FACTS 2017 Bezoekverslag

Vorig weekend konden alle liefhebbers van sci-fi en fantasy zich weer volledig laten gaan op de voorjaarseditie van FACTS in Gent (België). FACTS staat voor Fantasy, Anime, Comics, Toys, en Sci-fi, en is met +/-50.000 bezoekers de grootste in zijn soort in de Benelux. Bezoekers komen dan ook van heinde en ver om deze beurs zeker niet te missen.

Heel vroeg opstaan is dan ook de boodschap als je vooraan in de rij wil staan om als eerste een glimp te kunnen opvangen van de gasten en de beste goodies te vinden in de dealerroom. Door de verschillende rijen aan de ingang die ordelijk en duidelijk opgesteld waren ging de de bagage- en ticketcontrole sneller dan verwacht waardoor de duizenden bezoekers snel binnen werden gelaten! Maar laten we een kijkje nemen binnenin de FACTS hallen;

 

Laat je geld maar rollen in de Dealroom

Na de inkomhal kwam je naar goede gewoonte meteen de enorme dealerroom binnen. Met meer dan 150 diverse stands vond iedereen wat hij wou. Comics, Manga, posters, cosplay materiaal en pruiken, pops, collectibles, zelfs beef jerky en sake waren van de partij. In vergelijking met de vorige edities waren er echter minder stands in de dealerroom, en tegelijk meer stands die niet zo zwaar gericht waren op fantasy, comics en games. Bij vele dealers is ook nog steeds bootleg te vinden. Het zijn er wel ieder jaar minder, dus de organisatie doet hard hun best. Er is dus hoop!

Ook als koper kun je er trouwens extra opletten om géén bootleg te kopen. Als echte fan wil je toch immers dat het bedrijf dat je serie maakt kan blijven bestaan? Werk er dan niet aan mee door oplichters geld te geven voor namaak artikelen hoe verleidelijk het wellicht ook is omdat ze goedkoper zijn.

Wat we persoonlijk wel erg gemist hebben is een tekort aan locale artisten. Waarom ze er niet waren is voor ons een raadsel. Misschien waren de stands te duur, misschien was het te dicht op andere conventies, we hopen in elk geval dat ze een volgende FACTS weer aanwezig zullen zijn, het was echt een gemis dat ze er dit keer niet waren namelijk.

 

Fan village voor ieder Fandom

Bij het binnenkomen van de fan village zag je meteen coole props zoals je ze kent vanuit de films. De perfecte plek om eens op de foto te gaan naast de gigantische tarantula’s uit Harry Potter, in de huid te kruipen van Sadako uit The Ring, of je in te schrijven bij de Belgische Zwerkbal Club. Alle grote fandoms zijn hier vertegenwoordigd, wat ideaal is om mede-fans met dezelfde interesses te ontmoeten. De stands zelf konden de grote hal echter niet volledig vullen, waardoor sommige stands een beetje verloren in de hoek stonden.

 

Sterrenkijken bij beroemde Guests

Waar FACTS natuurlijk ook om bekend staat, zijn de grote namen van acteurs en tekenaars! Deze editie was geen uitzondering, met toppers zoals Nathan Fillion (Firefly, Dr Horrible), Spencer Wilding (Darth Vader), Kristian Nairn (Hodor uit Game of Thrones), Amanda Tapping (Stargate), Ben McKenzie (Gotham) en Morena Baccarin (Firefly/Serenity).

De tafels waar de handtekeningen en foto’s werden uitgedeeld stonden achterin de zaal va de Guests, met genoeg plaats voor de lange wachtrijen die er al vanaf vroeg in de ochtend stonden. De grote interesse voor deze acteurs stond jammer genoeg in zwaar contrast met de weinige aandacht voor de tekenaars van comics waarvan de stands vlak voor de rijen stonden.

 

Eten tot je er bij neervalt

Na een halve dag rondlopen op zo’n uitgebreide beurs, kregen we, zoals de meeste bezoekers, honger.  Er was genoeg keuze, van pasta, pizza en hamburgers tot soepjes, bubbletea, gezonde broodjes en onigiri. Bovendien waren er amper wachtrijen zelfs met ‘FACTS Lunchtime Rush’ en konden we meteen een zitplaats vinden. Dit is zeker iets waar andere beurzen een voorbeeld aan mogen nemen want vaak moet je enorm lang in de rij staan om zelfs maar een flesje drinken te kunnen bemachtigen. Top dus!

 

Cosplay ruim vertegenwoordigd

Een van de zalen was ook volledig ingericht voor cosplay!  Dit jaar stond er een groot podium, met twee schermen langs de zijkanten en genoeg zitplaatsen voor het grote publiek zodat ze de wedstrijd van dichtbij konden volgen. De competitie zelf was duidelijk georganiseerd, de acts volgden elkaar snel op en zelfs de onvermijdelijke technische foutjes bleven beperkt. Door de grootte van de zaal stonden de cosplaygasten en de coslay verkoop stand echter wel een beetje verloren. Zeker als het podium in gebruik was en de lichten in de zaal uitgingen zag je hen totaal niet staan. Verbeterpuntje dus!

 

Geen gebrek aan entertainment

Verder waren er ook veel verschillende activiteiten: karaoke en speeddating, het gigantische springkasteel – The Beast, light saber training, meerdere workshops, Q&A’s met de gasten, talloze games om uit te proberen in de gameroom, …

 

The good & the bad

Maar zoals elke beurs, had ook deze editie van FACTS wat verbeterpunten. Zo moest men dit keer voor de toiletten betalen, en dat terwijl de ticketprijzen maar blijven stijgen. Het minste wat ze kunnen doen is een basisvoorziening als toiletten gratis aan te bieden.

Voor de eerste keer was de beurs ook open tot 21u, twee uur langer dan ervoor. De meeste bezoekers waren echter al weg tegen 19u, waardoor de expo er wat dood bij lag. Geen idee of dit kwam omdat mensen niet wisten dat de beurs langer open was of dat er simpelweg voor de meeste niks meer te doen was rond die tijd. Gemiste kans dus!

Gelukkig zijn er ook veel goede punten aan deze editie. De beurs was over het algemeen zeer gestructureerd georganiseerd, de gangpaden waren breed genoeg voor het publiek en de hallen waren duidelijk aangeduid. Samen met het plannetje wat we kregen aan de ingang was het onmogelijk om nog verloren rond te lopen. Het eten was gevarieerd, niet te duur, en er waren amper wachtrijen. Alles was zo ingericht om de grote mensenmassa zo goed mogelijk rond te leiden.

Wat dat betreft heeft FACTS dan ook weer een super sterke editie neergezet en kijken we alweer uit naar de oktober editie die zal plaatsvinden op 21 en 22 Oktober!

 

Meer dan 1000 woorden

Ook al staan er inmidels meer dan 1000 woorden een foto zegt vaak nog meer! Daarom, last but not least, nog een paar sfeerfoto’s en natuurlijk een paar mooie cosplay plaatjes!  Klik op een afbeelding om deze in het groot te bewonderen en door de gallerij heen te scrollen.

 

 

Foto’s door ShamanRenji voor Alles Over Cosplay.

 

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close