HomeCosplay LessenFacecast maken met gipsverband – deel 1 (Tutorial)

Facecast maken met gipsverband – deel 1 (Tutorial)

Wanneer je sfx protheses wilt maken die precies op het gezicht aansluiten, is het noodzakelijk om een afdruk van het gezicht te hebben: een facecast. Er zijn verschillende manieren om dit te doen; de twee meest gebruikte methodes zijn die met gipsverband en met alginaat. In dit artikel zullen we de gipsverband methode behandelen.

 

Waarom gipsverband?

Gipsverband is goedkoper en werkt makkelijker dan alginaat en is daarom goed voor een eerste facecast en beginners binnen de SFX make-up. Het grootste verschil tussen de materialen zit hem in het eindresultaat: Je krijgt minder details van het gezicht mee met gipsverband. Je krijgt alleen de grote vormen, wat voldoende is om eenvoudige protheses op te maken.

 

Dit heb je nodig:

  • Vaseline
  • Schaar
  • Lauw water
  • Emmer
  • Huishoudfolie
  • Gipsverband (Ik gebruik een rol van 10 cm x 4 m)
  • Handschoentjes
  • Modelgips

Let op: Je kan het gipsverband op je eigen gezicht opbrengen, maar het is veel makkelijker en veiliger als iemand je erbij helpt.

 

Stap 1: Voorbereiding

Maak een ruimte vrij waar je makkelijk in kan werken. Bedek zo nodig meubels met een stuk plastic of zeil om ze te beschermen voor eventuele gips spetters. En geloof me, die zijn er meer dan je denkt.

Het scheelt ook als je alles klaar legt voor je begint, binnen handbereik en op volgorde van gebruik. Het belangrijkste zijn voor deze stap een emmer met lauw water en het gipsverband zelf.

Knip het gipsverband in kleine stukken, hoe kleiner ze zijn hoe beter maar je moet ze nog wel kunnen hanteren. Persoonlijk werk ik het liefste in stroken van een paar centimeter breed, en wat variatie afhankelijk van of het bijvoorbeeld op het voorhoofd, of net onder de ogen wordt geplaatst.

Met name aan de rand van je gezicht en bijvoorbeeld rondom de kaaklijn wil je wat grotere stukken hebben voor een stevige rand. Je knipt dan een wat bredere band, maakt hem wat nat, en vouwt hem dubbel (zie #2 hierboven).

Het is een beetje inschatten hoeveel je denkt nodig te hebben maar houd er rekening mee dat je je gehele gezicht moet kunnen bedekken

 

Stap 2: Bescherming van het gezicht & haar

Smeer als eerst je hele gezicht in met vaseline, let hierbij extra op de wenkbrauwen en wimpers. Dit beschermd je huid tegen het gipsverband en maakt het verwijderen makkelijker.

Om te voorkomen dat er gips e.d. in je haar vast komen te zitten kun je deze beschermen met huishoudfolie. Dit is NIET voor op je hele gezicht, alleen de randen en deel van de oren. Mocht je lang haar hebben moet je dit zo veel mogelijk uit je gezicht halen en in een knot of staart o.i.d. vast zetten.

Pak daarna een stuk huishoudfolie, breng het aan als een soort haarband waarbij je deel van je voorhoofd en gezicht meepakt, en knoop het achter in je nek goed vast. Niet al te strak, het moet niet oncomfortabel zitten, maar strak genoeg dat het niet meer beweegt.

Nu kunnen we gaan beginnen met het aanbrengen van gips.

 

Stap 3: Gipsverband aanbrengen

Zoals gezegd is het vele malen makkelijker als je iemand hebt die je helpt bij het aanbrengen van het gips. Je kunt het alleen maar dit is nogal een gepriegel en met name de laatste stappen worden lastig. We gaan er dan ook vanuit dat je iemand hebt om te helpen en de rest is geschreven voor degene die daadwerkelijk het gipsverband aanbrengt.

Ten eerste moet je ervoor zorgen dat het model het gezicht zo min mogelijk beweegt en dat er nagedacht is over dingen zoals ademen. De mond zal namelijk bedekt worden, ben je erg verkouden en is door je neus ademen erg lastig, dan zie je hier al een groot probleem. Je kunt er dan voor kiezen een klein adembuisje, of gaatje o.i.d. te gebruiken, maar verstandiger is om gewoon te wachten tot je normaal door je neus kunt ademen.

Nu is het echt tijd om te beginnen. Zorg ervoor dat het model zijn/haar gezicht zo min mogelijk beweegt. Doop een stukje gipsverband in lauw water, maar maak het niet te nat! Het water moet niet over het gezicht lopen.

Begin aan de buitenkant van het gezicht met dubbelgevouwen stukken gipsverband (5). Werk daarna met kleinere stukjes naar de neus toe, let op dat je de neusgaten niet bedekt. Wanneer het hele gezicht (behalve de ogen) is bedekt met één laag gips, breng dan nog een laag aan voor meer stevigheid. Bedek als laatste de ogen.

Mocht je het vervelend vinden om het gipsverband rechtstreeks op de ogen aan te brengen zou jou ook eerst een lui-oog pleister op kunnen plakken voor wat extra bescherming.

 

Stap 4: De mal maken

Nu is het een kwestie van wachten tot het gipsverband helemaal hard wordt. Afhankelijk van hoe nat je het hebt gemaakt en hoe dik de uiteindelijke laag is geworden kan dit eventjes duren. Om het te verwijderen pak je het gipsverband met je gehele hand vast en wrikt/schuift het voorzichtig los. Probeer ook wat extra uit te ademen via de mond zodat er wat meer ruimte en lucht ontstaat tussen het gezicht en gipsverband. Als je rijkelijk de vaseline hebt aangebracht is het verwijderen ook weer wat makkelijker.

Eenmaal los van je gezicht heb je een zogenaamde “negatieve mal” van je gezicht. Deze moet je nog her-en-der een beetje aanpassen voor je hem kunt gebruiken als vorm voor de “positieve afdruk” van je gezicht.

Zo moet je er voor zorgen dat je de gehele mal op dezelfde hoogte laat eindigen, dit zodat je hem straks goed vol kan gieten. Dit opvullen doe je gewoon met nog wat strookjes gipsverband. Let er wederom op dat je deze niet te nat maakt.

Op plaatje #7 zie je bijvoorbeeld de rand van de kin, met daaronder de opgevulde variant. Vul de neusgaten op met twee kleine propjes gipsverband, en bedek erg dunne delen met nog een strook gipsverband. Door de mal tegen het licht te houden (plaatje #8) kun je al snel zien welke delen te dun zijn. Alle kleine gaatjes kun je nog opvullen met een extra laagje vaseline.

Uiteindelijk moet je mal er uit komen te zien zoals op plaatje #11 en ben je klaar voor het tweede gedeelte: het maken van de positieve afdruk! Deze lees je hier.

 

 

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close