In het begin zul je een spiegel voor je moeten hebben en allebei je handen gebruiken. Als je eraan gewend bent lukt het je waarschijnlijk al met twee vingers en zonder spiegel!

Heb je overigens een goedkoop lenzen setje gekocht om de lenzen in te bewaren dan zit daar nog wel eens een soort zuignapje bij. Deze zijn echter vooral voor harde lenzen en niet geschikt voor circle lenzen.

Om te beginnen was je grondig je handen met zeep en droogt ze af.  Controleer voordat je de lens in doet of de lens binnenstebuiten zit. Zet de lens op het topje van je vinger en kijk er vanaf de zijkant naar. Heeft de lens een mooie C-vorm, dan zit hij goed. Staan de randjes wat platter en naar buiten, dan zit hij binnenstebuiten. Door voorzichtig te wrijven met wat lenzenvloeistof in je handpalm, springt de lens vaak al naar zijn juiste vorm. Lenzen die goed geplaatst zijn, hoor je niet te voelen.

Als de lenzen in de juiste vorm zijn kan je de lenzen indoen. Pak de lens en zorg dat deze op het tipje van je wijsvinger staat. Daarbij trek je met de wijs- en middelvinger van je andere hand je oogleden uit elkaar en plaatst voorzichtig de lens op je oog. Als je dit eng vindt, kun je omhoog kijken terwijl je de lens in zet. Op deze manier zet je de lens op het wit van je oog, in plaats van direct op de iris. Na een paar keer knipperen schuift de lens vanzelf op zijn plaats.

 

Als je nog aan het wennen bent aan lenzen, dan voel je ze wel zitten, maar ze horen niet oncomfortabel te zijn. Voelt het niet goed, zie je niks of doet het pijn? Eruit halen! Het kan zijn dat deze binnenstebuiten zit of ergens een beschadiging/vuiltje heeft.

Hoe je ze ook aanbrengt onthoud wel: Voelt het niet goed of doet het pijn? Eruit halen!

 

Sclera lenzen

Een apart soort lenzen zijn de zogenoemde sclera lenzen. Dit zijn zo’n beetje de grootste lenzen op de markt en hebben een doorsnede van zo’n 22 mm! Dit is voldoende om zo’n beetje je gehele oog te bedekken. Het is daarom ook aan te raden eerst wat ervaring op te doen met gewone lenzen, voordat je aan sclera’s begint. De extreme grootte zorgt ervoor dat ze extra risico met zich mee brengen en dat het nog belangrijker is dat je goed oplet waar je ze haalt en dat je er goed mee omgaat. Sowieso is het aan te raden deze nooit langer dan 4-5 uur achtereen te dragen omdat ze simpelweg te irriterend zijn voor je ogen. Ook het aanbrengen van deze lenzen vergt wat extra aandacht zoals onderstaand te zien:

 

Lenzen schoonmaken

Na het dragen is het belangrijk dat je de lenzen schoonmaakt. Je moet ze echter niet schoonmaken met water, hoe verleidelijk het ook is als je niks bij de hand hebt. Doe het niet! Neem dan gewoon je verlies, gooi de lenzen weg en koop daarna weer nieuwe. Het lijkt onschuldig maar zeker bij mindere kwaliteit lenzen loop je het risico je hoornvlies te beschadigen! Gebruik voor het schoonmaken gewoon (goede kwaliteit) lenzenvloeistof.

Je kunt op twee manieren lenzen schoonmaken, met kleine hulpmiddelen zoals echte lensschoonmakers, roterende potjes of noem het maar op. Het makkelijkste is echter gewoon met je handen al is dit iets minder hygiënisch en zul je wel wat voorzichtiger moeten zijn! Je kunt beginnen door (nadat je goed je handen hebt gewassen) de lens in de palm van je hand te plaatsen en er flink wat vloeistof overheen te spuiten.

Daarna kun je heel voorzichtig met je een vinger wat rondjes draaien door de lens, maar pas op dat je deze niet beschadigt. Daarna nog wat afspoelen met lenzenvloeistof en weer in het lenzendoosje plaatsen. Zorg wel dat je de vloeistof daarin ook eerst vervangen hebt. Het is echt belangrijk dat je je lenzen goed schoon houdt en na elk gebruik schoonmaakt. Ook de lenzenvloeistof in je doosje moet je elke week vervangen als je de lenzen niet draagt.

 

Lenzen in het kort

Circle lenzen zijn dus niet geheel zonder risico! Dit betekent niet dat je helemaal niet moet dragen. Sterker nog, dit kan prima mits je er goed mee omgaat en lenzen van goede kwaliteit koopt. Let dan ook op kromming, dikte, water content, en houdbaarheid wanneer je ze aanschaft.

Draag ze niet te lang en houd ze goed schoon. Het belangrijkste is dat een lens goed zit, geen irritatie veroorzaakt en je zicht niet belemmert. Zijn alle drie deze punten prima? Dan hoef je je niet direct zorgen te maken. Maar bij wat voor klachten dan ook, zelfs als je twijfelt kun je het beste contact opnemen met je opticien! Het is over het algemeen slim om eens aan een opticien te vragen waar je op moet letten bij jouw ogen of wat voor tips & tricks hij eventueel voor je heeft.

Wil je nog wat meer tips? Deze video’s bespreken een aantal handige basis dingetjes, ook over de soorten circle lenzen die er nog zijn, en welke lenzen eventueel voor welke cosplay te gebruiken zijn:

 

Cover foto door: AgentShawnee.

 

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close