HomeCosplay LessenBasis cosplay lessenBeginnen met make-up en lenzen

Beginnen met make-up en lenzen

Make-up en circle lenzen zijn in onze ogen echt onmisbaar voor je cosplay. En dan hebben we het niet direct over special effects make-up of bodypaint. Gewoon met “normale” make-up producten kun je al veel doen, en juist deze “kracht” wordt regelmatig onderschat. Het is absoluut niet verplicht en we zeggen ook niet dat je het MOET doen, maar we willen wel graag benadrukken dat het zoveel meer kan doen voor je cosplay en de totale look. Je kunt er de juiste gezichtsvormen mee creëren of een perfecte oogopslag.

Zeker wanneer je ook rekening houdt met foto’s of al helemaal als je een fotoshoot gepland hebt geeft make-up je dat beetje extra om alles bij elkaar te trekken voor een fotoshoot of competitie. En ja, dit geldt ook voor de heren!

 

Geen one-size-fits-all

Belangrijk om te onthouden is dat make-up geen one-size-fits-all aanpak is. Iedere huid is anders qua kleur, structuur, en de hoeveelheid vocht, vet, en elasticiteit. Dit heeft te maken met meerdere factoren: van je etniciteit, tot je dieet, en hoeveel uur je per nacht slaapt. Hierdoor is het moeilijk specifieke producten of werkwijzen te vermelden. Het onderstaande is vooral bedoeld als een richtlijn om je op weg te helpen wanneer je nog niet zo bekend bent met make-up. Probeer er dan ook achter te komen wat werkt voor jouw huid door dingen te proberen en op internet te kijken naar de ervaringen van andere mensen.

Make-up is makkelijk te vinden (denk aan Etos, Kruidvat, Douglas, DA, online), maar onderstaand vind je ook enkele speciale shops met specifieke producten. Nog geen idee wat je moet halen? Lees dan de diverse artikelen voor elk gezichtsdeel. Daar vind je niet alleen informatie over wat je waarvoor gebruikt, maar ook enkele producten die we aanraden of die erg veelzijdig zijn in het gebruik voor cosplay doeleinden. Als basiskit raden we aan om in elk geval dit in je toilettas te stoppen:

Voor de make-up:

 • Concealer
 • Gezichtscreme
 • Foundation
 • Eyeliner in sowieso zwart, wit bruin, en kleuren die bij je pruiken passen (voor o.a. wenkbrauwen)
 • Oogschaduw, wederom in zwart, wit bruin en kleuren die bij je pruiken passen (voor o.a. wenkbrauwen)
 • Mascara
 • Lipstick en/of lipbalsem
 • Make-up kwasten en sponzen
 • Setting powder
 • Optioneel: blush, en shaping poeder/crème
 • Optioneel: nepwimpers en wimperlijm
 • Optioneel (maar sterk aan te raden voor anime characters): circle lenzen
 • Make-up remover

Voor de lenzen:

 • Goede lenzenvloeistof
 • Lenzendoosje
 • Klein flesje lenzenvloeistof om mee te nemen naar de conventie
 • Goede lenzen (meer hierover later)

Je kunt er ook voor kiezen echte grimage te gebruiken en ook hier is het sterk afhankelijk van het personage. Voor volledige bodypaints zul je andere dingen nodig hebben. Voor meer informatie kun je kijken in ons overzicht van tutorials voor cosplay make-up.

Alles in huis? Dan is het tijd om aan de slag te gaan! Nogmaals: dit is slechts een korte kennismaking maar voor elk onderdeel dat we hier noemen is er ook een uitgebreide tutorial te vinden. Klik hiervoor op de titel van het onderwerp naar keuze en je wordt er meteen naartoe gebracht.

 

Cosplay/Circle lenzen aanbrengen

Circle lenzen zijn een uitkomst voor cosplayers omdat ze nét dat beetje extra meegeven aan je cosplay. Ze maken je ogen niet alleen groter voor dat extra cartoony effect, ze zijn er ook nog eens in alle kleuren van de regenboog. Perfect dus om de kleur ogen van jouw character na te bootsen.

Let echter wel op dat circle lenzen gevaarlijk voor je ogen kunnen zijn als je ze niet goed gebruikt! Lees er hier meer over. Maar in het kort: voel je ook maar iets dat je irriteert aan je oog of pijnlijk wordt: METEEN UITDOEN en indien nodig een arts raadplegen. Onderstaand een handige tutorial over goed lens gebruik! Lees hier uitgebreid over circle lenzen en goed gebruik er van.

Voordat je aan je make-up begint moet je de lenzen al aanbrengen. Dit zodat je geen make-up van je vingers per ongeluk op de lenzen aanbrengt en omdat je tijdens het aanbrengen wat kunt tranen en je make-up kunt verpesten.

 

Starten met je make-up: de foundation

De basis van elke make-up is het zorgen voor een goede ondergrond, en dat betekent een zo egaal mogelijk gezicht. Behandel je gezicht van te voren met gezichtscrème en eventueel een primer. Zorg dat beiden goed zijn ingetrokken voor je de foundation aanbrengt. Dit kan op vele manieren maar tegenwoordig is het aanbrengen met een spons of beauty-blender erg populair.

Foundations hebben een “light” tot “medium coverage”, afhankelijk van het merk. Hoe lichter de “coverage”, hoe transparanter de foundation. Wil je dus wat meer onzuiverheden verbergen, dan kun je beter voor een wat zwaardere coverage, ofwel dekking, gaan.

Vervolgens kun je waar nodig concealer aanbrengen om oneffenheden nog wat extra weg te werken, dit kan eventueel ook voor je de foundation aanbrengt. Concealers zijn eigenlijk hetzelfde als foundation, alleen dan in een wat crèmige vorm en met een zwaardere dekking dan foundation. Ze zijn dus uiterst geschikt om puistjes of littekens mee weg te werken. Poeder het geheel goed af om te zorgen dat je foundation en concealer de hele dag goed blijven zitten!

Weet je nu al dat je bijvoorbeeld je wenkbrauwen moet wegwerken zorg dan ook dat je het voorwerk hier vast voor doet! (meer detail later).

Tip: bij hulp voor het uitzoeken van de juiste tinten foundation en concealer kun je het beste even naar een winkel gaan zoals Etos, Douglas, en professionele make-up zaken, voor advies. Voor bleke mensen is de vuistregel liever een tint te licht dan te donker. Te donkere tinten worden al snel oranje, en dat is niet erg flatterend. Voor de getinte huid is het belangrijk om te letten op de ondertoon (koel of warm), en deze te matchen met je huid.

Optioneel zijn ook nog het contouren en shapen van het gezicht. Dit doe je door extra schaduwen en lichtere plekken aan te brengen op het gezicht om deze vorm te geven. Ook een blush is aan te raden om het geheel af te maken. Dit is hier uitgelegd.

 

Wenkbrauwen, ogen, en wimpers

Zeker bij anime personages ligt er veel nadruk op de juiste make-up bij de ogen en wenkbrauwen. Over het algemeen kun je het beste starten bij de wenkbrauwen. Deze bepalen voor een heel groot deel hoe de rest van het gezicht over komt.

Voor een hoop personages volstaat het om de wenkbrauwen de kleur van de pruik te geven en de eigen vorm aan te houden. Moet je echter extreem fronsen of juist je wenkbrauwen onder een grote scherpe hoek hebben dan is wat meer werk nodig zoals hier te zien is:

Wanneer deze op zijn plek zitten kun je verder met de oogmake-up. Afhankelijk van het personage heb je hier meer/minder werk aan. Onderstaand een voorbeeld tutorial voor (anime) cosplay ogen. Abonneer je overigens ook maar per direct op het kanaal van WinnieYap (onderstaande YouTube). Met meer dan 200 soorten tutorials voor oog make-up vind je geen betere bron van informatie dan daar!

 

Lippen

Als finishing touch zijn er nog de lippen. Hier wordt over het algemeen niet zo heel erg veel mee gedaan behalve af en toe iets groter/dunner doen lijken. Onderstaand nog enkele tutorials hoe je dit kunt doen.

Binnen de anime cosplays wordt er echter nog wel wat meer mee geknutseld door ze veel lichter te maken (bijvoorbeeld met foundation) en dan zelf met subtiele lijntjes andere vormen mee te geven die passen bij een personage. Ook zie je veel gebruik van gradients (kleurverlopen). Enkele voorbeelden vind je onderstaand:

 

Vastzetten

Optioneel is het “vastzetten” van de make-up met een fixation spray. Dit zijn speciale sprays die je kunt gebruiken om te zorgen dat je make-up langer blijft zitten. Erg makkelijk wanneer je een hele dag op een conventie moet lopen! Er circuleert ook een “tip” op het internet dat je dit met haarlak kunt doen – doe dit niet. In haarlak zitten chemicaliën die schadelijk zijn voor de huid, en het product is dan ook zeker niet geschikt om direct op het gezicht te spuiten. Gebruik altijd een goede make-up fixatie spray.

 

Extra tip

Neem een kleine toilettas mee naar een conventie met daarin een klein spiegeltje en wat make-up zodat je, wanneer nodig deze kunt bijwerken. Vergeet ook niet een lenzendoosje en vloeistof mee te nemen, zodat je je lenzen kunt uitdoen als je er last van hebt!

 

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close