HomeCosplay TutorialsCosplay Tutorial: Hoe maak je een volle pruik met staart?

Cosplay Tutorial: Hoe maak je een volle pruik met staart?

Met echt haar is een het maken van een paardenstaart zo gepiept. Met een pruik kan dit nog wel eens een uitdaging zijn. Zeker als je geen front lace gebruikt, of alleen maar dunne pruiken hebt. Zo zal je vaak aan de slag moeten met het toevoegen van extra wefts en opletten dat je een natuurlijke haarlijn krijgt die je eigen haar volledig bedekt. Hoe je dit kunt doen leggen we je uit!

 

LET’S GET STARTED: WEFTS LOSHALEN

Om te beginnen heb je al een keuze om te maken. Je kunt of kiezen voor een pruik en het bestellen van losse wefts. Of je koopt twee dezelfde pruiken waarvan je er eentje uit elkaar haalt voor de wefts. In deze tutorial maken we gebruik van twee dezelfde pruiken. Met net een wat subtiel kleurverschil. We wilden een soort high- en lowlights effect hiermee bereiken. Highlights zijn lichtere tinten en lowlights zijn donkerdere tinten in je haar. Op deze manier ziet het geheel er ook natuurlijker uit.

Als basis gebruiken we de wat lichtere pruik en zullen we de wefts toevoegen van de wat meer donkere pruik. Om deze te kunnen gebruiken moeten we de wefts natuurlijk eerst loshalen. Keer hiervoor je pruik binnenste buiten zodat je de binnenste kap en alle wefts goed kunt zien. Snij dan heel voorzichtig met een tornmesje de wefts los. Pas wel op dat je niet de haren van de weft afsnijdt, maar echt alleen de weft zelf los haalt van de binnenste kap.

Tip: probeer hierbij je wefts zo neer te leggen dat je nog precies weet welke waar vandaan kwam. De kruin? De nek? De oren? Dit maakt het straks een stuk makkelijker de wefts op de nieuwe pruik te plaatsen.

 

WEFTS BEVESTIGEN

Eenmaal alle wefts los kun je de basispruik bevestigen op een pruikenhoofd. Het mooiste is als je hiervoor een piepschuimhoofd hebt dat op een tafelklem bevestigd kan worden. Hierdoor kan deze geen kant op en kun je zelf overal bij.

Daarna kun je gaan beginnen met het toevoegen van de losse wefts. En in tegenstelling tot wat je misschien denkt kun je beter niet bovenaan beginnen. Het volume bouw je op van onder af. Je begint in de nek en werkt met de langer wordende banen naar boven toe. Hier scheelt het dus al als je de wefts nog enigszins op volgorde hebt liggen, daardoor die manier is het makkelijker om te herkennen welke weft waar gezet moet worden.

Maar goed, je begint onderaan in de nek. Zorg ervoor dat je goed bij de banen kan en dat het andere haar niet in de weg zit (zet het vast met haarklemmen o.i.d.). Als je het haar uit de weg hebt zitten zie je vaak al dat er veel gaten of ruimte tussen de verschillende banen zit.

Deze ruimte wil je opvullen met je wefts. Pak daarom een passende weft en naai deze vast aan de pruik. Omdat we in dit geval een wat nonchalante staart wilden maken hebben we de wefts er ‘normaal’ opgezet. Wil je een strakkere staart dan kun je er beter voor kiezen om de wefts ondersteboven (dus met de haren naar boven) op de pruik te zetten. Op die manier gaan de haren al meteen in de goede richting en heb je minder kans op bobbels. Nadeel is wel dat je pruik dan alleen voor de staart (of andere up-do’s) kan gebruiken tenzij je de wefts weer los haalt.

De voorkant van de pruik is op dezelfde manier verdikt als de achterkant: van onderaf naar de kruin toe, maar we hebben de voorkant niet veel verdikt, i.v.m. de styling die later nog volgt. Daarnaast kan het er erg vreemd uit gaat zien als je een hele volle, of dikke pony hebt. Bij echt haar zie je dit namelijk ook niet zo snel. Mocht jouw personage echter een grote pony hebben of kenmerkende kuif, dan kan het ook handig zijn om extra wefts aan de voorkant te plaatsen.

Ben je er nog niet helemaal zeker van hoe je uit gaat komen met je wefts of hoe je het wilt gaan doen? Speld dan eerst alles vast voordat je het definitief gaat vastnaaien. Zo kun je nog schuiven met wefts zonder dat je meteen alles weer los moet halen en opnieuw moet naaien.

Tip: Er zijn ook speciale weftgaren en naalden te kopen. Deze zijn dikker en speciaal geschikt voor dit soort klusjes. Let er ook op dat je de juiste kleur garen gebruikt zodat deze niet te zien is in de pruik. Vanaf de nek werk je vervolgens langzaam omhoog totdat je de hele achterkant hebt gehad. Daarna is het tijd om aan de voorkant te beginnen!

 

RANDJES WEGWERKEN

Nu we de voor en achterkant hebben gehad is er nog één ding ontzettend belangrijk, en al helemaal bij pruiken met een staart of andere up-do’s. De randen moeten nog worden afgewerkt. Als je het haar van je pruik omhoog haalt om de start te maken kan het zijn dat de randen zichtbaar worden, ja die lelijke zwarte randen waar de wefts op zitten.

Dit wil je niet hebben dus gaan we nog wat wefts gebruiken om de randen weg te werken. Dit kun je doen door de wefts niet alleen op de rand te plaatsen maar ook onder de rand. Op die manier zit er aan beide kanten haar en is het bijna onmogelijk om nog zichtbare randen te hebben.

 

DE DAADWERKELIJKE STAART MAKEN

Nu alle wefts op hun plek zitten is het tijd om de staart te gaan maken! Je zult inmiddels een flinke bos haar hebben en, zeker wanneer dit ook nog eens erg lang haar is, kan het ontzettend handig zijn als je hier wat extra hulp bij hebt. Ook het juiste “gereedschap” is hierbij handig. Zorg dan ook voor een geschikte pruikenborstel, of tangle teaser, maar geen grove kom of iets dergelijks. Ook kun je beter geen normale haarelastiekjes gebruiken maar zogenaamde kappers elastiekjes. Deze trek je er rondom met een soort haakje zodat je niet de haren door het elastiek hoeft te trekken.

Het vormen van de staart kun je grotendeels doen zoals je dit ook bij echt haar kunt doen. Verzamel de haren en trek of kam ze zachtjes naar achteren terwijl je de haren bij elkaar houdt. Zorg dat je “bobbels” voorkomt en waar nodig weg werkt. De pruik zal minder soepel bij elkaar komen dan echt haar maar met een beetje geduld kom je een heel eind. Ga in elk geval onder geen beding hard aan de haren trekken of lomp kammen. Hiermee kun je eventueel de pruik van het hoofd aftrekken, wefts lostrekken, of de pruik beschadigen zodat deze raar gaat pluizen.

Let er hierbij wel op dat als je een pony hebt dat je goed oplet dat je geen pony haren mee trekt in het elastiekje. Mocht je een pruik hebben waarbij alle lengtes gelijk zijn, dan kan het handig zijn om eerst de plukken die je voor je pony gebruikt wat korter te knippen.

Eenmaal alle haren bij elkaar en de delen voor de pony apart gehouden konden we het geheel afmaken. Als laatste stap hebben we echter her en der wat bijgeknipt en sommige plukken (half) los getrokken voor een wat meer nonchalante look. Je kunt dit echter net zo netjes en strak maken als je zelf wilt en nodig is voor jouw cosplay.

 

NU JIJ!

Hopelijk kunnen jullie wat met deze tips! Mochten jullie nog vragen hebben, comment gerust of stuur je vragen naar ons toe en we zullen uiteraard proberen deze zo goed mogelijk te beantwoorden.

 

 

NOTE: DIT ARTIKEL VERSCHEEN EERDER OP THE SUSHI TIMES. MAAR IS AANGEPAST VOOR ALLES OVER COSPLAY DOOR HET EIGEN TEAM.
Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close