HomeCosplay LessenContouring en Blush

Contouring en Blush

De basis van elke make-up is het zorgen voor een goede ondergrond, en dat betekent een zo egaal mogelijk gezicht! Hoe je dit bereikt leggen we je uit in het artikel ‘Foundation en Concealer’. Heb je eenmaal je “lege” canvas dan kun je gaan beginnen met contouring en blushing.

Contouren is een beauty-hype die de laatste jaren een vast onderdeel van zo’n beetje elke beauty en make-up routine is geworden en in feite niks anders is dan schaduwen en highlights aanbrengen op het gezicht. Hiermee kun je vorm geven aan je gezicht door bijvoorbeeld je jukbeenderen in de spotlights te zetten of juist je kin wat naar de achtergrond krijgen.

Zeker voor cosplay kan het enorm helpen om net de illusie van die extra sterke/zwakke kaaklijn of juist smalle/grote voorhoofd te krijgen. Dit is geen SFX make-up of bodypaint-achtige toestand maar een onderdeel van “normale” make-up. Om te contouren heb je een aantal dingen nodig:

• Voorbereiding: zie hoofdstuk ‘Foundation en Concealer’

• Highlighter (lichte kleur), poeder of crème

• Lowlighter (donkere kleur), poeder of crème

• Contouring kwasten
• Blush

• Blush kwast

Ook hier is weer geen one-size-fits-all aanpak en zal je dingen moeten uitproberen. We zullen echter de basis uitleggen en je wat hulpmiddelen geven om je op weg te helpen. Twijfel je over de tinten de je nodig hebt? Dan kun je het beste even naar een fysieke winkel gaan die gespecialiseerd zijn in make-up of de betere drogist (geen kruidvat of trekpleister dus). Eenmaal de producten verzameld die je nodig hebt, dan kunnen we aan de slag!

 

Hoe moet je contouren?

Ondanks dat er geen one-size-fits-all aanpak is zijn er wel een aantal basiselementen die terugkomen bij het contouren van je gezicht. Hierbij worden eigenlijk altijd de jukbeenderen, de neus, en het voorhoofd betrokken. Contouren en highlighten is een manier van make-up aanbrengen geïnspireerd op de schilderkunst. Door zelf schaduwen en lichtpunten aan te brengen, wordt de illusie van diepte gewekt. Omdat je de schaduwen en lichtpunten zelf aanbrengt, kun je dus zelf bepalen wat voor illusie dit is, en hiermee de ogenschijnlijke vorm van je gezicht veranderen.

Contouring (het aanbrengen van schaduwen) wordt op de delen van het gezicht aangebracht die “dieper” moeten liggen. Highlighten (het aanbrengen van lichtpunten) wordt dus juist gedaan op de delen die “naar voren” lijken te komen. Een basismodel voor het aanbrengen van highlights en schaduw is als volgt:

Wat je hier ziet is ten eerste een extra schaduw bij de haarlijn op het voorhoofd, met highlights midden op het voorhoofd. Dit doe je zodat je voorhoofd want minder lang/groot lijkt. Daarnaast zie je langs de zijkanten van de neus ook een schaduw + highlight zodat de neus smaller lijkt. De highlight onder de ogen en de schaduw net onder de jukbeenderen zijn ook bedoeld om het gezicht slanker te doen lijken en bij de kin eigenlijk hetzelfde verhaal.

Afbeelding via Tina Yong

Zelf proberen? Over het algemeen begin je met de de jukbeenderen. Weet je deze niet zo goed te vinden? Maak dan een soort vissen-/kusmondje. Je zult zien dat een deel van je wang naar binnen wordt gezogen en daarboven een stuk bot wat meer naar voren komt, dat zijn je jukbeenderen en de donkere kleur wil je daar net onder, aan het begin van de “inkeping” aanbrengen.

Het belangrijkste hierbij is dat je alles goed blend, laat vervagen, met de rest zodat je geen zichtbare rare blokken of lijnen hebt maar een natuurlijke overgang tussen de verschillende tinten. Hoe je dit moet doen kun je het beste even kijken naar de onderstaande tutorials. Hier zie je ook dat sommige mensen kiezen voor crèmes, en andere poeders. Afhankelijk van wat jouw voorkeur is kan de manier van aanbrengen wat anders zijn.

Eenmaal klaar met je contour maak je het geheel af met een beetje blush. Probeer ook hier weer rekening te houden met je eigen huid en kies een tint die er goed bij past. Voor lichte huidskleuren: bij voorkeur geen roze tinten, kies voor lichte perziktinten. Voor iets donkere huidskleuren: ook hier niet direct voor roze gaan maar wat meer paars/roze en diepere perziktinten. Voor donkere huidskleuren: donkere perzik kleuren, diepe roze/rode/paarse tinten.

De blush breng je het beste aan door breed te lachen, en dan het hoogste punt van de wang (“appelwangetjes”) lichtjes met blush aan te stippen. Voor blush geldt altijd: less is more. Helemaal tevreden met je look? Dan kun je verder met de rest: ‘Wenkbrauwen’, ‘Ogen’, en ‘Lippen’. Of wanneer je het contouren voor het laatste hebt bewaard, pak je fixation-spray en zorg ervoor dat het geheel nergens meer heen gaat!

 

Contouring en blush Tutorials voor mannen

 

Contouring en blush Tutorials voor vrouwen

 

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close