HomeBlogCreëer de perfecte cosplay kast!

Creëer de perfecte cosplay kast!

Loopt jouw verzameling kostuums inmiddels de spuigaten uit maar moet je ze nog altijd tussen je eigen kleding proppen of liggen onderdelen verspreid door het huis? Dan is het eens tijd om je cosplay kast op orde te gaan brengen!

 

Kastsystemen vs. budgetoplossingen

Ten eerste heb je natuurlijk een kast nodig én ruimte waar je deze zou kunnen plaatsen. Heb je de luxe dat je nog geen kast hebt en/of is je huidige kast toe aan vervanging dan heb je enorm veel opties om uit te kiezen, zeker met een beetje budget. Tegenwoordig biedt de Ikea een aantal super handige kastensystemen waarmee je geheel naar wens je eigen kast kunt indelen. Dit is helemaal handig met cosplay waarbij je toch vaak te maken hebt met wat afwijkende maten en wensen voor een kast.

Jammer genoeg is het niet de meest goedkope oplossing aangezien je al snel meer dan €500,- kwijt bent en ze vrij groot zijn. Voor de meeste van ons geen optie (al hebben ze gelukkig ook voldoende goedkopere kasten). Maar door een beetje creatief te zijn kun je ook heel makkelijk van allerhande andere kasten een soortgelijk systeem maken. Denk aan goedkoper modellen of kasten van de kringloop. Door er her-en-derder zelf planken in te zetten en kledingbuizen etc. kom je al een heel eind.

 

Een kast, zelfs als je weinig ruimte hebt

Ook geïnspireerd door ikea zijn de open opbergsystemen, vaak (plat gezegd) een verzameling stangen en planken aan de muur die samen een kast vormen. Hiermee kun je ook als je geen ruimte hebt voor een kast toch veel opbergruimte creëren door bijvoorbeeld kledingrekken te plaatsen en wat extra planken en/of dozen die je opstapelt. Hang er een gordijntje voor en je werkt het geheel netjes weg zodat het niet rommelig lijkt én je spullen nog ietwat beschermd blijven van stof.

Helemaal mooi als deze ook op wieltjes staan, dan kun je waar nodig ze ook nog verplaatsen als je ruimte te kort komt. Laat je vooral niet beperken door schuine daken of gekke randjes, als je een geheel cosplay armor kunt maken uit foam en thermoplasten kun je vast ook wel een plankje zagen die mooi om de hoeken en plinten heen gaat. Kijk voor voorbeelden eens bij de open opbergers van ikea, hier zie je al dat je in allerlei formaties kunt denken waardoor je toch veel opbergruimte kunt creëren.

Daarbij heb je ook een hoop hangende opbergers waar je alle kanten mee op kunt. Denk hierbij dan ook vooral aan bijvoorbeeld de hangende schoenenopberger of van die sieraden opbergers van de Xenos. Deze kun je op allerlei plekken ophangen waardoor je maximaal gebruik van je ruimte kunt maken.

Ladekast XL (Xenos), Kledingrek (Blokker), Opbergers (Blokker), Schoenenrek (Xenos), Hangend schoenenrek (Xenos).

Heb je helemaal geen extra ruimte voor een kast? Tja… dan zul je wellicht je eigen kledingkast moeten uitdunnen om meer ruimte te maken, of zul je wat cosplays moeten verkopen óf bijvoorbeeld ergens een garagebox huren. Dit kan vaak al voor een paar tientjes per maand en wellicht valt het ook nog wel te combineren met de andere rommel in huis van je ouders, zusje, vriend(in) of wie dan ook!

 

Kies voor slimme oplossingen

Ongeacht waar je precies voor kiest zorg er voor dat je optimaal gebruik maakt van je ruimte. Zelfs schuine stukken kun je gebruiken en door zelf een beetje te knutselen kun je vaak ook nog een hoop low budget DIY oplossingen bedenken. Bovenal moet je op zoek gaan naar slimmigheidjes. Een spiegel met ingebouwd opbergvak voor sieraden? Een schoenenrek dat je aan je deur kunt hangen (zie bovenstaand)? Win! Nog een stuk ruimte over naast je kast? Bouw er nog wat plankjes, zet losse ophanghaakjes aan je muur, of stapel dozen op. Geen muur? Bevestig dan wat aan de zijkant van je kast, en ga zo maar door.

 

Verdeel en heers

Eenmaal uitgevogeld hoeveel ruimte je voor je kastgedeelte  hebt kun je gaan kijken hoe je deze ruimte precies moet gaan indelen. Heb je veel hangplekken? Veel planken om dingen op kwijt te kunnen? En waar ga je alles plaatsen? Om dit te kunnen bepalen draait alles om verdeel en heers!

Er zijn eigenlijk twee manieren waarop je een cosplay kast kunt organiseren: per onderdeel, dus pruiken bij elkaar, accessoires bij elkaar etc. etc.. Of per cosplay bij elkaar. Een beetje afhankelijk van de ruimte die je hebt valt er voor beide wat te zeggen. Persoonlijk geven wij echter de voorkeur aan sorteren per onderdeel maar dan wel op een duidelijk manier zodat je snel alles bij elkaar kunt pakken.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan alle pruiken op de bovenste planken, daaronder een gedeelte voor hangende kostuums met daarnaast nog planken voor armor onderdelen e.d. en daaronder de schoenen. De sleutel is om alles goed te markeren, zeker wanneer het in afgesloten dozen e.d. komt te zitten. Zo houd je het overzicht.

 

Eerst het kleding gedeelte

Het beste kun je stoffen kostuums ophangen. Zo voorkom je dat je rare kreukels en vouwen krijgt en is het wat beter voor je kostuums in het algemeen. Daarnaast hebben de meeste toch al vaak rare afmetingen en proporties wat het vouwen bemoeilijkt. Regel een aantal stevige kledinghangers (bij voorkeur het soort dat een echte driehoek vormt en/of van die knijpers heeft) en hang je cosplays op. Doordat je zowel tops en broeken/rokken e.d. kunt ophangen en eventueel knijpers hebt om linten e.d. te bevestigen houdt je alles bij elkaar zonder het op te proppen.

Wil je de boel echt goed beschermen (zeker belangrijk als je geen afgesloten kast hebt) zorg dan ook dat je het geheel in kledingzakken hangt. Tenslotte plak je er nog een foto of label met de naam van je cosplay op en zo kun je heel makkelijk pakken wat je zoekt. En maak je het ook nog lekker makkelijk als je bijvoorbeeld je cosplay mee moet nemen, je pakt gewoon de zak en je bent klaar om te gaan!

Je zou er eventueel ook nog voor kunnen kiezen om onderin de kledingzakken ook nog de schoenen en/of bootcovers etc. te plaatsen die bij de cosplay horen. Vaak past dit met gemak en zo maak je optimaal gebruik van je ruimte en hanggedeelte. Eventuele andere schoenen kun je los onderin de kast zetten onder het hang gedeelte en/of spele schoenenkastjes als je die hebt.

Geen ruimte of mogelijkheid om je kostuums op te hangen? Vouw of rol ze dan netjes op een zo natuurlijk mogelijk manier op om te voorkomen dat je rare vouwen en kreukels krijgt. Je zou ze dan in platte dozen kunnen opbergen (of speciale kledingopbergers) zodat ze nog enigszins beschermd zijn tegen stof e.d.

De dozen kunnen sowieso ontzettend handig zijn om complete cosplays in op te bergen. De zwarte doos in het bovenstaande voorbeeld (is er ook in andere kleuren) gebruik ik persoonlijk om simpele cosplays in op te bergen die weinig om handen hebben. Denk hierbij Japanse schooluniformen met simpele pruik en bijpassende schoenen en overige accessoires. Maar zelfs wat grotere armor stukken kun je nog redelijk goed kwijt in deze dozen. Alles in één en toch makkelijk opgeborgen. Ook een aanrader dus!

 

Armor en grote props opbergen

Het wordt allemaal nog een stapje ingewikkelder wanneer je met armor en grote props te maken hebt. Goede oplossingen zijn ook hier weer het gebruik van bakken, manden en dozen, zoals hierboven al laten zien. Sommige armors zijn echter zo groot en/of zo kwetsbaar dat je er iets anders voor moet verzinnen. Kijk of je ergens een paspop kwijt kunt en/of een aparte plank aan de muur nog waar je het op uit kan stallen, al loop je hier wel weer het riscio op veel stof.

Ook hier kan het schelen als je al hebt nagedacht over het vervoeren en/of uit elkaar halen van props en armor. Zo kun je er bij het bouwen al voor zorgen dat je deze gemakkelijk in kleine stukken kunt opdelen voor het opbergen en vervoer.

 

Pruiken op koppen en/of in dozen

Pruiken kun je op diverse manieren opbergen met als makkelijkste de pruiken die niet of nauwelijks gestyled zijn. Deze kun je makkelijk in de originele verpakking bewaren en op elkaar stapelen. Zo kun je bij de Ikea (Action, Xenos etc.) makkelijk dozen kopen die je op kunt stapelen en waar je zo een stuk of 3/4 standaard pruiken in kunt bewaren. Plak wederom een label en/of foto op de doos met wat er in zit en je kunt snel je spullen terug vinden.

Pruiken die wel gestyled zijn, zijn vaak wat moeilijker op te bergen. Deze zou je op koppen neer kunnen zetten maar vaak zie je dan toch dat deze veel stof vangen en op den duur wat lelijker worden. Bedek ze dan op z’n minst ook met een dun doekje o.i.d. om het stof er van af te houden. Een ander alternatief zijn wederom dozen, bijvoorbeeld de plastic variant met deksel. Bijkomende voordeel is dat je het weer makkelijk kunt vervoeren en eventueel ook wat andere accessoires er nog bij kunt stoppen. Bijvoorbeeld de schoenen die bij je cosplay horen.

 

Schoenen en overige accessoires

Afhankelijk van het soort schoenen kun je ze wellicht opbergen in de doos met de rest van je cosplay spullen, in de kledinghoes erbij, op een schoenenrek ergens, gewoon onderop de kast, of ook in speciale schoenen opbergers die o.a. weer bij de Ikea vindt. Ze zijn vaak makkelijk in een hoekje ergens bij te “proppen”, dus heb je ergens nog een ruimte over? Wellicht is dat dé plek om je schoenen te laten.

Schoenopberger (Xenos), Doosjes met deksel (Ikea), Spiegel met opbergruimte (Xenos), Doos met vakken (Ikea), Schoenopberger (Xenos).

Andere accessoires zoals sieraden en hoeden kun je vaak ook goed in relatief smalle stukken nodig en/of op een slimme manier opbergen. Denk bijvoorbeeld aan een spiegel met opbergruimte, speciale vakjes en inlegstukken voor lades, of ga zelf aan de slag met een goedkope DIY oplossing zoals:

Fotolijstje gebruiken als opbergers voor sieraden

Klosjeshouder als sieradenhouder

Verborgen sieradenhouder achter schilderij

Kapstokhaken en decoratieve haken op de muur (of zijkant van je kast)

28 DIY schoenopbergers

En zo zijn er nog tal van manieren om slimme opbergruimte te creëren als je maar een beetje creatief bent (of gewoon goed kunt googlen).

 

Net een “echte” kast

In feite verschilt het dus allemaal niet zo gek veel van het organiseren van een gewone kast, behalve dat je wat aparte items hebt die je moet opbergen. Dat neemt niet weg dat we goed kunnen “afkijken” bij normale manieren om kasten te organiseren! Laat je dan ook zeker inspireren door wat je online kunt vinden wanneer je zoekt op “closet organisation” en soortgelijke termen.
Een leuk startpunt zijn ook de video’s van Ikea voor “Small Spaces”:

 

Jouw cosplay kast?

Hoe ziet jouw cosplay kast eruit of is het meer een cosplay hoekje van opgestapelde dozen? Laat het weten in de comments en deel gerust jouw tips voor een opgeruimde cosplay kast!

 

 

Share With:
Rate This Article
Comments
  • Goede ideeën! Wij hebben van de vorige bewoners een kast overgenomen, die we hier mooi voor konden gebruiken. Helaas zit hij nu al vol en past een mooie jurk er net niet in (ook qua hoogte). Herorganiseren dus! Ik heb nog wel van die draadrekjes gehaald, die je onder een plank kan hangen. Zo kreeg ik weer net een beetje ruimte voor dat kleine spul. Ik ben de naam helaas kwijt, maar die kon ik bij de blokker vinden (volgens mij begon het met een B?). Ik heb ook een paar pruikenstandaarden gehaald, maar de kast is niet hoog genoeg, dus die standaarden stoffen nu onder XP Leuk idee, toch niet praktisch. Voor ons favoriete kostuum kregen we een paspop uit een modewinkel, maar door een verwisseling hebben we de verkeerde arm gekregen T_T Een eenarmige bandiet hebben we nu in huis… maar wel leuk, om zo je kostuum te zien!

    juni 20, 2017

Geef een reactie

Close