HomeCosplay LessenBasis kledingstukken maken

Basis kledingstukken maken

Wanneer je op het eerste gezicht kijkt naar een kostuum zou je het niet direct vergelijken met normale kleding. De afmetingen, de kleuren, en de stoffen zijn lang niet altijd dingen die je terug ziet in je dagelijkse outfit. Maar toch zijn óók kostuums gebaseerd op “standaard” kledingstukken. Het begrijpen van deze basis en weten hoe je het zelf in elkaar zet is ontzettend belangrijk voor cosplay.

Het is daarom dan ook handig om te beginnen met het oefenen van enkele basisvormen zoals het maken van een standaard t-shirt, blouse, rok, broek en jurk. Optioneel zou je ook nog kunnen kijken naar bijvoorbeeld het maken van een standaard jas of wellicht zelfs een mantel. Natuurlijk is dit ook een tikje kort door de bocht want je hebt ontelbare soorten variaties op broeken, rokken, jurken, blousejes en ga zo maar door maar ook die zijn terug te brengen naar enkele basisvormen.

We gaan hier niet uitgebreid in op het maken van elk van deze kledingstukken maar we hebben wel deze overzichtspagina voor je met handige YouTube tutorials én we raden enkele patronen aan om mee te beginnen. Aan de hand van deze informatie kun je zelf verder gaan met het oefenen en tover je voor je het weet de mooiste dingen in elkaar.

Om te beginnen eerst even een lijstje met handige patronen voor de basis kledingstukken:

Vergeet echter ook niet ons overzicht met gratis cosplay naaipatronen te bekijken daar vind je ook nog een hoop.

 

T-shirt maken

Onderstaand vind je een youtube playlist met tutorials over het maken van een standaard t-shirt. Het is een vrij uitgebreide selectie voor iets “simpels” als een t-shirt maar de reden dat we deze uitlichten (ondanks de wat slechte beeldkwaliteit) is omdat echt alle stappen worden genoemd en voorgedaan én er ontzettend veel handige informatie vertelt wordt. Echt een aanrader!

http://www.youtube.com/embed?listType=playlist&list=PLU_hpXrimvBdZVciA1i1a9p4mVxcs_qmr&v=w7lHVRZIDC0

 

Blouse maken

De dame in deze video Wendy, is een spontane fashion designer die het niet te nauw neemt met super strikte patronen. Ze laat je onderstaand zien hoe je makkelijk zelf een blouse kunt maken. Ze doet dit echter een stuk minder uitgebreid dan de bovenstaande video’s want het daadwerkelijke naaiwerk laat ze niet zien. Wel het tekenen van de patronen en het afspelden van de belangrijke onderdelen. Voor de zekerheid hebben we nog een uitgebreide tutorial bijgevoegd die je wel van begint tot einde alle details laat zien

http://www.youtube.com/embed?listType=playlist&list=PLU_hpXrimvBeLcSQP88RAHca7cLxLeMWi&v=mgHIqY8_sS4

 

Broek maken

Je hebt verschillende soorten broeken waarvan de spijkerbroek de meest gangbare is. Eerlijk is eerlijk, als je een spijkerbroek nodig hebt voor je cosplay koop die dan gewoon. Want zelf maken is een behoorlijk helse klus als beginner. Mocht je het wel willen doen is één van de makkelijkste manieren de ‘Duplicate your favorite Jeans’ series (drie video’s) van Professor Pincushion, wil je de meest gedetailleerde tutorial ooit? Kijk dan deze 68 video’s tellende tutorial van The English Tailor.

Maar er zijn nog andere soorten broeken en als je ze meetelt als broek de legging. Deze zul je nog regelmatig voor cosplay kunnen gebruiken dus ook daar hebben we even een starterstutorial voor toegevoegd.

Patronen om te gebruiken (o.a. te bestellen bij naaipatronen.nl):

 

Rok maken

Rokjes komen maar al te vaak voor bij cosplay, met name de “school girl” rok, ofwel een plooirokje zie je veel terug. Dit is dan ook zeker een techniek die je goed kunt gebruiken. Maar ook andere soorten rokjes zijn goed om eens te oefenen. Een rok en top samen zijn namelijk vaak de basis van allerhande soorten jurken. Belangrijk om allebei te kunnen dus voor je met jurkjes bezig gaat! Andere soorten rokjes zijn o.a. de zeer nauwsluitende bodycon, en los vallende circle skirt (ook wel bekend als skater skirt).

Patronen om te gebruiken (o.a. te bestellen bij naaipatronen.nl):

http://www.youtube.com/embed?listType=playlist&list=PLm4L5x6Vt5RGDrvJ89UyAsyx6ZBHZK8Gk&v=OVXd951Q8ss

 

Jurk maken

Jurken in allerlei soorten en maten kom je regelmatig tegen met cosplay van baljurken tot korte sexy varianten. Je kunt er alle kanten mee op. Maar het kennen van een aantal basisvormen brengt je al een heel eind, al helemaal als je ook al snapt hoe je een top en een rok moet maken, een jurk bestaat immers uit beide. Onderstaand een aantal basis jurken van diverse moeilijkheidsgraden.

 

Blazer/Jas maken

Blazers en jassen zijn lang niet altijd de makkelijkste om te maken omdat er vaak aparte figuurnaden bij komen, extra voering, en nog wat meer dingen die soms wat ingewikkeld kunnen lijken, zeker als beginner. Laat dit je echter niet afschrikken want jassen en blazers komen nog regelmatig terug in cosplays. Denk bijvoorbeeld aan de jasjes in Attack on Titan of de lange leren jas van Starlord uit Guardians of the Galaxy.

http://www.youtube.com/embed?listType=playlist&list=PLU_hpXrimvBepK3s1vNgnfqqorW1Q48Qr&v=W2i1LAcLfbI

 

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close