HomeCosplay TutorialsAccessoiresCosplay tutorial: Simpele faux fur dieren oren en staart

Cosplay tutorial: Simpele faux fur dieren oren en staart

Er zijn meer dan genoeg cosplays waarbij een paar oren en staart nodig zijn om alles compleet te maken. Wil jij bijvoorbeeld die mooie Horo cosplay van Spice and Wolf nu toch echt eens gaan doen maar weet je niet hoe je moet beginnen? Niet getreurd, hier een tutorial over hoe je je eigen oren en staart moet maken! In deze tutorial is gekozen voor vossenoren en een vossenstaart maar je kunt deze ook gebruiken voor vele andere soorten dieren.

 

Benodigheden:

  • Patroonpapier + potlood
  • Nepvacht in de kleuren die je wilt/nodig hebt (in de tutorial is zowel witte als goud/bruin kleurige vacht gebruikt)
  • Craftfoam
  • Hot gluegun
  • Stanley mes

 

Patronen tekenen

De eerste stap die je moet nemen bestaat uit het maken van patronen, zowel voor je oren als voor je staart! Zo weet je niet alleen zeker dat de vorm eruit gaat zien zoals jij het wilt hebben, maar de patronen kan je later altijd nog opnieuw gebruiken voor als je nog een set wilt maken!

Het beste kun je hiervoor speciaal patroonpapier gebruiken. Dit kun je heel goedkoop bij de meeste stof- en/of fournitourenwinkels vinden. Niet bij de hand of geen zin om te halen? dan kun je eventueel ook gewoon papier gebruiken. Dit is echter, zeker voor de staart, soms wat lastiger in verband met de lengte.

Daarna is het een kwestie van de vorm tekenen die je graag wilt hebben en deze uitknippen. Zelf heb ik het uit de losse hand gedaan nadat ik online plaatjes van mijn character heb bekeken.

Teken voor de staart eveneens een patroon, hou er rekening mee dat je in principe het patroon twee keer uitsnijdt op de stof voor één staart (indien je liever 1 patroon gebruikt kan dat ook maar in dit geval is het makkelijker om twee stukken te gebruiken). Indien je, net zoals in deze tutorial, een (bijvoorbeeld) witte punt aan je staart wilt hebben moet je dit patroon dus ook twee keer uitsnijden.

Je volgt hierbij eigenlijk hetzelfde proces als bovenstaand. Je kunt van te voren even meten hoe lang je de staart wilt hebben, bijvoorbeeld met een stukje touw, of lapje stof. Vervolgens pak je het patroon papier en begin je met tekenen. Ik vond het makkelijk om bij de punt te beginnen en vanaf daar een lijn te trekken naar de bovenkant van de staart. Hier kan het stuk touw je ook weer bij helpen.

 

Craftfoam basis maken

Als je tevreden bent met je papieren patroon, teken je deze over op craftfoam. Deze craftfoam gaat de basis worden van je oren en voorkomt dat ze in elkaar zakken. Daarnaast is het een goede basis om je vacht aan vast te maken. Dit hoeft allemaal niet super netjes te gebeuren, als de basisvorm er maar degelijk in zit.

Mocht je craftfoam zonde vinden om te gebruiken dan kan je altijd nog karton gebruiken, de reden dat hier voor craftfoam is gekozen is omdat het wat beter bestand is tegen de regen en eventuele “breuken” in het materiaal redelijk makkelijk zijn terug te buigen).

Deze stap is NIET nodig voor de staart maar alleen voor de oren om ze wat extra stevigheid te geven. Je kan er voor kiezen om de binnenkant van je oren niet met vacht te bedekken als je craftfoam de goede kleur is, in deze tutorial is dat echter wel gedaan.

 

Stof snijden (of knippen)

Vind je dit zelf ook mooier, begin dan met de vacht aan de binnenkant van de oren. Pak je patroon en leg deze op achterkant (!) van de vacht die je wilt gebruiken, vervolgens ga je de vorm weer overtrekken maar zorg dat je er wat extra ruimt bij pakt,, een halve centimeter voor de randen en 1 a 1,5cm voor de onderkant. De vacht hoeft aan de onderkant niet exact het patroon te volgen, maak de vacht wat ruimer en rechter dan je craftfoam basis, deze extra ruimte heb je later nodig. 

Zorg ervoor dat je de vacht ruim genoeg snijdt, maar druk niet te hard! Anders snij je alsnog de vacht zelf kapot. Vervolgens plak je de uitgesneden met hotglue aan de craftfoam basis vast.

Snij nu de vacht voor de achterkant van je oren uit, dit is in zekere zin de hoofdkleur van het karakter. Zorg ervoor dat je voldoende vacht hebt om de stofranden om te slaan en een stukje over de (in dit geval) witte vacht aan de binnenkant van je oren te plakken. Door dit te doen zul je geen afgesneden randen van de stof zien waar je vacht aan zit.

Let op! Stoffen zoals nepvachten kan je beter niet knippen met een gewone schaar! Als je dit doet knip je de haren van de vacht kapot waardoor je fur er rommelig uitkomt te zien. Om dit te voorkomen gebruik je bijvoorbeeld een snijmes, een razorcutter voor pruiken werkt hier overigens prima voor!

Wil je toch knippen? Zorg dan dat je goed de haren opzij schuift en langs de naden knipt en niet er op! Op deze manier houd je het netjes en voorkom je teveel uitvallende haren.

 

Oren afmaken

Nu zul je aan de onderkant open, losse flapjes vacht hebben zitten. Deze stukjes vacht, van de binnen- en buitenvacht, vouw je gezamenlijk naar binnen en naai je met naald en draad (of je lijmt het met hotglue) vast.

Uiteraard moet je de staart en oren ook nog zien te dragen! Voor de oren kun je dit doen door ze bijvoorbeeld in je pruik te naaien, op een haarband te bevestigen, of op haarclips te zetten. Weet je zeker dat je de oren (en pruik) voor geen enkele andere cosplay gaat gebruiken dan is in je pruik naaien een veilige en stevige optie, maar dus niet erg flexibel.

 

De staart afmaken: makkelijke manier

Voor de staart moeten we wat extra dingen doen nog. In tegenstelling tot de oren zit hier geen craft form in als basis maar gaan we de staart helemaal opvullen. De makkelijkste manier is om de twee stoffen helften die we eerder hebben geknipt aan elkaar te naaien. Leg hiervoor de twee helften met de buitenkant tegen elkaar en pin heel strak af. Let op de haren!

Nu je staart volledig gepind is, kan je deze het beste gaan basten. Basten betekent dat je de staart eerst met de hand vast stikt met naald en draad voor je deze onder de naaimachine legt. Dit is veel werk maar voorkomt dat de stof bijvoorbeeld wegschiet onder de naaimachine of dat je vachtharen weer tussen de naden doorpiepen!

Nadat je klaar bent met het basten en vastnaaien onder de naaimachine (hou de bovenkant van de staart, waar deze bij je lichaam zit nog open om de staart te kunnen vullen!) kun je je staart volume geven. In deze tutorial is gebruik gemaakt van vlokken kussenvulling (schuim), maar eventueel kun je ook oude fabric scraps gebruiken. Stomp of duw je vulling zo nodig aan zodat je een stevige en mooie gevulde staart krijgt. Nu nog niet meteen dichtnaaien! Dat doen we zometeen.

 

De staart afmaken: luxe manier

Wil je echter een stapje verder gaan en proberen een natuurlijke golf/kromming in je staart te zetten? Dat kan heel makkelijk! En daar heb je niet eens ijzerdraad of iets anders voor nodig. Hiervoor maak je gebruik van zogeheten ‘darts’ in je stof. Dit zijn driehoekige punten waar je de randen van aan elkaar naait zodat de staart uit zichzelf een vloeiende lijn krijgt.

Een dart maak je door twee lijnen (op de door jouw gekozen plek) een stukje van elkaar te zetten. De tussenliggende stof trek je omhoog en vervolgens naai de strepen aan elkaar vast. Hoe verder van elkaar je de lijnen zet, en hoe meer darts je maakt, des te sterker het effect.

Let op: Voordat je de vorm van de staart aanpast met darts moet je, indien je ervoor kiest om deze apart/in een andere kleur te maken, eerst de punt vastzetten aan de basis van de staart! Omdat je moeilijk met de naaimachine door de vachtharen heen kan naaien, is de punt in deze tutorial met de hand vastgezet. Om het jezelf makkelijker te maken zou je de punt eerst nog even aan de basis kunnen vastlijmen met hot glue.

Nu je de punten aan je staart basis stukken hebt bevestigd kan je de darts innaaien. De locatie van de darts bepaalt uiteraard waar de staart zal gaan curven. Voor een mooie natuurlijke curve zet je op twee plaatsen darts in de staart; in de buurt van de punt (aan de bovenkant) zodat deze naar boven toe krult en in de buurt van de “staartaansluiting”, waar de staart aan je lichaam zit (aan de onderkant) zodat deze mooi van je lichaam af lijkt te gaan staan.

Voordat je de darts daadwerkelijk gaat vastzetten kun je met pins even kijken of je tevreden bent met de curve, of waar nodig nog dingen aanpassen. In deze tutorial is gebruik gemaakt van hele dunne darts, drie aan de onderkant en 2 aan de bovenkant, voor een ontzettend lichte S-curve. Als je de staart sterker wilt laten curven, zodat bijvoorbeeld de punt meer omhoog komt te staan, teken dan brede darts.

Dit herhaal je nog een keer voor de andere helft van je start. Let hierbij goed op dat je zorgt dat je overeenkomstige darts goed op elkaar aansluiten van de beide kanten, zo krijg je geen scheve curves. Vervolgens volg je dezelfde stappen als bij de makkelijke staart: vastspelden, basten, naaien, vullen En klaar is je staart!

 

De staart bevestigen

Tenslotte moet je de staart nog kunnen dragen! Ook voor de staart heb je diverse opties. Zo kun je hem aan een soort riem bevestigen onder je cosplay (er moet dan wel een gat zijn voor de start in je kleding), deze direct op de cosplay naaien (niet handig indien je deze wilt wassen), of bevestigen via lussen.

Deze moet je dan toevoegen voor je de staart helemaal hebt dichtgenaaid en een bevestigingspunt toevoegen aan je cosplay. Als je tevreden bent met de vulling en manier van bevestigen kun je ook de bovenkant dichtnaaien en is je staart he-le-maal af!

 

Veel plezier en succes met je oren en staart!

 

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close