HomeCosplay LessenArmor en PropsCosplay armor en props maken met thermoplasten en foam

Cosplay armor en props maken met thermoplasten en foam

Zoals eerder uitgelegd zijn er meerdere manieren om armor en props te maken. Van werken met papier mache tot 3D printen met carbon fiber (koolstofvezel). In dit artikel willen we echter de basis uitleggen voor het werken met worbla en soortgelijke thermoplasten zoals thibra.

Theremoplastische materialen klinken misschien nogal heftig maar het is gewoon een duur woord voor materialen die bij bepaalde temperaturen buigzaam worden/veranderen. De bekendste hiervan is worbla welke je, met behulp van een heatgun (verafbrander/hittepistool/industriële föhn), kunt verwarmen en in allerlei vormen kunt buigen of kneden. Het wordt (in combinatie met craftfoam/knutselfoam) veel gebruikt voor het maken van cosplay props en armor. Het kan misschien ingewikkeld lijken maar ook het werken met thermoplastische materialen kun je snel onder de knie krijgen!

Voor je echter aan de slag gaat moet je eerst meer weten over de verschillende soorten thermoplasten die er zijn, welke veel gebruikt worden voor cosplay én waarvoor je ze kunt gebruiken. Dit leggen we uit in dit artikel. Weet je echt nog helemaal niks af van het maken van cosplay armor en props? Lees dan ook eerst nog het artikel Cosplay armor en props maken voor beginners‘.

NOTE: In deze post hebben we een praktijkvoorbeeld van Team Paraluna mogen gebruiken. Zij hebben deze les voor jullie in elkaar gezet en het zijn ook hun foto’s die we hierin gebruiken.

 

Kies je materialen

Voor je begint moet je weten waarmee je gaat werken. Er zijn namelijk verschillende soorten thermoplasten en foam te vinden met elk hun unieke eigenschappen. Zo zijn er diverse soorten foam die je kunt gebruiken met bepaalde diktes, en zijn niet alle thermoplasten even glad of even flexibel om mee te werken. Ook moet je hierbij al rekening houding met de afwerking en welke middelen je daar eventueel voor nodig hebt. Verdiep je hier dan ook eerst in! Lees bijvoorbeeld eens de onderstaande artikelen:

Daarbij helpt het ook om gewoon eens wat spullen te bestellen en zelf wat te experimenteren. Bepaalde cosplay shops bieden “probeerpakketten” aan waarmee je kleine stukken thermoplasten en foam krijgt om uit te testen hoe ze werken.

 

 

Patronen

Alle begin is moeilijk, en zeker een groot armor kan intimiderend lijken als je net begint. De truc is om alles wat groot en ingewikkeld lijkt op te breken in kleinere stukjes. Dan wordt het een stuk overzichtelijker.

We zijn begonnen door eerst de armor stukken eens grof uit te schetsen en te bouwen van stukken hobbykarton. Met deze methode kun je gemakkelijk stukken afknippen, aanplakken, en aanpassen waar nodig. Zo blijft het bouwproces laagdrempelig totdat je de juiste vorm gevonden hebt. Met een grote spiegel of een paspop kun je ook controleren of je papieren patronen goede proporties hebben ten opzichte van je eigen lichaam. Af en toe een stapje terug nemen om naar het geheel te kijken bespaart je een hoop moeite achteraf als delen toch groter of kleiner blijken te zijn.

Denk bij het tekenen van de patronen ook vast goed na over de plekken waar de bevestigingsstukken moeten komen. Zeker met armor is dit belangrijk want deze moeten nog op het lichaam bevestigd worden. Kleine details kun je soms met klittenband of andere toestanden doen maar vaak wil je iets stevigers. Vaak wordt er dan gebruik gemaakt van zogenaamde D-ringen en strips met Worbla. Je bevestigd dan zo’n D-ring met worbla aan je uiteindelijk armor en door die D-ringen kun je dan bijvoorbeeld een riempje steken die je kunt gebruiken om je armor te dragen.

Door bij het patronen tekenen al na te denken over de plekken waar je armor of prop aan elkaar moet komen te zitten of aan je lichaam kun je jezelf later een hoop ellende besparen als je dan nog moet nadenken hoe je een bepaalde bevestiging maakt en/of moet wegwerken voor een mooi geheel.

 

Foam & Worbla

Als je blij bent met je patronen, kun je ze gaan overzetten naar je armor materialen. In mijn geval gebruikte ik hittebestendig foam (EvaFlex) en de alom bekende thermoplastic Worbla! Eerst heb ik de patroondelen exact overgetrokken op het foam en uitgeknipt. Dit wordt de kern van de armor.

Afhankelijk van het type foam dat je hiervoor gebruikt moet je wellicht is twee lagen foam op elkaar plakken om de juiste dikte en stevigheid te krijgen. Dat niet alleen je kunt ook al een eerste laag details aanbrengen op deze manier. Heb je bijvoorbeeld verhoogde randen, of schulpen e.d. dan kun je deze eerst al uit het foam snijden en in de juiste vorm brengen. Eenmaal tevreden met je basis van foam kun je aan de slag met je thermoplast, in dit geval worbla, en bedekt het foam ermee.

Hiervoor houdt je de worbla op je foam en gaat er vervolgens met een heat-gun overheen tot de worbla verhit en zacht wordt. Hiervoor moet je zeker bij “normale” worbla goed kijken naar de kant die je bovenop hebt liggen. Er is namelijk een verschil tussen de ruwe kant en de gladde kant. De gladde kant wordt namelijk ietwat plakkerig als je deze verhit en die moet dus OP je foam terecht komen.

Daarna druk je het op de juiste punten aan voor een nauw aansluitend geheel. Dit aandrukken kun je met je vingers doen maar je wilt dan wel een bakje water bij de hand houden. Voor je de worbla met je vingers aandrukt houdt je deze eerst even in het water zodat ze vochtig zijn als je hete worbla aanraakt. Hierdoor voorkom je dat je je vingers brandt. Zeker wanneer je met grotere projecten bezig bent is dit echt een aanrader.

Het lijkt zo simpel en in principe is het ook echt niet moeilijk maar er komen nog best wat handigheidjes bij kijken. Zo kun je je foam al op twee verschillende manieren bedekken en zijn er een aantal tips & tricks die voor het juiste resultaat zorgen.

 

Foam bedekken op twee manieren

Er zijn meerdere manieren om te werken met foam en thermoplasten. Een daarvan is het volledig bedekken, het zogenaamde “sandwichen” waarbij je het foam aan twee kanten bedekt met worbla. Of je kunt er voor kiezen alleen de bovenkant/buitenkant te bedekken. Deze laatste methode is uiteraard goedkoper maar zorgt ook voor meer kwetsbaarheden en een algeheel wat minder sterke armor of prop. Nu hoeft niet alles altijd supersterk te zijn maar soms is het handig. Ook kan het de moeite waard zijn om alle kanten te bedekken wanneer je bijvoorbeeld mee wilt doen aan competities en er zeker van wilt zijn dat alles 100% afgewerkt is. Beide methodes zijn overigens prima geschikt voor competities maar persoonlijke voorkeur zal hier de beslissende factor in zijn.

Eenmaal je keuze gemaakt kun je de foampatronen ook overtrekken op het worbla. Houdt hierbij echter wel rekening met “naadtoeslag”. Ongeacht of je sandwiched of alleen de buitenkant bedekt moet je namelijk om de randen van je foam heen kunnen vouwen. Vaak heb je dan ook een halve/hele centimeter rondom nodig om dit goed te kunnen doen. Bij het alleen bedekken van de buitenkant verhit je de worbla en vouw je het netjes om het foam heen.

Bij het sandwichen kan het makkelijker zijn om aan het begin de stukken foam nog niet op elkaar te plakken maar onder en bovenkant gescheiden te houden en apart te bedekken. Eenmaal klaar plak je dan pas de twee delen aan elkaar en druk je de naden op elkaar, en knipt/snijdt het restant af en werkt de randen af. De restanten hiervan kun je bij elkaar kneden, platrollen en weer voor iets anders gebruiken.

 

Pas op voor luchtbellen!

Zoals gezegd moet je de worbla verhitten om het buigbaar te krijgen om te zorgen dat het over je foam plakt. Je moet echter niet te warm gaan want niet alleen kun je de worbla dan kwetsbaar maken of zelfs beschadigen de grootste frustratie is dat je dan luchtbellen krijgt. Deze luchtbellen zijn moeilijk weer netjes weg te werken en kosten je gewoon een hoop extra tijd. Toch kan het regelmatig voorkomen dat je luchtbellen krijgt, ondanks dat je temperatuur goed is. Vaak druk je het geheel dan niet op de juiste manier aan.

Dit kun je deels voorkomen door vanuit het midden te werken en de worbla aan te drukken. Dus van het middelste stuk naar de randen toe drukken. Door de randen vrij te laten heb je een grotere kans dat de lucht kan ontsnappen en je geen bellen krijgt. Mocht je toch een luchtbel krijgen dan kun je deze met een naald voorzichtig doorprikken en plat drukken. Vervolgens kun je deze dan proberen weer zo glad en netjes mogelijk te krijgen.

 

Extra tips voor een perfect bedekte foam-basis

Wil je zorgen dat alle details goed zichtbaar zijn? Door de worbla geleidelijk te verhitten met je heatgun valt de worbla in feite over het foam heen. In het begin zullen de details een beetje moeilijk te vinden zijn maar met genoeg geduld (en wat koud water bij de hand voor je vingers) kun je de details weer terug brengen door voorzichtig met je vingers op het worbla te drukken. Voor deze techniek kun je ook boetseergereedschap gebruiken.

Daarmee heb je vaak wat meer controle over de details en kun je de hoekjes beter bereiken. Een “gek” setje gereedschap wat je hiervoor bijvoorbeeld kunt gebruiken zijn de boetseer-hulpmiddelen die ze gebruiken bij het maken van cupcakes en taarten. Die vind je zelfs al bij de Xenos en kun je heel goed gebruiken om in alle hoekjes te komen. Lees hier meer over handig gereedschap wanneer je werkt met worbla en andere thermoplasten.

 

Alles egaal maken

Eenmaal klaar met je thermoplasten vormgeven moet je deze nog gaan schilderen. Het voorbereiden van je worbla werk voor het schilderen is echter extreem belangrijk voor de uiteindelijke look van je armor stuk of prop. Hoe meer liefde en tijd je in deze fase steekt hoe netter je eindproduct eruit zal zien.

Een van de meest tijdrovende (en voor velen meest vervelende) klusjes is echter het egaal maken van je thermoplasten. Normale worbla is namelijk vrij ruw aan de bovenkant en dat geeft geen al te mooi beeld wanneer je deze schildert. Vaak wil je een mooie gladde prop of armor zonder rare bulten, uitsteeksels of een oppervlak dat lijkt alsof er een stucadoor overheen is geweest. Je zult dan ook eerst dit oppervlak egaal moeten maken. Nu er steeds nieuwe varianten op de markt komen zoals Thibra en Black Worbla is het gelukkig wel makkelijker geworden omdat deze van zichzelf al gladder zijn maar vaak moet je toch nog wat werk verrichten.

Dit werk bestaat uit het aanbrengen van meerdere lagen “fillers” in de vorm van bijvoorbeeld gesso of houtlijm (hier bespreken we de voor- en nadelen van enkele veel gebruikte producten) en deze tussentijds gladschuren en/of selectief aanbrengen op andere plekken voor een geheel glad resultaat. Hier gaat vaak veel tijd inzitten omdat de lagen tussentijds goed moeten drogen, het schuren vaak alleen maar handmatig kan en je het meerdere keren moet herhalen. Het is echter een onmisbare stap wil je een goed resultaat behalen dus raffel het niet af en sla het ook zeker niet over!

Een voorbeeld wat we hierboven laten zien is gemaakt door Team Paraluna voor één van hun andere cosplays en voor deze schouderstukken is er een grijze spray-on primer gebruikt die in twee lagen is aangebracht en opgeschuurd. Vervolgens is er met een redelijk laag houtlijm overheen gegaan met behulp van een grote kwast. Nadat de houtlijm iets had kunnen drogen is er met (natte) vingers overal overheen gestreken om ook de kwastlijnen weg te werken. Hierna hebben alle onderdelen ruim de tijd gehad om te drogen en uit te harden en waren ze klaar om geverfd te worden!

Tip: Wees met armor stukken die veel details hebben voorzichtig met de dikte van de primer lagen. Je wilt natuurlijk niet dat de details die je met veel moeite door de worbla heen hebt gekregen, niet onder de primer verdwijnen. Je kunt dan ook het beste in dunne laagjes alles opbouwen, hoe tijdrovend dat ook moge zijn. Meer over de manieren waarop je je armor af kunt werken lees je hier.

 

Schilderen

Super belangrijk is hoe je je werk schildert als je alles hebt gebouwd en glad hebt gekregen! Je kunt met verf de hele toon zetten van je werk; wordt het futuristisch, of juist meer middeleeuws, is het gloednieuw of juist versleten, ziet het er donker en zwaar uit of juist licht als een veertje? Dat kun je allemaal creëren met kleur en textuur. Op de onderstaande foto zie je het proces van boven naar beneden zoals Team Paraluna één van hun Guild Wars armors hebben geschilderd.

In dit geval moest het armor er robuust uitzien met een soort ‘handgemaakte’ textuur, het moest ruig zijn, en er ietwat gebruikt uit zien. Daarvoor hebben ze eerst alle armor delen een bruine basislaag gegeven en de schaduwdelen ingevuld met bruinzwart. Daarna kon er weer kleur aangebracht worden op de overige delen en accenten worden gemaakt.

Door de verf met een sponsje te deppen krijg je geen gladde laag, maar juist een wat ruiger effect. In de volgende stap werk je dan met lichtere kleuren, steeds verder van de rand af, zodat je werk van buiten naar binnen steeds lichter wordt. Hierdoor krijg je een diepte effect, en door de donkere rand lijkt het armor ouder, en gebruikt. Dit kun je natuurlijk nog meer versterken door in je worbla al bepaalde inkepingen en duiken te maken en daar nog meer andere verven te gebruiken maar omdat het effect subtiel moest blijven is dat hierboven niet gedaan.

Tenslotte werden er nog de metallic highlights aangebracht op het verhoogde reliëf. Omdat dat weer een beetje te nieuw eruit zag, was de laatste stap het “verouderen” van de metaalkleur met verschillende koper- en bruintinten. Onderstaand het resultaat!

Foto door Jeroen Weimar.

 

Zelf toepassen

Bovenstaande methodes en voorbeelden zijn slechts ter illustratie hoe je ermee kunt werken maar natuurlijk op vele manieren toe te passen. Simpelweg door andere kleuren te gebruiken heb je al een andere look. Iedereen heeft een eigen voorkeur hoe te werken en welke producten ze het fijnste vinden dus neem de tijd om je in te lezen in de opties en bovenal om zelf te experimenteren! Je zult zien dat ook het maken van armor en props met thermoplasten zoals worbla lang niet zo ingewikkeld is als het op het eerste gezicht wellicht lijkt.

Mocht je vragen hebben stel ze dan in de comments of via het contact formulier en we zullen ons best doen je vragen te beantwoorden! Vergeet echter niet eerst zelf even te kijken op de site of je vraag niet al beantwoordt wordt in één van de artikelen of FAQ pagina.

 

Nogmaals met veel dank aan Team Paraluna voor deze uitgebreide les en het beschikbaar stellen van de foto’s!

 

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close