HomeCosplay 101Cosplay kopen of maken?

Cosplay kopen of maken?

Van oorsprong werden cosplays vrijwel altijd volledig zelfgemaakt als de ultieme uiting van fandom, en omdat je simpelweg geen optie had om er eentje zo te kopen. Tegenwoordig kun je echter overal kant-en-klare kostuums kopen of ze op maat laten maken. Maar hoe besluit je nou (als beginnend) cosplayer of je een kostuum zelf gaat maken of kopen?

Elk heeft zo zijn voor- en nadelen en iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur. Het één is niet slechter dan het andere al zul je, indien je daar interesse in hebt, voor de grotere cosplay competities verplicht je kostuums en alle onderdelen zelf moeten maken. Ook als je minder standaard maten hebt loont het om een op jouw lichaam gemaakt kostuum te (laten) maken.

Maar over het algemeen maakt het allemaal niet uit of je koopt of maakt. Het gaat er immers om dat je er zelf plezier mee hebt. Ook de complexiteit of bekendheid van het personage dat je wilt cosplayen kan een rol spelen in je keuze, of wellicht wil je slechts enkele onderdelen kopen en de rest maken. Alles kan! Hieronder staan echter enkele dingen waar je rekening mee moet houden voor je een keuze maakt.

 

Cosplay kostuum kopen

Ben je niet zo zeker van je eigen vaardigheden of heb je geen zin/tijd om zelf een kostuum te maken dan kun je er eentje kant-en-klaar kopen. Er zijn een groot aantal (vooral Chinese) webwinkels waar je terecht kunt voor honderden soorten cosplays. Het grootste nadeel is echter dat het maar zo kan dat nét dat character dat je wilt cosplayen niet wordt aangeboden, of er niet in jouw maat is. Sommige webwinkels bieden een service om kostuums op maat te laten maken, maar dit wisselt per webshop.

Wat ook heel sterk wisselt is de kwaliteit en betrouwbaarheid van deze webwinkels. Houdt er bijvoorbeeld rekening mee dat een cosplay van €20,- waarschijnlijk niet dezelfde kwaliteit en/of pasvorm heeft als eentje die duurder is. Maar prijs zegt lang niet alles! Kijk dan ook altijd goed uit voor je ergens besteld. Google online naar reviews, vraag op fora/Facebook advies van mensen waar zij kostuums kopen en onthoudt: ziet iets er te mooi uit om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook echt het geval. Ook bij import uit China kan hetzelfde kostuum voor een lagere prijs worden aangeboden, maar zit het verschil in de verzendtijd die dan 3 weken langer duurt. Bestel in dat geval ruim van te voren, en calculeer ook vertraging in.

Houdt er rekening mee dat het kopen van een kant-en-klaar kostuum (afhankelijk van het type) ongeveer €50 – €150 kost. Voor webwinkels waar je kant-en-klare kostuums kunt kopen kun je o.a. hier kijken, en voor meer informatie over de kosten van een kostuum kijk je hier.

 

Cosplay kostuum op commissie basis

Staat het cosplay kostuum dat jij graag wilt hebben nergens te koop, maar kan/wil je niet zelf aan de slag? Dan kun je nog kijken of je een cosplay op commissiebasis kunt aanvragen. Dit houdt in dat je iemand betaalt om het kostuum dat jij wilt hebben op maat en naar wens voor je te maken. Dit is vaak duurder dan een kant-en-klaar kostuum kopen. Hier komen namelijk niet alleen de materiaalkosten bij, maar ook de tijd van degene die jouw kostuum gaat maken. Zo heb je vaak meerdere afspraken nodig en sessies om af te meten. In ruil daarvoor krijg je voor een (vriendschappelijke) prijs de (jarenlange) ervaring en training die die persoon heeft gehad om kostuums te maken.

Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad en benodigde materialen van het kostuum (of props) kunnen prijzen hiervoor makkelijk tussen de €250 – €500 komen te liggen. Maar dit is ook sterk afhankelijk van de persoon/het bedrijf aan wie je het vraagt. Sommige kostuums zullen goedkoper zijn, andere nog duurder. Van groot belang is dat je goed met elkaar communiceert, heldere afspraken maakt en elkaar gewoon met respect behandelt.

Kan iemand iets niet doen voor de prijs die jij wilt? Jammer, dan zal je naar iemand anders moeten kijken of je budget bijstellen. Ga in elk geval niet uitgebreid in discussie, mensen hebben het recht om een prijs te hanteren waarbij ze zich zelf prettig bij voelen, en waarvan zij vinden dat die klopt met wat ze je aanbieden. Andersom geldt ook dat iemand die een commissie voor je maakt zich aan de afspraken moet houden en dat het altijd slim is om naar referenties en reviews te kijken.

 

Cosplay kostuum maken

Van oorsprong draait cosplay dus om het zelf maken van je kostuums en het op die wijze uiten van je fandom. Een zeer groot deel van de cosplayers geeft dan ook de voorkeur aan het zelf maken van een kostuum, sterker nog het maken van het kostuum is voor een grote groep juist het allerleukste aan het hele cosplayen zelf.

Een groot voordeel van zelf een kostuum maken is dat je alles precies naar wens kunt maken en het helemaal precies pas is voor jouw lichaam. Daarnaast is het een enorm creatief proces waarbij je allerhande technieken en nieuwe dingen leert. Dit geeft ontzettend veel voldoening wanneer het kostuum eenmaal af is! Tenslotte is het ook een zeer geschikte optie voor mensen met een wat kleiner budget. Je kunt het immers zo duur maken als je zelf wilt omdat je zelf kunt bepalen welke stoffen en materialen je wilt gebruiken.

Het maken van een cosplay is vaak een behoorlijke onderneming, zeker wanneer je nog maar net begint. Soms kan het lijken alsof het onmogelijk is om te doen, maar verre van! Als je gewoon rustig blijft proberen, veel tutorials bekijkt en onderzoek doet, en je verdiept in wat je moet doen kan het iedereen lukken! Ook hierbij kan het goed helpen om je cosplay in verschillende stukken op te delen en die per onderdeel langzaam af te werken. Zo hoef je je niet in één keer druk te maken om alles en wordt een project veel beter te behappen.

Meer informatie en handige tutorials over het maken van je eigen cosplay kun je vinden in de rest van ons tutorial aanbod. Hier hebben we een groot aantal tutorials en handige tips voor je verzameld over de basistechnieken die je nodig hebt voor cosplay. Denk hierbij aan het tekenen van patronen, naaien van een kostuum, pruiken stijlen, make-up, en de basis van armors maken en werken met thermoplastische materialen. Kijk hier voor een overzicht van (web)winkels waar je goed terecht kunt voor allerhande cosplay materialen en kostuums.

 

Conclusie

Uiteindelijk is het dus helemaal aan jezelf of je een kostuum zelf maakt, laat maken, of kant-en-klaar koopt. Alles heeft een voor- en nadeel en je moet je opties gewoon bekijken en je eigen voorkeur bepalen.

 

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close