HomeCosplay LessenExtreme pruiken stylen

Extreme pruiken stylen

Sommige personages hebben de meest extravagante kapsels van gigantische bossen krullen tot enorme spikes. Vaak ga je dit effect niet krijgen met alleen een pruik en een beetje haarlak. Je zult hiervoor aan de slag moeten met allerlei andere middelen en zul je een combinatie van allerlei technieken moeten gebruiken.

Ook hier ligt het er maar net aan wat je wilt gaan maken maar over het algemeen zie je toch wel een aantal aanpakken terugkomen om het effect te krijgen dat je wilt hebben. Om toch wat meer te vertellen over de manier waarop je dit kunt doen hebben we een aantal voorbeelden gekozen van vrij extreme kapsels en hoe je dit effect zelf ook kunt behalen.

Wil je overigens inspiratie opdoen voor het styleren van extreme pruiken? De Arda ‘Iron Wig’ contest is een fantastisch plek om even te kijken. Hier zie je de meest insane creaties voorbij komen van (cosplay) wig stylisten van over de hele wereld.

 

Rose Quartz: Gigantisch volume en krullen

Voor deze schitterende creatie zijn maar liefst vier pruiken gebruikt, een eva-foam blok, heel veel haarlak en nog meer lijm, ijzerdraad en tape en natuurlijk heel veel geduld! Om te beginnen is van het eva-foam blok een vorm gemaakt die de basis maakt de verhoogde achterkant, de “poof” om het maar even zo te noemen. Hier is de eerste pruik overheen geplaatst en vastgezet. Vervolgens is een deel van de andere pruiken gebruikt om de randen net te maken en is de rest opgeofferd voor de wefts.

Deze waren nodig om de grote krullen te maken die Rose Quartz heeft. De kleinere krullen kunnen gemaakt worden via methoden die we al eens genoemd hebben op deze site. Maar met een krultang of rollers kon dit effect nooit behaald worden voor de echte grote krullen en in plaats daarvan is een bekende techniek gebruikt: twee stukken ijzerdraad tussen twee stukken tape plakken en deze in vorm brengen. Vervolgens plak je dan de wefts over de tape-krul heen en als deze klaar is bevestiging je het geheel weer aan de pruik.

Ditzelfde principe kun je op vele andere pruiken ook toepassen. Denk bijvoorbeeld aan Yumiru van Queen’s Blade of het kapsel van Celestia Ludenberg uit Danganronpa. Niet alleen deze tutorial is een goed voorbeeld, ook in de Drag Queen community kun je een hoop handige tutorials vinden voor het maken van pruiken met gigantisch volume en vaak ook voor krullen. Wees dus creatief met je zoektocht voor meer tips en tricks.

 

Junkrat: Explosieve punten

Alleen haar niet genoeg om indruk te maken? Deze dame heeft haar Junkrat pruik naar een volgende niveau getild door hier ook kleine LED-lampjes in te verwerken. De rest van de pruik is in elkaar gezet met bekende methodes zoals besproken in ‘pruiken stylen’ en ‘omgaan met wefts’. Meer over het werken met LED en soortgelijke dingen vind je in het hoofdstuk “elektronica voor beginners’. Dit is echter een mooi voorbeeld hoe je de basistechnieken heel goed kunt gebruiken om een pruik naar een volgende niveau te tillen, “alleen” al door er en andere techniek aan toe te voegen

 

Viola: Pas op, uitstekende onderdelen

Deze pruik gebruikt juist lichtgewicht vormen van schuimplastic als basis voor de “staarten” van Viola (uit Eternal Sonata). Ze heeft hiervoor een blonde pruik gepakt met twee pigtails. Deze zitten midden op de pruik aan beide zijkanten, precies op juiste hoogte. De lange staarten heeft ze eraf geknipt (en wel bewaard) en daarnaast wefts klaargelegd in dezelfde lengte.

Vervolgens is de schuimplastic vorm afgemeten op de staarten, deels uitgehold en beplakt met de wefts en de haren tot het een mooi geheel werd. Deze zijn toen in het geheel over de kleine staartjes heen geplakt met een lijmpistool en extra verstevigd. Door schuimplastic te gebruiken als basis blijft het geheel niet alleen licht maar heb je ook minder haar nodig, en is het makkelijker dan wanneer je het zonder basis zou proberen.

Ook hier zie je weer dat een aantal basistechnieken en methoden, aangevuld met wat nieuwe trucjes, al heel gemakkelijk voor schitterende resultaten kunnen zorgen, zolang je maar geduldig en nauwkeurig te werk gaat. En dit is niet alleen te gebruiken voor Viola’s pruik maar bijvoorbeeld ook de pruik van Nurarihyon uit Nurarihyon no Mago, Marge Simpson, en vele anderen.

 

Jouw creatie?

Je ziet dus dat hier vaak veel meer wordt gebruikt dan alleen de pruik. IJzerdraad, piepschuim, en foam, vanalles komt er voorbij. Het beste kun je dan ook proberen zo min mogelijk in daadwerkelijke kapsels te denken maar meer in de elementen en vormen die je nodig hebt. Het haar kun je er altijd nog overheen plakken.

Probeer echter wel heel erg goed om het gewicht te denken. Je hebt een pruik de hele dag op je hoofd dus deze moet echt geen kilo’s wegen. Materialen zoals klei, zwaardere thermoplastics en pvc buizen kun je dan ook vaak maar beter achterwege laten.

Ook is er niet één methode absoluut de beste. Het hangt helemaal af van het resultaat dat je wil, de middelen die je beschikbaar hebt, je eigen vaardigheden en natuurlijk je persoonlijke voorkeur. Neem dan ook de tijd om dingen uit te proberen. Bewaar bijvoorbeeld je oude of beschadigde pruiken en oefen er verschillende technieken en materialen op.

 

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close