HomeCosplay LessenFoundation en Concealer

Foundation en Concealer

De basis van elke make-up is het zorgen voor een goede ondergrond, en dat betekent een zo egaal mogelijk gezicht! Zeker wanneer je de gehele dag op een conventie rond gaat lopen of een photoshoot gepland hebt staan is het belangrijk dat je basis goed wordt aangebracht en goed blijft zitten, de gehele dag door. Dit kun je in een paar simpele stappen doen. Om dit voor elkaar te krijgen zul je wel een paar dingen nodig hebben:

  • Voorbereiding: gezicht schoonmaken en dagcrème
  • (optioneel) Primer
  • Concealer + spons (zoals beautyblender), of kwast
  • Foundation + spons (zoals beautyblender), of kwast
  • Setting powder + grote kwast zoals kabuki-brush
  • Nazorg: make-up remover (evt. scrub)

Heel erg belangrijk om te onthouden is dat er met make-up geen one-size-fits-all aanpak is. Iedere huid is anders qua kleur, structuur, en de hoeveelheid vocht, vet, en elasticiteit. Dit heeft te maken met ontzettend veel factoren: van je etniciteit, tot je dieet, en hoeveel uur je per nacht slaapt. Hierdoor is het moeilijk specifieke producten of werkwijzen te vermelden.

Het onderstaande is dan ook vooral bedoeld als een richtlijn, een hulpmiddel om je op weg te helpen wanneer je nog niet zo bekend bent met make-up. Probeer er dan ook achter te komen wat werkt voor jouw huid door dingen te proberen en op internet te kijken naar de ervaringen van andere mensen.

Eenmaal de producten verzamelt die je nodig hebt kunnen we aan de slag! Maar voordat je echt begint met de make-up is het noodzaak om dit op een schoon gezicht te doen. Was deze goed en scrub eventueel, rond af moet een dagcrème. Daarna moet je, als je deze wilt gebruiken, eerst je circle lenzen in te brengen. Hier lees je daar alles over. Nu ben je écht klaar om met je make-up te beginnen! Geen zin om alles te lezen? Scroll dan door naar beneden voor een aantal handige tutorial video’s voor zowel mannen als vrouwen én diverse huidskleuren.

 

Primer

De eerste stap is de primer, en tevens een optionele primer. Het is bedoeld als extra ondergrond voor je make-up. Het vult kleine lijntjes wat op en zorgt voor een ondergrond waar de make-up op kan “vastgrijpen”. Een goede dagcrème en de juiste foundation kunnen dit effect ook geven maar toch kan het verstandig zijn alsnog eerst een primer aan te brengen.

 

Concealer

Wanneer dagcrème en primer goed zijn ingetrokken kun je wat concealer aanbrengen om oneffenheden weg te werken. Ten eerste heb je al diverse soorten concealer, wat het beste voor jou werkt zul je moeten proberen maar goede om mee te beginnen zijn vloeibare concealer en crème concealers.

Vloeibaar is zoals de naam al zegt vloeibaar en moet je beheerst aanbrengen en goed uitblenden, ook zijn deze erg handig om mee te highlighten (meer daarover in het hoofdstuk ‘Contouring en Blush’). Crème concealers zijn net wat dikker dan de vloeibare variant en daardoor goed geschikt voor dingen zoals hele donkere wallen en grotere pukkels.

Daarnaast heb je ook nog diverse kleuren concealers. Niet alleen in diverse huidskleurtinten maar ook andere variaties zoals groen. Groene concealer is speciaal bedoeld om rode plekjes op de huid mee weg te werken. Denk hierbij aan allerlei soorten rode vlekjes maar ook rode pukkels en puisten. Heb jij hele donkere wallen met een grijze/blauwe ondertoon? Kies dan een concealer met een wat gele/oranje ondertoon. Heb je juist wat meer bruinachtige wallen? Kies dan voor wat meer perzikachtige ondertonen.

Het kan zijn dat je deze gehele stap over kunt slaan als je een erg goede foundation hebt gevonden, of al een “rustige” huid hebt zonder opvallende wallen of (veel) rode plekjes.

 

Foundation

Als de concealer goed zit kun je de foundation aanbrengen. Ook hier heb je weer diverse soorten in, het belangrijkste is dat deze goed dekt, niet irriteert, er niet te “dik” op ligt en het meest belangrijk: dat het de juiste kleur is. Een te lichte of te donkere foundation (ongeacht je eigen huid) is nooit goed en zul je kunnen zien, zeker wanneer je deze ook nog eens niet goed of onvolledig aanbrengt. Bijvoorbeeld door je oorlelletjes of nek te vergeten.

Ook hier heb je weer verschil in het type foundation. Je hebt poeder foundation, stick foundation, bb crème, cc crème en vele anderen. Afhankelijk van je huid en eigen voorkeur zullen bepaalde dingen wel/niet goed voor je werken.

Voor hulp bij het uitzoeken van de juiste tinten en soorten foundation en concealer kun je het beste even naar een fysieke winkel gaan die gespecialiseerd zijn in make-up of de betere drogist (geen kruidvat of trekpleister dus). Wees niet bang op verschillende tinten te mengen om het juiste effect te krijgen. Kleine pointer: kies voor cosplay make-up als basislaag voor een vloeibare foundation, mousse foundation, of een crème foundation die makkelijk uitsmeert.

Om je foundation aan te brengen kun je het beste een speciale foundation kwast of spons gebruiken. Tegenwoordig is vooral de zogenaamde beautyblender erg geliefd. De ‘echte’ zijn alleen behoorlijk aan de prijs maar een soortgelijk alternatief werkt net zo goed.

Je kunt een beetje foundation op de rug van je hand aanbrengen en daar de spons of kwast in deppen, of direct op de spons/kwast aanbrengen. Vervolgens breng je de foundation al “deppend” aan en blend deze over je gezicht heen. Vergeet hierbij vooral ook niet ook je kaak, kin, en gedeelte van de hals daaronder mee te nemen en laat deze netjes uitlopen tot dieper in de hals, geen strakke lijnen trekken, dat ziet er gek uit. Ook een deel van de oorlelletjes is de moeite waard om even mee te nemen met de foundation.

 

Setting powder

Eenmaal klaar met de foundation pak je je setting powder en brengt deze heel ruim en gul aan onder je ogen en drukt het goed aan. Je laat het even zitten, ook al is het spierwit en ziet het er vreemd uit. Ook op de rest van je gezicht breng je poeder aan maar dan minder heftig. Je laat alles een paar minuten zitten en dan veeg je het teveel aan poeder van je gezicht met een grote kwast. Dit laatste doe je om ervoor te zorgen dat het geheel goed blijft en “afgesloten” wordt zonder dat je echt een laag poeder op je gezicht ziet zitten. Je hoeft niet te duwen met de kwast, gewoon lichtjes er overheen ‘zwiepen’ is voldoende.

Nu is de basis helemaal klaar! Het lijkt echt een enorme hoeveelheid werk maar zeker wanneer je wat meer ervaring hebt is dit slechts een kwestie van een paar minuutjes. Wanneer deze basis klaar is kun je verder gaan met ‘Contouring en Blush’, ‘Wenkbrauwen’, ‘Ogen’, en ‘Lippen’.

 

Foundation en concealer tutorials voor mannen

 

Foundation en concealer tutorials voor vrouwen

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close