HomeCosplay LessenArmor en PropsCosplay armor en props maken voor beginners

Cosplay armor en props maken voor beginners

Je zult het vast wel eens gezien hebben, of stiekem gedroomd hebben over je zelfgemaakte versie: de ziekelijk mooie armors (harnassen etc.) en props (accessoires) waar je een hoop cosplayers mee ziet rondlopen.

Het maken van armor en props kan een aardig tijdrovend klusje zijn maar is het absoluut waard! Je kunt je cosplays hiermee namelijk echt naar een volgend niveau tillen en helemaal los gaan op creatief gebied. Het is echter ook een “vak apart” in de zin dat er weer allerhande technieken en materialen bij komen kijken die je wellicht nog niet kent, of zelfs überhaupt nog nooit van gehoord hebt.

Soms lijkt het echt onmogelijk om dit ook zelf te maken maar stiekem is het allemaal niet zo ingewikkeld! Het is een kwestie van de juiste materialen, gereedschappen en geduldig en secuur te werk gaan.

 

Referentiemateriaal

Het allereerste dat je wilt doen is zorgen dat je genoeg referentiemateriaal hebt. Dat wil zeggen dat je van te voren hebt uitgezocht hoe je prop or armor en precies uitziet. Google naar afbeeldingen, maak (in-game) screenshots, zoek of mensen het personage ook al hebben gecosplayed en hoe zij het hebben gemaakt etc. etc. Hoe meer je hierover kunt vinden des te nauwkeuriger kun je zelf aan de slag gaan met je project.

 

Bekijk je opties

Er zijn tegenwoordig super veel verschillende materialen in omloop die je op diverse manieren kunt gebruiken voor cosplay. Afhankelijk van je budget, persoonlijke voorkeur, en de eisen die je hebt voor je armor of prop bepalen welk materiaal voor jou het juiste materiaal is.

Twee zeer gangbare materialen waar het overgrote deel van de cosplayers mee werkt is Worbla en foam (schuim). Worbla is een zogenoemde thermoplast, een materiaal dat van eigenschappen verandert bij diverse temperaturen. Afgekoeld is Worbla erg stevig, maar verhit je het dan kun je het bijna letterlijk kleien. Hierdoor kan het zich goed vormen en is het geliefd om mee te werken. Het is echter ook erg dun en moet vaak gevormd worden om een laag foam (schuim). Maar je ziet tegenwoordig ook veel dat mensen hele props snijden uit op elkaar gestapelde stukken foam.

Vervolgens moet je ook nog nadenken over de afwerking want vaak is het nodig om eerste meerdere lagen van bijvoorbeeld houtlijm of Gesso over je gehele prop heen te smeren en glad te schuren. Zodat je een effen oppervlak krijgt om te verven voor de uiteindelijke look. Onderstaand een paar gifjes van Team Paraluna die je een klein beeld geven hoe dit nou allemaal zit.

http://teamparaluna.tumblr.com/post/100570114873/gifset-from-cosplay-weapon-tutorial-foam

 

Daarnaast zie je tegenwoordig ook een sterke opmars van armor en props die gemaakt zijn aan de hand van 3D geprinte onderdelen. Ook hier komt echter nog aardig wat werk bij kijken want je moet of de juiste 3D patronen weten te vinden, of ze zelf tekenen, vervolgens printen, en dan schuren en primen alsof je leven er vanaf hangt. Voor je ze ook nu weer verft en afwerkt. Het is dus lang niet altijd “lekker makkelijk” om maar 3D te printen.

Maar zowel voor 3D printen als Worbla en andere thermoplasten geldt dat het niet de meest goedkope materialen zijn dus je zou er ook voor kunnen kiezen om props te maken uit bijvoorbeeld papier mache of zelfs karton. Denk hier echter wel heel goed over na want deze props zijn vaak zeer kwetsbaar en zullen, zeker wanneer je wedstrijden wilt doen, niet altijd hoge punten scoren omdat ze niet altijd als “professionele” methoden worden gezien. Het kan echter wel een goede manier zijn om wat meer te oefenen met de vormgeving van armor en props e.d.

Het één sluit het ander echter niet uit, zo is het juist verstandig om waar nodig technieken en materialen te combineren! Gebruik bijvoorbeeld purschuum en papier mache als grove basis voor grote props en beplak daarna met foam en/of worbla. Het kan allemaal als je project er om vraagt. Dus beperk je zelf niet tot slechts één materiaal keuze of techniek maar combineer en experimenteer naar hartelust.

 

Gelijke basis voor iedereen

Ongeacht met welk materiaal je werkt de basis bestaat vrijwel altijd uit dezelfde onderdelen:

  • Meten
  • Materiaal en gereedschap selecteren
  • Patronen tekenen
  • Daadwerkelijke delen maken
  • Afwerken en verven
  • Testen en dragen

Maar hoe ga je nou echt te werk wanneer je cosplay armor en patronen wilt maken? Onderstaand bespreken we deze basis punten korten. Voor meer verdieping kun je altijd doorklikken naar de andere artikelen genoemd bij elk onderdeel.

 

Het echte werk begint met meten

Net als met naaien en vele andere dingen begint het maken van een cosplay armor of prop met meten. Je wilt namelijk zeker weten dat, in het geval van een armor, je het eind resultaat ook daadwerkelijk past en dat je ruimte hebt om te bewegingen. Neem dan ook je lichaamsmaten goed op en, indien je die hebt, pas je verstelbare paspop aan of maak je eigen “model” van je lichaam (zie video).

Ook voor props is het echter belangrijk dat je goed nameet om te zorgen dat je verhoudingen goed zijn. Als je een personage hebt met een zwaard dat tot aan de middel komt moet je wel even weten hoe hoog je eigen middel is en dus hoe lang je zwaard moet zijn. Of je nou 1.55 bent of 1.85, dat maakt dan een behoorlijk verschil! Voor een zo goed mogelijk en natuurlijk resultaat moet je rekening houden met de verhouding.

Hier moet je soms wel een compromis in sluiten. Met name sommige wapens uit games en anime zijn zo absurd groot dat, als je ze in het echt zou willen namaken, ze soms een meter of 2/3 lang kunnen worden. Wanneer je zo’n prop de hele dag over een conventie moet slepen kun je je voorstellen dat dit niet alleen irritant is voor jezelf maar ook voor je mede-bezoekers. Is het echter voor een privé photoshoot? Dan kun je er wel bewust voor kiezen.

 

Selecteer je materiaal en gereedschap

We hebben het hierboven al besproken maar materiaal selectie is ontzettend belangrijk. Het materiaal bepaalt de mogelijkheden die je hebt  om bepaalde vormen te krijgen, hoeveel werk je hebt om het af te werken, hoe je het kunt verven, en ook het uiteindelijke gewicht van je armor of prop wanneer deze klaar is. Daarnaast is ook het geld een factor die kan meespelen in de keuze van je materiaal afhankelijk hoeveel ruimte je in je budget hebt.

Er zijn erg veel soorten materiaal (en bijpassend gereedschap) waar je mee zou kunnen werken dus raden we je aan je daar goed in te verdiepen. Om te beginnen kun je deze artikelen lezen:

Zoals te zien mist hier nog informatie over gereedschappen en materialen voor 3D printen, deze zullen we zo snel mogelijk proberen toe te voegen.

Wat wellicht ook opvalt is dat we nergens materialen zoals metaal en glas noemen. Dit is bewust. Hoewel je natuurlijk prima een armor van metaal kunt maken of een speer met een echte scherpe punt, je komt er zelfde een conventie mee binnen. Voor LARP en andere soorten “echte” re-enactments gelden zie je het wel vaker terug komen maar binnen de cosplay scene en conventies vrijwel nooit. Daarbij zijn ze vaak ook stukken moeilijker om mee te werken dus laten we ze hier bewust buiten beschouwing. Mocht je er wel mee aan de slag willen? Dan zijn o.a. dit goede YouTube kanalen om je te verdiepen:

 

Teken je patronen

Alle begin is moeilijk, en zeker een groot armor kan intimiderend lijken als je net begint. De truc is om alles wat groot en ingewikkeld lijkt op te breken in kleinere stukjes. Dan wordt het een stuk overzichtelijker.  Zo kun je het beste beginnen door je armor op te delen in verschillende stukken, zo klein mogelijk. Deze schets je op papier, of dun hobbykarton en knip je uit. Met deze methode kun je gemakkelijk stukken afknippen, aanplakken, en aanpassen waar nodig. Zo blijft het bouwproces laagdrempelig totdat je de juiste vorm gevonden hebt.

Met een grote spiegel of een paspop kun je ook controleren of je papieren patronen goede proporties hebben ten opzichte van je eigen lichaam. Af en toe een stapje terug nemen om naar het geheel te kijken bespaart je een hoop moeite achteraf als delen toch groter of kleiner blijken te zijn.

Houdt ook zeer goed rekening met de bewegelijkheid van bepaalde onderdelen. Je moet namelijk ook nog rond kunnen lopen en bewegen! Met je patronen op papier kun je alvast een beeld krijgen van hoe je de delen op elkaar aan laat sluiten, en waar eventuele bandjes om te dragen e.d. moeten komen. Dit geldt overigens ook voor het uiteindelijke vervoer cosplay armor of prop. Moet deze nog mee in de trein of in een auto? Dan kan het nodig zijn om onderdelen zo te maken dat je ze uit elkaar kunt halen. Denk bijvoorbeeld aan schroef- en/of kliksystemen. Meer weten over het vervoeren van armor en props? Lees dan hier verder.

En werk je met een 3D printer? Dan gebeurd het tekenen van je patroon natuurlijk digitaal en kun je vaak ook al een beter beeld krijgen van de benodigde dimensies en afmetingen over je gehele object.

 

Maak het daadwerkelijke onderdeel

Eenmaal de patronen klaar ga je de daadwerkelijke onderdelen maken. Werk je met foam en thermoplasten? Dan knip je de onderdelen uit het foam, bedekt ze met worbla en geeft de juiste vormen. Werk je met de 3D printer dan zet je de printer aan het werk en combineer je later de verschillende stukken, en werk je met papier mache? Dan ga je aan de gang met het maken van je basis etc. etc. Het daadwerkelijke maken hangt dus af van de materialen die je hebt gekozen en het eindresultaat dat je wilt bereiken.

Vergeet ook niet om tijdens het maken regelmatig te controleren of je aan alles gedacht hebt. Dat wil zeggen, heb je bevestigingspunten voor je onderdelen en kun je er daadwerkelijk nog mee bewegen? Wil het in en uit elkaar halen van onderdelen zoals je hebt bedacht etc. etc. Om je een beetje op weg te helpen hierin hebben we voor een aantal gangbare materialen en werkwijzes extra uitgebreidere introducties voor beginners geschreven welke je onderstaand kunt vinden:

Cosplay armor en props maken met thermoplasten

Cosplay armor en props maken met foam

 

Afwerken en verven

Bij de meeste materialen moet je nog flink wat elleboogwerk verrichten voor je echt klaar bent met de onderdelen. Wanneer je bijvoorbeeld iets 3D print of hebt gemaakt uit traditionele Worbla zie je al meteen dat het geen super glad oppervlak is. Vaak heb je wel wat hobbels, bobbels, en rimpels er je werk zit en die wil je er graag uit hebben voor het beste resultaat. Zo kun je er met een dremel voorzichtig laagjes afschuren of juist met primer werken die je in een aantal lagen aanbrengt en met de hand glad schuurt.

Wanneer je tevreden bent met je uiteindelijke oppervlak kun je deze gaan verven. Ook hier is het echter weer afhankelijk van het materiaal dat je wilt verven welke soorten je moet gebruiken en waar je extra rekening mee moet houden als je wilt dat je verf netjes blijft zitten.

Hoe je iets afwerkt en welke verf je moet gebruiken is afhankelijk van het materiaal dat je hebt gekozen. Lees voor meer informatie de bovengenoemde artikelen.

 

Testen en dragen

Met alle onderdelen klaar en alles netjes afgewerkt en geverfd kun je eindelijk alles eens even gaan testen. Trek alles aan, til alles op, beweeg, spring, draai, en bekijk jezelf van alle kanten in spiegel. Zit alles zoals je had gedacht? Moet er toch nog ergens een extra versteviging gemaakt worden of voel je toch ergens wat voor wrijving zorgen nu je het wat langer aan hebt? Dan kun je nu nog aanpassingen maken. Wanneer je pas een eerste echte draagtest doet op een conventie of nog erger tijdens een competitie en er blijkt toch een verbinding te zwak dan is het dan te laat!

Neem dus je tijd om van te voren even goed alles na te lopen en controleren. Helemaal zeker dat alles op z’n plek blijft en naar wens is? Dan ben je er helemaal klaar voor om je nieuwe creatie aan iedereen te laten zien!

 

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close