HomeCosplay LessenFacecast maken met gipsverband – deel 2 (Tutorial)

Facecast maken met gipsverband – deel 2 (Tutorial)

Dit is deel twee van de tutorial over het maken van je eigen facecast met gipverband. Je gebruikt een facecast bij het maken van sfx prothesen die goed op het gezicht moeten aansluiten. In deel 1 wordt uitgelegd hoe je een mal maakt van je eigen gezicht en in dit artikel laten we zien hoe je een positieve afdruk kan maken met gietgips.

 

Benodigdheden:

De gipsverband mal uit het vorige deel

– Vaseline

– Lauw water

– Emmer

– Handschoentjes

– Modelgips

 

Stap 4: Voorbereiding 

Smeer de binnenkant van de mal goed in met vaseline zodat alle kleine gaatjes gevuld worden. Gebruik hierbij je vingers of een oude kwast. Dep de vaseline en beetje aan met een stukje keukenpapier zodat het beter verspreid wordt. Als alles goed is ingesmeerd is het tijd om het gips klaar maken.

Doe een laagje van ongeveer 1,5 cm in een emmer. Strooi steeds wat meer gips in het water en zorg dat je alle plekjes bedekt.

Pas wanneer je ziet dat het gips steeds minder water opneemt en het eruit ziet als een droge rivierbedding is het klaar om omgeschept te worden. Doe een handschoentje aan om je huid te beschermen en roer het gips met rustige bewegingen.

 

Stap 5: Gips gieten

Wanneer het mengsel klaar is kan je het in de mal gieten. Zorg ervoor dat de mal stabiel staat, ik gebruik hiervoor een nekkussen. Ik heb het in drie stappen gegoten. Bij elke stap heb ik weer nieuwe batch gips gemengd.

Breng de volgende laag pas aan wanneer de vorige laag hard begint te worden, maar nog niet helemaal is uitgehard. Deze stappen heb ik gedaan:

  • Laag 1. Vul de bodem met een laagje gips, beweeg de mal zachtjes op en neer tegen de tafel zodat de luchtbelletjes naar boven komen.
  • Laag 2. Dit mengsel mag wat dikker zijn dan de eerste laag zodat je vooral de randen kan opvullen.
  • Laag 3. Vul de mal helemaal tot aan de rand.

Wanneer de laatste laag een klei-achtige structuur krijgt kan je de binnenkant een beetje uithollen, maar maak de rand niet te dun! Het uithollen zorgt ervoor dat de facecast wat minder massief is en dus lichter is.

 

Stap 6: Mal verwijderen

Je zal merken dat het gips warm begint te worden, dit betekend dat er een reactie plaats vind tussen het gips en het water en dat het gips hard wordt. Wanneer het gips is afgekoeld kan je het gipsverband eraf peuteren. Scheur de randjes voorzichtig tot je de mal er helemaal af kan trekken. Schuur alle bobbeltjes van de facecast met een stukje schuurpapier.

En zo heb je dus met behulp van gipsverband een echte facecast van gips gemaakt! Zoals je ziet zitten er niet veel details in, maar de grote en belangrijke vormen zijn er. Ik heb mijn eerste laag gips net iets te dik gemaakt zodat er wat luchtbubbels zijn ontstaan. Dit is niet erg, want je kan gaatjes gewoon opvullen met wat klei.

Nu is je facecast helemaal klaar en kun je hem gaan gebruiken om op maat gemaakte SFX make-up effecten te gaan toevoegen.

 

 

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close