HomeCosplay LessenArmor en PropsCosplay armor en props vervoeren

Cosplay armor en props vervoeren

Transport kan een van de grootste vijanden zijn van een cosplayer! Iedereen die wel eens een grote prop heeft moeten vervoeren kent de zorgen of een zwaard/zeis/ander lang wapen in de auto zal passen, of de wanhoop wanneer een koffer na urenlang puzzelen alsnog niet dicht gaat) en dat geldt nog dubbel zoveel wanneer je met de trein of het vliegtuig reist. Goed idee dus om ruim van tevoren na te denken over het vervoeren van je props door er bij het maken al over na te denken.

 

Praktijkvoorbeeld

Afhankelijk van de props en je armor zijn er diverse methoden waarop je dit kunt doen maar we willen dit graag illustreren door een voorbeeld te gebruiken van het Nederlandse cosplay duo Team Paraluna en hoe zijn hun Guild Wars cosplays, inclusief armor en props, mee wisten te krijgen in het vliegtuig naar China. Zij zijn zo vriendelijk geweest alle informatie en afbeeldingen te verschaffen voor deze cosplay les (en zijn tevens onderdeel van het Expert Panel van deze site dus heb je aan het einde nog een vraag? Stel deze gerust in de comments!).

Het is natuurlijk heerlijk om in je ruime woonkamer gigantische attributen te bouwen, maar als ze niet door de deur kunnen zul je er weinig plezier van hebben. Het voorbeeld wat we in deze cosplay les gebruiken is een armor en zwaard uit Guild Wars gemaakt door Sophie van Team Paraluna. Deze is speciaal gemaakt voor hun deelname aan de CICAF (enorme conventie in China) waar ze Nederland mochten vertegenwoordigen. Dit armor en het zwaard moesten mee in het vliegtuig en dus in koffers passen.

 

Slimme onderdelen

Een behoorlijke uitdaging gezien de horens op de helm en het grote zwaard. Bij het bouwen van deze props is hier vanaf het begin af aan rekening mee gehouden door na te denken over onderdelen te los te halen waren en lichtgewicht maar toch stevig zouden zijn.

De oplossing in dit geval werd gevonden in het maken van enkele schroefsystemen waardoor de stukken gewei er makkelijk op konden worden gezet en net zo makkelijk er weer af konden gehaald. Ook het zwaard werd te lang voor de koffer, en moest dus ook in twee delen worden opgedeeld.

Waar wederom een schroefsysteem aan te pas kwam. Met drie moeren wordt het zwaardblad aan het heft vastgeschroefd. Hierdoor kan het niet verschuiven of draaien. Een likje bijpassende verf, en je denkt gewoon dat het een extra decoratief detail is.

 

 

Kies de juiste (lichte) materialen

Buiten het feit dat de onderdelen naast zo klein mogelijk en/of uit elkaar te halen moesten zijn, moesten ze ook zo licht mogelijk gemaakt worden. Daarom is er goed nagedacht over de materialen die gebruikt werden. In dit geval is eerst het gehele zwaard uit foam gebouwd. Nadat alle details erop waren geplakt met kleinere stukjes foam, werd het geheel bedekt met één laag Worbla.

Zoals eerder verteld kan Worbla zich heel makkelijk vormen wanneer het verhit wordt, hierdoor konden de details weer zichtbaar gemaakt worden door de Worbla op de juiste plekken aan te duwen. Hierdoor vermindert de totaal hoeveelheid Worbla aanzienlijk, omdat je niet de details er nog extra op moet smelten. Dat scheelt fors in het gewicht!

Voor de helm werden twee verschillende soorten Worbla gebruikt, het reguliere bruine worbla en de zwarte Worbla’s Black Art. Worbla’s Black Art werkt in principe hetzelfde, maar het is een stuk gladder dan de reguliere Worbla. Het gewei is daarentegen gemaakt van ijzerdraad met aluminiumfolie eromheen, ja het gewone aluminium folie. Hiermee is het heel gemakkelijk om een basisvorm te boetseren voor de stukken gewei.

Door de basis van het gewei te vormen naar de inzetstukken kun je een perfecte pasvorm creeëren. Met schroeven in de onderkant van het gewei kunnen alle vier de stukken worden vastgeschroefd in de helm. Dat zit heel stevig én is waar nodig juist ook weer heel makkelijk uit elkaar te halen. Nadat alles gepast en symmetrisch was gemaakt, werden ze bedenkt met een laagje Worbla’s Black Art.

 

Onderdelen in de koffer

Nu je alles makkelijk los kunt halen is het een kwestie van kijken hoe je het zo compact mogelijk mee kunt krijgen. Het helpt natuurlijk om je puzzeltechniek wat te oefenen door je kostuum een paar keer ‘proef’ in te pakken om te kijken hoe je alles zo klein mogelijk kunt opvouwen. Als je veel kleding mee wilt nemen kunnen ook vacuümzakken en uitkomst zijn! Dit zijn plastic kledingopbergzakken waar je alle lucht uit kunt trekken, hierdoor wordt alles heel plat en klein. Zorg dan wel op locatie voor een strijkijzer, want vacuümzakken geven gegarandeerd kreukels.

Zorg dat je dit echter ruim van te voren eens probeert om stressen te voorkomen én je de gelegenheid te geven om eventueel nog iets aan te passen om het makkelijker te vervoeren. Voor je het weet heb je echter al je enorme armors en props ineens in relatief kleine tassen zitten en ben je helemaal klaar om ermee op reis te gaan!

 

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close