HomeBlogCosFamous: Eerlijk streven of geld graaien?

CosFamous: Eerlijk streven of geld graaien?

CosFamous is inmiddels een redelijk zwaar beladen term en wordt vaak in negatieve zin gebruikt voor iemand die probeert beroemd en/of rijk te worden met cosplay.

In de kern heeft cosplay nooit gedraaid om populariteit of geld, het was simpelweg een creatieve uiting van fandom. Het zó leuk vinden van een personage of serie dat je er uren, dagen, weken, soms maanden aan wilde besteden om dit zo perfect mogelijk naar buiten toe uit te dragen, zonder daar wat voor terug te krijgen. Bovenal ging het om de creativiteit en de lol.

 

Van kleine community naar massavermaak

Tegenwoordig is cosplay echter zo’n enorm fenomeen geworden dat je ziet dat allerhande soorten mensen, organisaties en bedrijven zich ermee gaan bemoeien. Soms omdat ze de community en het idee gewoon leuk vinden, omdat ze de fans van hun series en producten willen ondersteunen, en sommige simpelweg om er geld mee te verdienen.

Volgens een grote groep cosplayers, zeker degene die al wat langer mee draaien, is dat commerciële gebeuren juist helemaal niet waar cosplay om draait en “verpesten” commerciële partijen en mensen de community.

Persoonlijk ben ik het daar maar deels mee eens want commerciële partijen brengen ook een hoop extra mogelijkheden met zich mee, denk aan mega-events zoals Dutch Comic Con, of een Simplicity die ineens cosplay naaipatronen op de markt brengt in samenwerking met cosplay superster Yaya Han. Beiden dingen waar we als cosplayers zijnde gebruik van kunnen maken en vaak erg enthousiast over zijn.

 

Wat is cosfamous?

In het verlengde hiervan zie je nog een trend die de kop op zetten: het worden van “cosfamous” ofwel een beroemd cosplayer. Beroemde cosplayers zoals Yaya Han en Jessica Nigri zijn voorbeelden van cosplayers die binnen de gemeenschap bij iedereen bekend zijn. Ze reizen al cosplayend de wereld over, verdienen flink wat geld en kunnen de gehele dag met hun hobby bezig zijn. Er valt genoeg te zeggen over deze dames en of ze wel/niet terecht zo beroemd zijn maar feit is dat ze velen inspireren om er ook naar te streven “cosfamous” te worden.

Het begrip zelf is al een beetje vaag eigenlijk want wanneer ben je nou beroemd? Als je buiten de cosplay community kijkt zal niemand Yaya Han kennen, daarbinnen is ze wel echt een bekende naam. Alles is dus sowieso al relatief.

Maar wanneer we het hebben over cosfamous binnen de cosplay community bedoelen we vaak iemand met honderdduizenden volgers op social media, die regelmatig de wereld overvliegt om als (betaalde, vaak zeer goed betaalde) cosplay gast aanwezig te zijn, en van cosplay zijn/haar “werk” heeft gemaakt.

 

Cosplay om geld mee te verdienen

Steeds vaker zie je dat mensen niet meer alleen voor de lol bezig gaan met cosplay, maar met het doel echt bekend te worden en zo geld te kunnen verdienen. Bijvoord door als gast op conventies te staan, verkoop van boeken (bijvoorbeeld die van Kamui Cosplay), betaalde photoshoots, merchandise en ga zo maar door. Daar is altijd ontzettend veel om te doen want het schiet bij een hoop mensen nog wel eens het verkeerde keelgat in.

Daarbij zit er ook een groot verschil tussen mensen die door hun enthousiasme en mooie werk een grote following gekregen hebben en dan pas besluiten daar meer mee te doen, als mensen die ergens in stappen met als doel al om beroemd te worden.

 

Bewaken van authenticiteit

Er is echter wel een gevaar dat, door de komst van partijen met een puur financieel belang, of mensen die puur en alleen cosplayen om er geld mee te verdienen, de authenticiteit verloren gaat. En daar moeten we (naar mijn mening) wel voor oppassen. Want net als velen zie ik cosplay nog altijd als de ultieme uiting van fandom door geeks zoals jij en ik. Wanneer passie en enthousiasme ondergeschikt raken aan likes en omzet hebben we een probleem als community.

 

Stukje relativeren

Maar het is makkelijk om hier naar te kijken vanuit de bubbel van onze cosplay community. Wanneer je verder kijkt naar andere vakgebieden zie je echter overal dat er groepen zijn die ergens vanuit een hobby mee bezig zijn vs. mensen die er hun brood mee willen verdienen.

Verder zijn er ook meer dan genoeg cosplayers voor wie het helemaal niks uit maakt of ze likes of comments krijgen, en of mensen een print van ze willen kopen. Elke cosplayer heeft weer andere redenen waarom ze genieten van cosplayen. Misschien gewoon om lekker gek te kunnen doen met vrienden, om gekke poses aan te nemen op foto’s tijdens conventies, of simpelweg omdat ze het heerlijk vinden om een creatieve invulling te geven aan een fandom.

En maakt het eigenlijk wel uit dat sommige mensen hun voldoening en plezier halen uit het feit dat ze het stempel “cosfamous” krijgen? Uiteindelijk is dit een keuze die ieder voor zich moet maken en waarbij het voor iedereen weer anders is wat het belangrijkste is. Hoe denken jullie hierover? Wat vinden jullie van het hele gedoe rondom cosfamous? Laat het weten in de comments!

 

 

Coverfoto: Death Wing cosplay door Jessica Nigri. Foto door Dave Yang Photography via Adventures in Poor Taste.

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close