HomeCosplay LessenArmor en PropsCosplay armor en props maken met foam

Cosplay armor en props maken met foam

Waar je voorheen vooral zag dat foam alleen gebruikt werd als basis om thermoplasten (zoals worbla) overheen te leggen zie je tegenwoordig steeds vaker dat mensen kiezen voor cosplay armor en props van alleen foam. Bepaalde voordelen zijn dat foam vaak goedkoper is (je hoeft geen thermoplasten aan te schaffen), en het geheel blijft zeer licht van gewicht. Ook is foam wat gladder van zichzelf ook al zul je hier alsnog goed moeten opletten op de afwerking.

Foam is namelijk een stuk moeilijker te verven, en als je dunne soorten foam gebruikt kan het snel beschadigen als je beweegt. Stoot je ergens tegenaan dan heb je meteen kans dat het een deuk, of scheur achterlaat, of in het ergste geval helemaal afbreekt. Dit risico kun je gelukkig grotendeels minimaliseren door ten eerste foam van goede kwaliteit te gebruiken en deze goed af te werken met bijvoorbeeld epoxy resin (een soort vloeibaar plastic).

Of je met alleen foam wilt werken of niet, die keuze is aan jou en hangt volledig af van je persoonlijke mogelijkheden qua vaardigheden, geld, en tijd én bovenal je persoonlijke voorkeur. Wil je met foam aan de slag? Lees dan onderstaande de basis van het werken met foam voor cosplay armor en props.

 

Kies je materialen

Voor je begint moet je weten waarmee je gaat werken. Er zijn namelijk verschillende soorten foam te vinden met elk hun unieke eigenschappen. Ook moet je hierbij al rekening houding met de afwerking en welke middelen je daar eventueel voor nodig hebt. Verdiep je hier dan ook eerst in! Lees bijvoorbeeld eens de onderstaande artikelen:

Daarbij helpt het ook om gewoon eens wat spullen te bestellen en zelf wat te experimenteren. Bepaalde cosplay shops bieden “probeerpakketten” aan waarmee je kleine stukken thermoplasten en foam krijgt om uit te testen hoe ze werken.

In deze tutorial gaan we echter uit van standaard EVA foam in diktes van 5 t/m 10mm en laten we je diverse methodes zien voor de uiteindelijke afwerking. Voor het samenvoegen van de stukken foam gaan we uit van standaard “hot glue” of lijm zoals secondelijm.

 

Teken je patronen

Alle begin is moeilijk, en zeker een groot armor kan intimiderend lijken als je net begint. De truc is om alles wat groot en ingewikkeld lijkt op te breken in kleinere stukjes. Dan wordt het een stuk overzichtelijker.

Zo is het aan te raden te beginnen met eerst de armor stukken eens grof uit te schetsen en te bouwen van stukken hobbykarton. Met deze methode kun je gemakkelijk stukken afknippen, aanplakken, en aanpassen waar nodig. Zo blijft het bouwproces laagdrempelig totdat je de juiste vorm gevonden hebt. Met een grote spiegel of een paspop kun je ook controleren of je papieren patronen goede proporties hebben ten opzichte van je eigen lichaam. Af en toe een stapje terug nemen om naar het geheel te kijken bespaart je een hoop moeite achteraf als delen toch groter of kleiner blijken te zijn.

Denk bij het tekenen van de patronen ook vast goed na over de plekken waar de bevestigingsstukken moeten komen. Zeker met armor is dit belangrijk want deze moeten nog op het lichaam bevestigd worden. Wanneer je met worbla werkt wordt er dan vaak gebruik gemaakt van zogenaamde D-ringen en strips met worbla. Je bevestigd dan zo’n D-ring met worbla aan je uiteindelijke armor en door die D-ringen kun je dan bijvoorbeeld een riempje steken die je kunt gebruiken om je armor te dragen. Dit kun je bij foam ook doen maar is vaak niet nodig omdat het een stuk lichter is. Vaak kom je een heel eind met gewone nylon-strips en klittenband.

Door bij het patronen tekenen al na te denken over de plekken waar je armor of prop aan elkaar moet komen te zitten of aan je lichaam kun je jezelf later een hoop ellende besparen als je dan nog moet nadenken hoe je een bepaalde bevestiging maakt en/of moet wegwerken voor een mooi geheel.

 

Onderdelen vormen

Als je blij bent met je patronen, kun je ze gaan overzetten naar je armor materialen. De patronen die je eerder hebt gemaakt zijn hier super handig want je kunt ze gewoon op je foam leggen en overtrekken. Vervolgens snijd je het foam uit met een zeer scherm stanley mes of ander hobby mes. Eventueel kun je de patroononderdelen op je foam plakken (met plakband, geen lijm) zodat ze niet bewegen en je ze makkelijk kunt blijven herkennen.

Afhankelijk van het type foam dat je hiervoor gebruikt moet je wellicht twee lagen foam op elkaar plakken om de juiste dikte en stevigheid te krijgen. Dat niet alleen je kunt ook al een eerste laag details aanbrengen op deze manier. Heb je bijvoorbeeld verhoogde randen, of schulpen e.d. dan kun je deze eerst al uit het foam snijden en in de juiste vorm brengen, en dan erop plakken in plaats van uit één groot stuk zien te snijden.

Vaak heb je nu nog een plat stuk foam maar als je een helm, bracer, of borststuk wilt maken zul je nog even aan de slag moeten met je heat gun (verafbrander). Foam is niet echt een thermoplast zoals worbla is en is ook minder goed te vormen maar je kunt er wel degelijk wat mee doen! Zo kun je het simpelweg wat verhitten en buigen/vormen in krommingen en bochten. Dit kun je goed zien in onderstaande video’s waar je het proces tot nu toe geheel kunt zien (dus patronen tekenen, foam snijden, en vormen).

Waar je met thermoplasten de mogelijkheid hebt om een beetje te “kleien” en je dingen wat meer letterlijk in de juiste hoekjes en bochten kunt duwen of trekken gaat dat met foam moeilijker. Het is ook onvergeeflijker. Hiermee bedoelen we dat je fouten minder makkelijk kunt herstellen. Een thermoplast kun je makkelijker weer verhitten of een ander stukje thermoplast op of overheen plaatsen. Snijd je bij foam een hoek weg, maak je een deuk, of beschadig je iets dan kun je dat niet zo makkelijk weer herstellen.

Gelukkig zijn er voldoende handige trucjes om dit te verkopen en eventuele kleine beschadigingen kun je altijd nog proberen weg te werken wanneer je met de fillers en  primers aan de slag gaat. Toch willen we je van te voren al even wijzen op de volgende tutorial video’s die je een paar handige basistechnieken laten zien voor het werken met foam.

Wanneer je helemaal tevreden bent met je cosplay, alle vormen goed zitten, alles aan elkaar bevestigd zit, straps op hun plek zitten en de laatste details in het foam gesneden zijn dan kun je eindelijk naar de laatste stap. Vergis je echter niet want er ligt nog genoeg werk op je te wachten!

 

Foam afwerken en verven

De laatste stap is het afwerken en verven van je foam. Waar je bij het werken met worbla eigenlijk één duidelijk populaire methode hebt (houtlijm + acrylverf) is dat bij foam wat minder eenduidig. Er zijn tal van manieren om je foam af te werken afhankelijk van wat je er van vraagt. Wil je een armor dat onverwoestbaar moet zijn of een hoge glans moet hebben dan zul je aan de slag moeten met bijvoorbeeld epoxy resin of heel, heel veel lagen houtlijm. Hierdoor verliest het echter wel zijn flexibiliteit. Wil je een foam armor hebben dat wel bewegelijk blijft dan zul je wellicht aan de gang moeten met middelen zoals plastidip.

Het YouTube-kanaal “Punished Props” heeft een zeer uitgebreide video gemaakt waarin ze allerhande materialen bespreken die je kunt gebruiken voor de afwerking van foam en ook in ons artikel over “Verschillende soorten fillers, primers, en verven” gaan we hier dieper op in en bespreken we de verschillende soorten manieren om je foam armor af te werken en te verven. Een paar korte uitgangspunten zijn echter:

  • Voor niet/weinig bewegelijke foam onderdelen die niet super stevig hoeven te zijn: houtlijm en acrylverf + goede afdeklaag.
  • Voor licht bewegelijke foam onderdelen die niet super stevig hoeven te zijn: plastidip + verf
  • Voor niet bewegelijke foam onderdelen die (zeer) stevig moeten zijn: epoxy resin of andere soorten vloeibaar plastic + plastic verf (acryl pakt niet)

Voor het verven van je foam onderdelen kun je in principe dezelfde technieken gebruiken die we bespreken in het artikel “Cosplay armor en props maken met thermoplasten“. Afhankelijk van het effect dat je wilt bereiken zijn er natuurlijk tal van manieren om dit te doen maar de technieken besproken in dat artikel zijn een goede basis voor vele projecten. In het kort: zorg voor voldoende “diepte” in je schilderwerk door met diverse kleurtinten te werken en schaduwen te maken.

Wat je uiteindelijk ook kiest om je foam armor mee te maken, één ding is ontzettend belangrijk: sluit (seal) je foam altijd goed af voor je de eerste laag naar keuze aan brengt. Hiermee bedoelen we dat je met een heat gun (verfafbrander) de bovenkant van je foam moet verhitten tot je deze laag ietsje glimmender en gladder ziet worden. Doordat je de bovenkant van het foam verhit trekt het samen en wordt het aan de bovenkant gladder én sluit je de “gaten” die je vindt. Hierdoor krijg je al een veel mooier werkoppervlak en loop je ook minder risico dat de verf en andere producten in je foam trekken.

 

 

Featured foto door Cosplay Boom. Cosplays door Punished Props.

 

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close