HomeCosplay LessenBasis cosplay lessenAlles wat je moet weten voor je begint met naaien

Alles wat je moet weten voor je begint met naaien

Zoals in eerdere artikelen genoemd is naaien voor de meeste cosplayers een cruciaal onderdeel. Of het nou gaat om het aanpassen van een gekocht kostuum of het geheel zelf maken van een project. Er komt echter nogal wat bij kijken en voordat je kunt beginnen is het handig om te weten dat je voor het naaien (van een cosplay) een aantal dingen nodig hebt én bepaalde kennis moet hebben. Wat je precies nodig hebt en moet kunnen is geheel afhankelijk van de cosplay die je wilt maken. Een basislijstje met naaispullen is echter:

  • Meetlint
  • Naaipatronen (als je ze zelf kunt/wilt tekenen niet nodig)
  • Patroonpapier + potloden
  • Stofschaar + gewone schaar
  • Spelden (met ronde knop)
  • Fournituren (ritsen, garen, knopen, etc.)
  • Tornmesje
  • Naaimachine (met accessoires zoals naalden en voetjes)
  • Stof (uiteraard, afhankelijk van cosplay)
  • Optioneel: (verstelbare) paspop

Afhankelijk van je kostuum en stoffen zal je extra dingen nodig hebben zoals speciale machines om leer te bewerken of extra naalden voor de naaimachine als je dikke stoffen hebt.

Alles in huis? Dan is het tijd om aan de slag te gaan! Dit is slechts een korte kennismaking maar voor elk onderdeel dat we hier noemen is er ook een uitgebreide les te vinden. Klik hiervoor op de titel van het onderwerp naar keuze en je wordt er meteen naartoe gebracht.

 

Meten is weten

Voordat je gaat beginnen moet je er ook je eigen maten goed opmeten. Deze zijn de basis voor alles wat je gaat doen: de patronen die je nodig hebt, de hoeveelheid stof, hoe je moet afmeten en ga zo maar door. De belangrijkste dingen die je moet opmeten worden beschreven in onderstaande video:

 

Stof en patronen kopen

Met je maten bij de hand kun je de patronen die je nodig hebt gaan aanschaffen, of indien je wilt, zelf tekenen. Dit is als beginner echter niet aan te raden. Op je patroon staat ook aangegeven wat voor soort stof je nodig hebt en hoeveel je ervan nodig hebt. Volg deze instructies op en neem bij twijfel gewoon wat extra stof mee.

 

Patronen tekenen en stof klaarmaken voor gebruik

Het maken van een cosplay begint bij het maken van de patronen. Dit zijn een soort papieren modellen van de onderdelen. Aan de hand hiervan maak je de gehele cosplay precies op maat. Gelukkig kun je patronen vaak kant-en-klaar kopen. Zeker voor niet al te ingewikkelde cosplays zijn er een hoop basis elementen die je kunt gebruiken. Je zult ze her en der echter wel aan moeten passen. Hoe dit moet kun je in detail hier lezen. Maar over het algemeen is het prima te doen met basispatronen. Onderstaande video laat zien hoe je te werk gaat met een patroon:

 

Stof knippen

Eenmaal de patronen overgenomen op het patroonpapier knip je de onderdelen uit en leg je ze op de stof. Let bij het patroon wel op of de zoomtoeslag al is inbegrepen bij het patroon. Het makkelijkste is om de stof met een paar speldjes vast te zetten zodat deze niet beweegt. Daarna knip je ongeveer op 1-2 cm afstand van de rand (tenzij de zoom al bij het patroon inzit) het patroon uit. Dit doe je voor alle onderdelen. Onderstaand een handige video die je uitlegt hoe je de patronen tekent, uitknipt, op de juiste manier op de stof legt, en uiteindelijk de stof knipt.

Voordat je het definitieve project in elkaar zet is het belangrijk eerst nog een keer te kijken of alles wel past. Het makkelijkste is dan ook om, met de hand, in losse steken eerst alles vast te zetten en even te passen. Zo merk je vanzelf of je nog wat dingen kleiner moet maken. Groter maken is lastiger dus nogmaals: meet van te voren goed op! Hier kan ook een verstelbare paspop goed van pas komen. Je kunt deze afstellen op je eigen maten en daar precies op afpassen en afspelden hoe iets moet zitten.

Herstel waar nodig het patroon, haal de losse steken eruit en speldt deze helemaal af om klaar te maken voor de naaimachine. Speld wel op de juiste manier in één richting, met de knopjes naar je toe, of nog beter horizontaal met de knop naar buiten, zodat je deze er makkelijk uit kunt halen wanneer je bezig bent.

 

Naaimachine aanschaffen

Wanneer we het op deze site over naaien hebben bedoelen we hiermee eigenlijk altijd het naaien met een naaimachine. Hoewel het altijd een optie is om met de hand te naaien, en bij sommige stukken ook een vereiste, zal het gros van de tijd de naaimachine de beste optie zijn. Hoe je een naaimachine uitkiest lees je hier. Optioneel is ook de aanschaf van een lockmachine.

 

Daadwerkelijke naaiwerk

Zodra alles in orde lijkt te zitten en goed past kun je de cosplay echt in elkaar gaan zetten. Hiervoor heb je zoals gezegd je naaimachine nodig. Zorg dat deze klaar staat en volgens de gebruiksaanwijzing klaar is gemaakt voor gebruik. In de gebruiksaanwijzing van je naaimachine vind je gedetailleerde informatie over de standen die deze heeft en voor welke stoffen ze worden gebruikt. Vergeet niet om ook voldoende te weten over de verschillende soorten garen, naalden, en steken die je kunt gebruiken voor je naaiwerken.

Met de uitgeknipte stof in de hand en de andere instructies in de buurt is het tijd om echt te gaan naaien! Hoe en wat je allemaal wilt naaien bepaalt echter wel welke technieken je allemaal moet gebruiken. Moet je knoopsgaten maken? Wellicht een blinde rits? Hoe zorg je dat je zomen goed zitten? En hoe bevestig je überhaupt een mouw aan een shirt? Al dit soort informatie komt kijken bij het fatsoenlijk in elkaar zetten van je verschillende  patroononderdelen.

Jammer genoeg kunnen we dat moeilijk in een paar zinnen voor je samenvatten maar gelukkig vind je op deze site de belangrijkste informatie voor de meest voorkomende naaitechnieken en basis elementen die je moet kennen. Denk hierbij aan enkele basisvormen zoals t-shirts, (plooi)rokjes, het maken van mouwen, zetten van ritsen en meer. Verdiep je echt goed in deze basis, want als je gewoon wat gaat klungelen zul je lang niet altijd het juiste resultaat krijgen. Zelf experimenteren moedigen we aan, maar dan wel gebaseerd op goede basiskennis.

 

Extra tips

Zeker in het begin kan het handig zijn om eerst een proefmodel te maken van je cosplay. Dit doe je door eigenlijk het gehele naaiwerk eerst een keer te maken uit een (goedkope) oefenstof. Dit noemen ze ook wel het maken van een ‘mousseline’. Je bent wel wat langer bezig, maar het biedt je de kans om wat te oefenen zonder dat je meteen je dure stof verpest of verspild.
Uiteindelijk is het toch vooral een kwestie van vallen-en-opstaan en gewoon dingen proberen.

Ben je toch nog een beetje nerveus om zelf te beginnen met naaien? Kijk dan eens of je in de buurt wat naailessen kunt volgen, gewoon om je op gang te helpen. Je zult zien dat je in no-time de basis onder de knie hebt!

 

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close