HomeCosplay LessenAlles over naaipatronen

Alles over naaipatronen

Het maken van een cosplay begint bij het maken van de patronen. Dit zijn een soort papieren modellen van de onderdelen. Aan de hand hiervan maak je de gehele cosplay precies op maat. Gelukkig kun je patronen vaak kant-en-klaar kopen. Zeker voor niet al te ingewikkelde cosplays zijn er een hoop basiselementen die je kunt gebruiken.

Dan nog zijn er een aantal dingen die je moet weten of basiskennis die je nodig hebt om te kunnen werken met patronen. Voor het aanpassen van patronen verwijzen je door naar dit artikel of wanneer je geheel nieuwe patronen wilt maken verwijzen we door naar het artikel ‘Patronen tekenen’. Voor je hier aan begint moet je wel de basis weten en dat leggen we je hier uit! Dit heb je nodig om te beginnen:

  • Meetlint
  • Patronen
  • Patroonpapier
  • Poltood
  • Schaar
  • Spelden
  • Stofmarkeerder naar keuze (meer daarover later)
  • Stofschaar

Meten is weten! Het allereerste dat je zult moeten doen is jezelf opmeten. Hierbij zijn een aantal afmetingen het belangrijkste zoals lengte, borstomvang, taille en heupen. Dit is voldoende om erachter kunnen komen welke maatpatronen je nodig hebt. Voor het echte werk is het echter handig om nog gedetailleerder alles op te meten. Onderstaand zie je welke maten je nodig hebt en hoe je dit moet meten.

 

Patronen kopen

Zoals we eerder al besproken hebben is het handig om je cosplay in verschillende stukken te verdelen. Dit zodat je makkelijker patronen kunt vinden. Wanneer je namelijk zoekt op “cosplay patroon character-x” is de kans minimaal dat je deze ook vindt. Al zie je de laatste jaren gelukkig wel steeds meer kant-en-klare cosplay patronen verschijnen. Maar stel dat je een Japans schooluniform voor een meisje wilt maken en niks kunt vinden. Kijk dan naar waar het uit bestaat. Eigenlijk niks meer dan een plooirokje met een bloesje met lange kraag en strik. Daarmee kun je wel veel meer patronen vinden die je kunt gebruiken.

Gewapend met je maten en wetende welke onderdelen je nodig hebt kun je op zoek gaan naar de patronen. Sommige vind je online als pdf patroon maar meestal kom je terecht bij winkels die gehele patronen verkopen van bijvoorbeeld het merk McCalls. Daar ga je de juiste patronen zoeken en in de juiste maat. Hoe dichterbij je eigen maat je zit met de patronen hoe makkelijker het werkt. Ook belangrijk is de hoeveelheid stof en/of soort stof die je nodig hebt om te werken met een bepaald patroon. Dit staat aangegeven op de verpakking van het patroon en is van groot belang wanneer je de uiteindelijke stoffen gaat halen. Meer over soorten stoffen en het kopen van stof voor cosplay lees je hier.

Wil je overigens voor relatief weinig geld een grote verzameling patronen opbouwen? Dan kun je je abonneren op naaitijdschriften zoals ‘Knipmode’, ‘Burda’, en ‘Sew Today’.

 

Hoe zit een patroon in elkaar

De eerste keer dat je een kant-en-klaar patroon uit de verpakking haalt zul je je wellicht even achter je oren moet krabben, wat een raar gedoe. Het is flinterdun papier, vaak een beetje bruinig, en met een warboel aan lijntjes en letters. En vaak ook nog in het Engels of zelfs Spaans en Italiaans. Gelukkig zit er best een goede logica achter de patronen, maar deze wisselt soms per merk.

Gelukkig komt er bij elk patroon een kleine gebruiksaanwijzing waarop de belangrijkste symbolen worden uitgelegd. Maar er staat ook bij uit welke onderdelen het patroon bestaat en welke maat bij welke soort lijn hoort. Als je weet welke maat je moet hebben is het een kwestie van de onderdelen opzoeken die je nodig hebt en de juist lijntjes volgen.

Dit geld overigens niet direct voor pdf patronen. Je kunt online een hoop (gratis) downloadbare patronen vinden voor allerhande zaken. Deze vragen soms wel wat meer aandacht om in elkaar te zetten zoals onderstaand uitgelegd:

 

Patronen uitknippen

Je moet echter niet meteen beginnen met knippen want vaak lopen bepaalde onderdelen in elkaar over. Je zult een rol patroonpapier moeten pakken en deze over de juiste stukken leggen. Daarna trek je met een potlood de lijnen over op je patroonpapier. Let hierbij wel dat je alle symbolen en lijntjes die van toepassing zijn, zoals markeringen van plooien of knoopsgaten, ook meeneemt. Met gewoon patroon papier is dit soms wat moeilijk te zien maar een handige tip van ‘Black Loves Gold’ is om géén patroonpapier te gebruiken maar puinzakken. Hoe dat zit lees je op haar blog.

Nu kan het zijn dat je al weet dat je maten ergens afwijken omdat je bijvoorbeeld een stevige buste hebt of juist een extra smalle taille dan zul je de patronen moeten aanpassen. Soms kun je dan gewoon de lijnen van een maatje kleiner/groter deels volgen maar soms brengt dit de algehele pasvorm in gevaar. Je zult dan meer aanpassingen moeten doen aan je patroon. Voor het aanpassen van patronen of tekenen van geheel nieuwe patronen verwijzen we je echter door het artikel ‘Patronen tekenen’.

Ook belangrijk om op te letten bij de patronen is of de extra ruimte voor het maken van naden en zomen de zogenoemde toeslag al bij het patroon in zit of niet. Is dit niet het geval dan moet je nog wat extra ruimte om het patroon heen bijtekenen.

Wanneer je tevreden bent met je patronen en ze allemaal op het papier staan (let hierbij op dat je ze NIET over elkaar heen laat lopen), kun je ze uitknippen. Tip: schrijf nog wel duidelijk op elk stuk welk onderdeel wat is. Zeker met veel onderdelen of onderdelen die veel op elkaar lijken scheelt het een hoop gedoe als je ze herkenbaar maakt.

 

Patronen op stof leggen

Stof is meestal niet gratis, en vaak ook niet bepaald goedkoop. Je wilt dan ook zoveel mogelijk uit je stof halen en dat kun je doen door slim gebruik te maken van je patronen en de manier waarop je ze op de stof legt probeer zo netjes mogelijk deze op elkaar aan te sluiten maar zorg dat je voldoende ruimte hebt om te knippen zonder de patronen te raken. Ook moet je goed opletten, bepaalde patroon onderdelen moet je bijvoorbeeld op dubbele stof leggen (sowieso meestal nodig), of net op de rand van dubbelgevouwen stof.

Dit staat vaak al aangegeven of wijst zich vanzelf. Wanneer je tevreden bent over de positie van de patroon onderdelen kun je deze vastspelden op de stof. Zorg dat de stof netjes recht ligt, op een vlakke ondergrond en strijk ook het patroon glad. Zet deze straks op de stof, maar ook weer niet zo straks dat deze scheurt, en speld vast.

 

Patronen op stof tekenen

Nu kun je er voor kiezen om meteen de patronen te gaan uitknippen op je stof door de randen van het papier te volgen. Voor bepaalde basis vormen zal dit kunnen maar vaak zijn er nog veel meer lijntjes en belangrijke punten op de stof die je moet weten wanneer je gaat naaien. Denk aan de plek waarop plooien zitten of knoopsgaten. Daarom moet je de patronen op de stof tekenen. Dit kun je doen met verschillende middelen zoals stofkrijt, speciale stiften voor op stof, bijenwas, en transferpapier. Elk van deze methoden hebben verschillende toepassingen en zijn voor verschillende soorten stoffen te gebruiken.

Denk dan ook goed na over het soort stof dat je hebt en waarmee je deze gaat markeren. Heb je een zijde stof die alleen naar de stomerij kan dan is een stift geen optie, deze moet weghalen met een natte doek maar kan bij deze stof dus niet. Krijt zou wel een goede optie zijn. Heb je een katoenen stof dan kan je juist wel weer zo’n stift gebruiken. Eenmaal de juiste markeer methode geselecteerd dan kun je deze gaan gebruiken om de lijnen over te trekken op de stof.

Meer informatie over de verschillende markeer methoden én voorbeelden hoe je ze moet gebruiken vind je in onderstaande video (echt een aanrader):

 

Stof uitknippen

Daarna, wanneer je alle lijntjes op je stof hebt staan kun je echt gaan knippen. Zorg dat je een goede stofschaar hebt en knip netjes langs de lijntjes de stof uit! Dat gedaan kun je verder met het afpassen en naaien. Daarover lees je meer in de volgende artikelen.

 

Extra tip

Bewaar altijd al je gebruikte patronen! Je weet maar nooit wanneer je ze weer kunt gebruiken voor een ander project en het scheelt je een hoop tijd en energie als je niet weer alles opnieuw hoeft te doen.

 

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close