HomeCosplay TutorialsAccessoiresBOOTCOVERS MAKEN (COSPLAY TUTORIAL)

BOOTCOVERS MAKEN (COSPLAY TUTORIAL)

Laarzen tot ver over de kuiten, of wellicht tot over de knie zijn niet bepaald zeldzaam voor een cosplay. Maar lang niet altijd makkelijk te vinden in het “echte” leven. Gelukkig kun je heel gemakkelijk je eigen laarzen maken aan de hand van bootcovers welke je zelf kunt naaien met slechts enkele basiskennis! MMMC Mirai laat je in deze tutorial twee manieren zien hoe ook jij je eigen bootcovers kunt maken.

Deze twee bootcovers zijn door MMMC Mirai en haar partner gebruikt voor diverse evenementen tijdens de World Cosplay Summit 2017 als onderdeel van kostuums uit Final Fantasy Dissidia: Bartz en Terra. Gebruik echter je creativiteit en eigen inzicht om de onderstaande methode ook toe te passen  op jouw eigen kostuum.

 

GOEDE VOORBEREIDING IS HET HALVE WERK

Afhankelijk van de laars is de pasvorm ontzettend belangrijk. Hiermee bedoelen we of de laars hoog of laag zit, nauwsluitend of losjes zit, en of er een ronde of puntige neus aan zit. De meeste laarzen die je kant-en-klaar loopt zullen niet aan al je eisen voldoen, maar hoe dichterbij de uiteindelijke vorm je kunt komen des te makkelijker het voor je gaat worden.

In dit geval hebben we twee soorten laarzen van ongeveer dezelfde hoogte, maar de één met een hele spitse neus en wijde kuit, en de ander juist nauw aangesloten. Wat je dan ook als eerste wilt doen is het corrigeren van de vorm. Zo kun je delen van de laars wegknippen, maar zul je soms ook dingen moeten toevoegen.

 

MAAK DE JUISTE (PAS)VORM

Een van de manieren waarop je dit kunt doen is met foam. Dit materiaal is erg buigzaam, goedkoop, en makkelijk om mee te werken. Het is echter ook erg fragiel dus je kunt er ook voor kiezen om de vorm te maken met bijvoorbeeld worbla of een soortgelijke thermoplast. Maak met je gekozen materiaal zo goed mogelijk de vorm na die je nodig hebt voor jouw laars en bevestig deze stevig aan het origineel. Zorg ervoor ook meteen voor dat je geen al te grove naden e.d. overhoudt want dat ga je terugzien in het eindresultaat.

Heb je eenmaal de vorm goed omwikkel dan het geheel met een laagje vershoudfolie en daarna met een laagje of twee schilderstape. Teken daarop ook de belangrijkste punten van de laars. Denk hierbij aan de originele naden die er op zitten, de locatie van de rits of knopen, en eventueel waar je straks details op wilt aanbrengen.

Dit klinkt wellicht bizar maar wanneer je dit goed doet en je het geheel in een rechte lijn langs bijvoorbeeld je kuit wegknipt (niet in de laars, alleen folie en tape), heb je direct een kant-en-klaar patroon dat je kunt gebruiken!

Op bovenstaande foto zie je dat bij de laarzen van Bartz Clauser de punt is verlengd en daarna omwikkeld is met folie en tape. Op de onderste foto zie je de laars van Terra Branford. Hier is weinig gedaan om de vorm te corrigeren maar is alleen de bovenkant van de laars weggeknipt in een schuine punt.

Tip: Ga je een laars afknippen en knip je hierdoor door de laars heen? Let dan goed op dat je deze aan de bovenkant deels “blokkeert”, om er voor te zorgen dat de ritsen er niet afvliegen. Zo kun je heel simpel een klein stukje plastic op de bovenkant van de rits plakken en dan heb je al voldoende blokkade.

Vergeet hierbij ook niet alles twee keer te doen, je hebt immers twee laarzen nodig. En gezien ritsen vaak in spiegelbeeld zitten van elkaar kun je niet simpelweg één stap twee keer exact herhalen.

 

DE BASIS BOOTCOVER MAKEN

Met je patroon in de hand kun je aan de slag met het stoffen gedeelte van de bootcover. Wederom is het hierbij erg belangrijk dat je in de gaten houdt met wat voor soort laars je werkt. Een heel nauwsluitende laars kun je goed van een mooie stretch stof maken. Eentje die wijd naar buiten uitstaat kun je beter van een wat dikkere, en steviger materiaal maken.

Eenmaal de selectie voor je stof gemaakt is het tijd om deze daadwerkelijk te gaan gebruiken. Hiervoor pak je je patroon erbij. Zorg dat je deze nog even goed nakijkt en waar nodig los knipt zodat je de juiste onderdelen uit de stof kunt halen.

Pin daarna de onderdelen voorzichtig vast op de laars om te controleren of alles daadwerkelijk goed aansluit en op de juiste plek zit. Als je tevreden bent met hoe alles past kun je deze op diverse manieren bevestigen. Afhankelijk van je precieze patroon kun je deze in delen aan de originele laars en eventuele foam extensies vastlijmen (kies hiervoor wel de juiste lijm!). Of als je een pull-over cover boot maakt deze over het geheel heentrekken. Uiteraard kun je deze waar mogelijk ook nog vast stikken.

 

DE DETAILS AANBRENGEN

Na het verlijmen (en/of) stikken de nieuwe buitenkant is het tijd voor de laatste details. Dit kan vanalles zijn maar in dit geval zijn er gouden stukjes nep leer langs de boven- en onderranden aangebracht. Voor een extra mooie afwerking is er in dit voorbeeld vervolgens nog een dikker gouden randje langs de gouden delen laten lopen. Dit zorgt voor wat meer diepte en het glimt mooi.

En zo heb je dan ineens een geheel andere laars dan voorheen! Hopelijk helpen deze beschrijvingen jullie met het maken van bootcovers! Bijpassende schoenen maken is een tijdrovend klusje, maar het resultaat maakt dat het meer dan waard.

 

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close