HomeCosplay LessenHoe moet je stikken, naden, en zomen?

Hoe moet je stikken, naden, en zomen?

Naaien doe je door stoffen aan elkaar te bevestigen aan de hand van bepaalde steken met de juiste naald en draad. Welke soort steek je kiest is van invloed op je resultaat en sommige steken zijn wel/niet geschikt voor bepaalde stoffen.

Dit noem je ook wel het aan elkaar stikken, of doorstikken, van de stof.  Hier komen echter nog wel een paar dingen bij kijken want wanneer je maar gewoon lukraak dingen aan elkaar stikt op bepaalde plekken zul je al snel zien dat het resultaat niet altijd even mooi is of dat je aan sommige plekken wat extra aandacht moet besteden. Vaak hebben we het hier dan over zomen en naden.

Er zijn bepaalde manieren om op deze plekken te stikken en met verschillende effecten. Zo heb je dingen als een blinde zoom, versterkte naden en nog veel meer. Wil je goed afgewerkte kledingstukken die goed passen dan is het belangrijk om op je naden en zomen te letten. Onderstaand geven we een korte introductie van de meest belangrijke soorten: waar ze zitten, en hoe je deze moet maken. Voor gedetailleerde omschrijvingen en tutorials verwijzen we je echter door naar de specifieke pagina’s.

 

Verschillende soorten naden

Naden zijn bepaalde lijnen die niet alleen de verbinding tussen twee stukken stof regelen maar kunnen ook voor een extra mooie pasvorm zorgen. Zo heb je bij aansluitende blazers en jasjes vaak extra naden nodig om de juiste pasvorm te krijgen. Denk hierbij aan de naad die de voor- en achterkant van je broek aan elkaar houdt. Afhankelijk van waar deze naad is en welke stof je gebruikt zijn er andere manieren om de naad te vormen. Sommige zijn speciaal voor zwaardere stoffen waarbij andere juist weer voor lichte stoffen zijn. Ook kun je er voor kiezen een zichtbare en decoratieve naad te gebruiken of juist een volledig onzichtbare.

Enkele soorten zijn:

 • Standaard naad
 • Locknaad
 • Engelse/Franse naad
 • Jeansnaad
 • Onzichtbare belegnaad
 • Gebonden zoom

Meer weten over alle soorten naden en wanneer je ze toepast? Lees dan hier het artikel over soorten naden. Verder bestaat er ook nog zoiets als figuurnaden. Dit zijn een apart soort naden die aan stof worden toegevoegd om extra vorm te geven aan bijvoorbeeld een top of rok. Je ziet deze voornamelijk terug in vrouwenkleding om de juiste pasvorm te bereiken nodig voor de diversiteit aan cupmaten en afmetingen tussen heupen en middel. Meer over verschillende soorten figuurnaden lees je hier.

 

Verschillende soorten zomen

Een zoom daarentegen vind je alleen aan de onderkant van stoffen. Denk hierbij aan de zoom van je broekspijpen, jurk en mouwen. Het is vaak een stukje dubbelgevouwen stof die wordt gestikt. Dit zodat je onderaan geen rafels krijgt en sowieso een mooie nette afwerking krijgt. Een zoom kan zo simpel zijn als het omvouwen van het laatste stukje stof en doorstikken maar dit is lang niet altijd voldoende. Wil je een nette afwerking zonder rafels, een zoom die goed blijft zitten, én past bij de stof waar je mee werkt, dan moet je meer weten over de verschillende soorten zomen en hoe je ze moet maken.

Enkele soorten bekende zomen zijn:

 • Dubbele zoom
 • Rolzoom
 • Blindzoom
 • Gebonden zoom
 • Schulpzoom

Meer hierover weten? Lees dan het artikel over de verschillende soorten zomen.

 

 

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close