HomeCosplay LessenEen pruik dragen

Een pruik dragen

Een pruik dragen lijkt super simpel, maar voor je eigen draagcomfort en het zeker weten dat deze goed blijft zitten zijn er echt een paar trucjes die handig zijn om te weten.

 

Eigen haar weg werken

Eerst moet je zorgen dat je eigen haar goed verborgen zit en op z’n plek blijft zitten. Dit is het makkelijkste met kort haar maar ook met lang haar kun je prima werken. Bij lang haar zijn er meerder manieren om het weg te werken maar de meest populaire is het haar vlechten en langs het hoofd vastspelden.

De tweede stap is het gebruiken van een wig cap. Dit is een elastisch soort haarnetje dat je over je haar heen trekt. Je hebt hier diverse soorten in maar bij voorkeur kies je een netje dat bij de pruik past (dus een licht netje bij lichte pruik en donkere bij donkere pruik), dit is vooral belangrijk bij dunnere pruiken waar je anders het netje doorheen ziet.

 

Pruik opzetten

Daarna moet je de pruik opzetten. Het makkelijkst is om deze een beetje onderste te boven te houden en dan over het hoofd heen te trekken. De een vindt het prettiger om in de nek te beginnen maar over het algemeen wordt de voorkeur aan het voorhoofd gegeven. Hierdoor trek je namelijk eventuele verspringende eigen haren mee naar achter en kun je hem wat beter op zijn plek krijgen op die manier.

Het kan zijn dat de pruik niet helemaal lekker zit, vaak te los. Dit is simpel op te lossen door vóór je hem opzet aan de binnenkant van de pruik deze te verstellen door de haakjes te verplaatsen. hierdoor komt er wat meer spanning op het elastiek en sluit deze beter aan. Het kan wellicht wat vervelend aanvoelen maar hiermee blijft de pruik beter op zijn plek. Zet hem echter niet te strak anders kun je al snel serieuze hoofdpijn krijgen.

Daarnaast kun je huidlijm gebruiken om de pruik aan je hoofdhuid vast te lijmen. Dit heeft als ander voordeel dat je hele nette randen kunt krijgen waar met geen mogelijkheid je eigen haar nog langsheen komt. Pas wel een beetje op dat je geen lijm in je eigen haar krijgt, dit is soms wat lastig te verwijderen.

Let op: het opzetten van een lace-front pruik gaat er iets anders aan toe. Wanneer je deze wilt dragen zul je eerst moeten passen en bekijken tot waar je de haarlijn wilt laten komen. Daarna moet je een deel van het kant wegknippen en de rest (indien nodig) aanvullen met haar. Vervolgens moet je de huid waar de pruik op rust schoonmaken en vervolgens huidlijm aanbrengen. Daaroverheen plaats je de pruik en zorgt dat deze goed vast zit. Daarna ga je aan de slag met o.a. concealer (of foundation) en poeder om de haarlijn goed en netjes over te laten gaan op de eigen huid.

 

Pruik vastzetten

Vaak is het voldoende om een paar haarspeldjes in een x-vorm op meerdere plekken te bevestigen Soms kun je dit echter niet doen zonder dat ze zichtbaar zijn of is het simpelweg niet genoeg om de pruik op z’n plek te houden. In zulke gevallen zijn er een paar extra dingen die je kunt doen.

De eerste is, wederom vóór je de pruik op zet er zogenaamde “wig clips” in naaien. Deze zet je in de randen van de pruik en gebruik je om je pruik extra stevig op het hoofd te klemmen. Dit is vooral een aanrader bij lace-fronts en zwaardere pruiken.

 

Extra tip

Voordat je je pruik 100% gestyled hebt is het slim om deze een paar keer op te zetten hoe deze zit qua elastiek, speldjes, en andere zaken. Als het nodig is kun je dan nog de aanpassingen maken zoals haarclips zonder je pruik uit model te halen.

 

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close