Pruiken stylen

Afhankelijk van het soort pruik zijn er diverse manieren om deze te stylen en kun je het zo gek maken als je wilt. We gaan hier even uit van een standaard synthetische pruik die wat basis styling nodig heeft zoals krullen, stijlen, of kleine spikes maken. Maar er zijn natuurlijk ook ingewikkeldere kapsels waarvoor je aan de slag moet met wefts, foam en hotglue. Voor dit soort styling verwijzen we je door naar onze uitgebreide tutorial voor ‘extreme pruiken stylen’ en ‘omgaan met wefts’.

De eerste stap van het stylen is het klaarmaken van de pruik, zorg dat deze goed gekamd is en indien nodig geknipt. Hoe je dit moet doen leggen we ook uitgebreid uit in aparte artikelen (lees hier over kammen, en hier over knippen). Zeker als beginner zal het stylen van je eerste pruiken vooral bestaan uit het knippen van de voorste lokken en pony, het uitdunnen van te dikke pruiken en/of het aanbrengen van wat laagjes. Al helemaal wanneer je een pruik hebt gekocht die al dicht bij het juiste model zit zul je weinig hoeven te doen qua knippen.

Om te gaan stylen heb je de volgende dingen nodig:

 • Piepschuim hoofd (of kappershoofd) met tafelklem of stevige standaard
 • (pruiken) Kam
 • Haarklemmetjes
 • Haarlak (bij voorkeur twee soorten: een normale en een ‘freeze’ spray)
 • Optioneel: textiellijm/houtlijm
 • Optioneel: föhn, krultang, stijltang en andere hulpmiddelen

Waarom de lijm? Dit droogt transparant op en hard goed uit. Hierdoor kun je pruiken op diverse manieren stijlen en in vorm krijgen in situaties waar gewone haarlak niet voldoende is. Niet alle soorten lijm drogen overigens even goed op dus test eerst even op een stukje pruikenhaar!

De dingen zoals föhn, krultang en stijltang kun je overigens alleen gebruiken als je ook daadwerkelijk een hittebestendige pruik hebt. Let hier dus goed op anders loop je het risico je pruik te verpesten (door de hitte kun je haren anders enorm gaan pluizen of zelfs smelten!).

Alles in huis? Dan is het tijd om aan de slag te gaan! Zorg ervoor dat de pruik goed op het hoofd en de standaard bevestigd zit (en dat deze stevig staat). Let hierbij goed op dat je pruik uitrekt en strak zet op het hoofd, en de omtrek gelijk is als die van jezelf (simpelweg even meten met een meetlint). Overigens kun je, zeker bij korte pruiken, vaak ook goed stylen als je de pruik op je eigen hoofd zet. Dit ligt eraan wat je zelf makkelijk vindt. Over het algemeen is een piepschuim hoofd echter makkelijker werken.

Aangezien de styling en de manier waarop je dit moet doen gigantisch verschilt per pruik hebben we een aantal basisprincipes voor je op een rijtje gezet die je bij een hoop pruiken kunt gebruiken.

 

Spikes maken

Een hoop kapsels, zeker de wat kortere (mannen) modellen, zitten vol spikes en strak gevormde punten. Om dit effect te krijgen is meestal niks anders nodig dan wat geduld, je eigen vingers en een flinke bus haarlak en zo nu en dan wat textiellijm/houtlijm.

Je zult namelijk per plukje haar deze moeten pakken, besprayen met haarlak, vormgeven met je vingers en dit proces vaak herhalen. Je kunt, indien je een hittebestendig pruik hebt, ook nog een föhn of stijltang gebruiken om te helpen bij het vormgeven van de plukken. Onderstaande een tweetal handige video’s:

Dit is eigenlijk al de basis voor de meeste pruiken: per keer aparte plukken pakken en deze helemaal stijf spuiten met haarlak en wat lijm om het geheel strak te krijgen.

 

Pruik krullen

Over het algemeen kun je pruiken ook kopen met krullen er al in. Nu kan het echter zijn dat het kapsel dat je nodig hebt net grotere/kleinere of minder/meer krullen nodig heeft dan de pruiken die je kunt vinden. In dat gevoel zul je zelf aan de slag moeten.

Je maakt het je jezelf in zo’n geval al een stuk makkelijker door een hittebestendige pruik te kopen, zeker als je graag met krultang in de weer gaat. Een niet hittebestendige pruik kan namelijk lelijk beschadigen en zelfs (deels) smelten als je met dat soort middelen in de weer gaat.

Om een pruik te krullen heb je diverse opties afhankelijk van wat je in huis hebt (of wilt halen) en wat je wilt bereiken. Hiervoor heb je diverse manieren.

 • Krultang
 • Voorverwarmde warmtekrullers
 • Papilotten en heet water
 • Rollers + föhn en haarlak

Voordat je begint kun je het haar ook even (per pluk) stomen. Hierdoor wordt het al wat makkelijker om ermee te werken en blijft de krul vaak beter zitten. Hier kun je gewoon kledingstomers voor gebruiken, deze zul je wel moeten aanschaffen en zijn niet altijd even goedkoop. Ben je echter veel bezig met pruiken styleren dan kan het echter wel de moeite zijn om in te investeren. Zeker wanneer je met alleen papilotten of rollers en een föhn aan de slag gaat is een stomer echt aan te raden om het juiste effect te krijgen.

Ook kan het aan te raden zijn om, zeker wanneer je met krultangen e.d. aan de slag gaa, een ander alternatief te gebruiken voor een piepschuim hoofd, deze kan namelijk smelten als je hem aanraakt met de krultang.

 

Krultang

Het gebruik van een krultang spreekt redelijk voor zich. Laat deze warm worden, maar absoluut niet te heet! Begin even op de laagste stand en kijk hoe de pruik zich houdt onder de hitte. Reageert deze goed op het plukje haar dan kun je verder. Pak gewoon per pluk het haar en rol deze om de krultang, houdt even vast, en laat voorzichtig los. Bespray meteen met haarlak, ook als je deze daarna nog wat uit wilt kammen. Eenmaal alles gekruld kun je voorzichtig kammen/borstelen en met freezespray vast zetten op de manier die je nodig hebt.

 

Voorverwarmde warmtekrullers/haarrollen

Voorverwarmde warmtekrullers en haarrollers kun je ook prima gebruiken. Je kunt ze vaak als set kopen waarbij een aantal rollers door het apparaat worden voorverwarmd en je daarna in het haar kunt rollen, vast zetten, en laten afkoelen alvorens ze eruit te halen. Behoeft weinig omkijken naar maar nadeel is dat je vaak niet genoeg rollers hebt in één set voor de gehele pruik.

 

Papilotten en heet water

Soortgelijke methode als bovenstaand is het gebruik van papilotten, een soort haarkrullers. Deze kun je vaak in grote partijen kopen op ebay en zijn een soort staafjes waar je het haar omheen krult en vast zet. Vervolgens dip je deze in heet (afhankelijk van je pruik, bijna kokend) water zodat elke pluk en roller helemaal nat wordt. Eventueel kun je er ook gewoon een paar keer heet water overheen gooien tot alles volledig doorweekt is. Doe dit dan wel even in een badkamer of iets dergelijks.

Door het hete water bereik je een soortgelijk effect als bovenstaande methodes. Grote voordeel is dat papilotten goedkoper zijn en makkelijk in gebruik, nadeel is dat ze minder geschikt zijn voor grote krullen.

 

Grote rollers + föhn en/of hairspray

Wanneer je grotere krullen nodig hebt of gewoon geen andere spullen in huis kun je ook nog met andere soorten rollers aan de slag gaan. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat je het haar of eerst stoomt of eerst met heet water bewerkt. Daarna kun je het haar inrollen en de föhn erop zetten. Pas op dat het niet te heet wordt! Bespray alles met haarlak en laat volledig afkoelen voor je de rollers eruit haalt. En klaar is kees!

Voel je vrij om ook kleine rollers te gebruiken maar in dat gevoel kun je beter één van de eerder genoemde methoden gebruiken.

 

Een pruik stijl maken

Net als met krullen kun je pruiken vaak al volledig stijl kopen. Toch kan het zijn dat je de juiste pruik niet kunt vinden of dat deze nog wat extra liefde nodig heeft om echt het gewenst effect te krijgen. De meest rechttoe rechtaan manier is door een stijltang te gebruiken (bij hittebestendige pruiken). Gecombineerd met wat verzorgende (pruik)producten en portie haarlak is dit eigenlijk altijd voldoende. Let wel goed op de temperatuur van je stijltang. Hoewel de pruik hittebestendig is betekent het niet dat deze alle temperaturen aan kan.

Geen stijltang in de buurt of geen geschikte pruik? Dan is er gelukkig is er nog een prima alternatief: pruiken stijlen met heet water. Letterlijk het enige wat je hoeft te doen is heet water (hoe heet hangt af van het soort pruik maar hoe dan ook nooit kokend water!) over je pruik heen te gieten of het krullende gedeelte in een emmer/pan/bad/wasbak met heet water te dippen tot deze goed doorweekt is.

Plaats de pruik op een pruikenhoofd (mocht je dat nog niet gedaan hebben) en kam er even grof met je vingers doorheen. Probeert geen echte kam of borstel te gebruiken te hard tekeer te gaan, dan kun je de pruik beschadigen. Als deze helemaal droog is kun je hem wel gewoon kammen zoals hier is uitgelegd.

 

Staart maken in een pruik

Het maken van een staart in een pruik is lang zo makkelijk niet als met echt haar. Doordat de haren op een bepaalde manier zijn vastgenaaid, en zeker bij goedkopere synthetische pruiken, kun je al snel de onderliggende wig cap zien wanneer je het haar naar achteren wilt trekken of een middenscheiding wilt maken. Er zijn echter nog wel een paar manieren om toch staarten te maken die er netjes uit zien. We leggen dan ook in het kort uit hoe je een paardenstaart moet maken of twee staartjes met middenscheiding (pigtails).

Wil je het echter helemaal netjes doen, dus zonder dat je kans hebt op randjes of zichtbare wefts? Dan zul je of, een pruik moeten kopen die al in een speciaal model met staart zit of, aan de slag gaan met wefts. Hoe je dat moet doen leggen we uitgebreid uit in het artikel over wefts.

 

Paardenstaart maken

De makkelijkste manier om een paardenstaart te maken is door deze in 4 onderdelen te verdelen: plukken aan de zijkanten laat je lost en deel het midden/achterkant van het haar op in een onder en bovenstuk. Eigenlijk een soort vier-vlakverdeling.

Je begint door de bovenste helft van het haar te pakken en in feite een halve paardenstaart te maken. Zorg dat de haren bovenop alles netjes bedekken en dat je geen onderliggende wefts kunt zien. Zet het vast met een elastiekje en kam lichtjes de eerste staart uit. Pak daarna de onderste helft van het haar en breng naar de eerste staart toe. Zorg ook hier weer voor dat je alle onderliggende wefts bedekt. Met nog een elastiekje voeg je de eerste en tweede staarten samen. Zodat boven- en onderkant in één staart zit. Daarna heb je nog de twee plukken aan de zijkanten over, ook deze moet je weer samen brengen met de andere staart en ervoor zorgen dat alles netjes bedekt blijft.

Let ook goed op dat de rand van je pruik bedekt blijft en/of niet naar buiten toe komt te staan. Mocht dit toch gebeuren moet je het geheel iets minder strak trekken. Ook kan het nodig zijn dat je de pruik met extra huidlijm aan je hoofd met bevestigen tijdens het dragen om dit te voorkomen.

Deze problemen kun je ook verhelpen door met wefts te werken. Hiervoor pak je een weft en plaats je aan de binnenkant van de pruik met de haren naar buiten! Zet de weft vast en vervolgens leg je de weft over de buitenkant van de pruik heen, over de rest van het haar en brengt het naar de rest van de staart toe. Meer over wefts en hoe er mee om te gaan lees je hier.

 

Pigtails maken

Het maken van twee staartjes gaat er bijna hetzelfde aan toe, alleen kun je hier moeilijk een echte rechte scheiding in het midden maken omdat hierbij altijd de wefts komen bloot te liggen. Er is hier wel een andere methode voor maar die is wat ingewikkelder en leggen we uit in het hoofdstuk “pruiken splicen”.

De methode die we hier beschrijven is een stuk makkelijker. Wat je moet doen is eerst een scheiding maken en dan om-en-om plukken van de ene naar de andere kant leggen. Pak bijvoorbeeld een pluk van een cm van de linker kant en leg deze over de scheiding naar de rechter kant. Vervolgens pak je een soortgelijke pluk van rechts en leg die naar de linkerkant, en zo werk je naar beneden toe. Onderstaand een video hoe het moet.

Daarna kun je de twee staartjes vastzetten met een elastiekje en klaar is kees! Mocht je een grotere of dikkere pruik hebben of de staarten hoger op het hoofd willen dan kun je het op dezelfde manier aanpakken als de paardenstaart door het haar in meerdere vlakken te verdelen en per keer een deel naar de staarten te brengen.

 

Andere kapsels stylen

Dit zijn slechts enkele basistechnieken die je kunt gebruiken. Wanneer je verder wilt gaan met het wat meer extremere werk zoals pruiken maken met enorme staarten, gigantische spikes, of andere opvallende looks zul je wat meer werk moeten verrichten. Daar vertellen we meer over in onze tutorial sectie en in het artikel ‘extreme pruiken stylen’.

 

Share With:
Rate This Article
Comments
 • Wat ik gelezen heb is heel duidelijk. Alleen jammer dat er nog geen werkende links zijn in de 2e alinea in dit stukje tekst: (lees hier over kammen, en hier over knippen)

  september 21, 2018

Geef een reactie

Close