Basiskennis pruiken

Een pruik is onmisbaar voor een cosplay. Zelfs als je eigen haar perfect bij een cosplay past is het toch aan te raden om voor een pruik te kiezen. Simpelweg omdat het effect hiervan vaak groter en mooier is. Pruiken zijn beter te stylen én blijven (mits goed gedaan) op hun plek. Ze zien er strakker uit en maken het plaatje helemaal af. Uiteraard ben je er vrij in het niet te doen maar zeker bij competities of photoshoots geeft het net dat beetje extra. Voor het styleren van pruiken heb je nodig:

  • Piepschuim hoofd (of kappershoofd) met tafelklem of stevige standaard
  • Schaar, indien nodig kappersmesjes/scheermesjes
  • (pruiken) Kam
  • (pruiken) Borstel
  • Haarklemmetjes
  • Wanneer je met wefts (losse stukken haar) werkt ook een weftnaald en draad
  • Haarlak en/of houtlijm

Dit is slechts een korte kennismaking maar voor elk onderdeel dat we hier noemen is er ook een uitgebreide tutorial te vinden. Voor ingewikkelde pruiken heb je soms ook dingen nodig als pur schuim, foam, lijmpatronen en meer. Alles in huis? Dan is het tijd om aan de slag te gaan!  Klik hiervoor op de titel van het onderwerp naar keuze en je wordt er meteen naartoe gebracht.

 

Soorten pruiken

Afhankelijk van het soort pruik zijn er bepaalde dingen die je wel of niet kunt doen. Zo kun je synthetische pruiken moeilijker (of helemaal niet) bewerken met een stijl- of krultang. Ook verven (met haarverf) gaat moeilijk tot helemaal niet en zo zijn er nog meer dingen om rekening mee te houden. Heb je een pruik van echt mensenhaar, welke vaak veel duurder zijn, dan kun je daar eigenlijk alles mee doen.

Over het algemeen kiezen we voor pruiken van synthetisch haar, omdat deze goedkoper zijn en in honderden variaties te verkrijgen zijn. Soms kun je ze al volledig gestyled krijgen en hoef je niks meer te doen.

Daarnaast bestaat er ook nog zoiets als een front lace pruik waarbij je nog wat stappen moet zetten wanneer je die draagt of styled. Het dragen van een front lace pruik vergt ook wat extra werk, maar kan voor een hoop cosplays echt perfect zijn. Ze zorgen, mits goed gedragen, voor een natuurlijke look wanneer je een zichtbare haarlijn zonder pony of lokken nodig hebt.

Tenslotte krijg je nog te maken met dingen zoals wefts, clip-ons en andere accessoires. Een weft is in feite een stukje pruik, een recht stukje dat bestaat uit een rij haren en welke gebruikt kan worden om extra volume of andere effecten toe te voegen aan pruik. Dat leggen we zo verder uit.

 

Basis pruiken stylen

Afhankelijk van het soort pruik zijn er diverse manieren om deze te stylen en kun je het zo gek maken als je wilt. We gaan hier even uit van een standaard synthetische pruik die wat basis styling nodig heeft. Maar er zijn natuurlijk ook enorme kapsels waarvoor je aan de slag moet foam en hotglue. Voor dit soort extravagante werken verwijzen we je door naar uitgebreide tutorial.

Zeker als beginner zal het stylen van je eerste pruiken vooral bestaan uit het knippen van de voorste lokken en pony, het uitdunnen van te dikke pruiken en/of het aanbrengen van wat laagjes, het krullen, stijlen, of in vorm brengen van de pruik met de hulp van styling producten. Hierbij kun je er voor kiezen de pruik op je eigen hoofd te stijlen of die op een kappershoofd of piepschuimen pop. Onderstaand enkele voorbeelden:

Wanneer je verder wilt gaan met meer extremer werk, zoals pruiken maken met enorme staarten, spikes, of andere opvallende looks, zul je wat meer werk moeten verrichten. Daar vertellen we meer over in onze tutorial sectie en in het artikel ‘extreme pruiken stylen’.

 

Een pruik dragen

Een pruik dragen lijkt super simpel, maar voor je eigen draagcomfort en het zeker weten dat deze goed blijft zitten hebben wij de volgende tips.
Met een zogenaamde ‘wig cap’ voorkom je dat er plukken onder je pruik vandaan komen. Zorg ervoor dat je je eigen haar goed omhoog hebt en weg stopt onder een haarnetje. Vervolgens zet je de pruik aan de binnenkant op de juiste maat en trek je hem over je hoofd. Wanneer de pruik op zijn plek zit kun je hem vastzetten met speciale pruiken clips, of twee haarspeldjes in een x-vorm op meerdere plekken bevestigen. Mocht het nodig zijn kun je ook nog wat huidlijm gebruiken om de pruik rondom je gezicht op de huid te plakken. Hierdoor weet je zeker dat er geen plukken meer zichtbaar zijn en blijft het beter op z’n plek. Zie onderstaande tutorial voor beeld materiaal.

Zoals gezegd kan het dragen van een front lace pruik echt voor wat extra effect zorgen bij bepaalde cosplays. Deze vergen nog iets meer werk bij het opzetten maar, mits goed gedaan, is het erg mooi!

 

Je pruiken opbergen

Eenmaal je pruik gedragen is het tijd deze ook weer op te bergen en bewaren voor een volgende keer. Als je de ruimte hebt zou je op een hoofd kunnen zetten en daar laten staan. Zorg echter wel dat ze dan achter glas staan, of schud ze zo nu en dan zo goed mogelijk uit. Als er teveel stof op verzamelt kun je weer helemaal overnieuw beginnen… Meestal zal je echter niet voldoende ruimte hebben om alles neer te zetten, zeker als je al een poosje cosplayed. Een hoop pruiken kun je redelijk goed opbergen wanneer er weinig styling inzit. Wanneer nodig zou je er nog weer wat extra krul in kunnen brengen. In dat soort gevallen kun je de pruik op een aantal manieren opbergen:

  • met het haarnetje en in de plasticzak waarin deze gekocht is
  • een panty los knippen en daar de pruik in bewaren (erg geschikt voor lange staarten)

En alle variaties daarop. Een handige tutorial hoe je ze netjes in een zak kunt krijgen vind je hier:

Heb je echter een pruik die onmogelijk in een tasje te proppen is? Dan kun je ze ook opbergen in plastic bakken. Gewoon die van de action, of xenos. Groot voordeel is dat je ze redelijk beschermd opbergt en kunt stapelen.

 

Oude of kapotte pruiken herstellen

Pruiken staan er om bekend, en dan met name lange pruiken, dat ze na het dragen vol met klitten kunnen zet, heel veel haar hebben verloren of gewoon niet mooi meer zijn. Ook wanneer je ze vaak in en uit hun opbergplekken haalt, of simpelweg niet goed opbergt kunnen ze beschadigen. Gelukkig kun je redelijk goed opknappen door ze te wassen, behandelen, en voorzichtig te kammen/borstelen (onderaan beginnen!) en wanneer ze weer helemaal droog zijn opnieuw te stylen. Hoe dat moet zie je hier in het kort of lees je hier uitgebreid:

Overigens zijn alle pruik tutorials van Alexa Poletti op YouTube de moeite om te kijken. Ze tacklet de basis erg goed maar je moet hiervoor wel even langs alle zoetigheid heen kijken. Dit is slechts de basis van het pruiken stylen! Lees er meer over in ons volledige overzicht van Cosplay Lessen > Pruiken.

 

Extra tip

Soms kan het ook ontzettend helpen als je gewoon even een vriend(in) vraagt je te helpen met het stylen van een pruik, bijvoorbeeld bij het knippen van je pony of het controleren of alle nekhaartjes zijn weggewerkt. Maak hier dan ook gebruik van!

 

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close