HomeCosplay LessenFundamentele basiskennis naaien

Fundamentele basiskennis naaien

Zoals we al beschreven zijn er een hoop dingen die je moet doen voor je begint met naaien. Denk aan het kopen en tekenen van patronen, het in huis halen van stof en je verdiepen hoe je het daadwerkelijk naaiwerk moet gaan. En vooral bij dit laatste punt is er een hoop te vertellen! Buiten een naaimachine heb je namelijk nog meer nodig om te naaien, zowel qua spullen, als qua kennis.

In dit artikel willen we je kort kennis laten maken met de basis van het naaien. Denk hierbij aan het uitleggen van begrippen zoals steken, zomen, en ruches maar je ook meer vertellen over het belang van het juiste garen en naald, en je uiteraard uitleggen hoe je enkele basis kledingstukken zoals t-shirts, rokjes, en broeken kunt maken.

Het onderstaande is slechts een beknopte uitleg van al deze onderwerpen maar geen zorgen, we hebben ook overal een uitgebreid artikel over geschreven waarmee je je extra kunt verdiepen.

 

De basis van naaien: naald en draad

Naald en draad zijn de basis van het naaien of je het nou met de hand doet of met de machine. Het klinkt zo simpel maar het draad gaat door het oog van de naald en doordat de naald door de stof gaat kun je gaan naaien. Wanneer je met een naaimachine werkt heb je altijd één klosje (de rol waarop het garen zit) dat van bovenaf de machine komt en door het oog van de naald gaat en een draad die vanaf de onderkant en de spoel af komt. Deze combinatie van twee draden en de naald zorgt er voor dat, samen met het type steek dat je kiest, de gekozen stof op de juiste manier aan elkaar genaaid wordt én ook goed blijft zitten met nette afgewerkte randen.

En hoe simpel het ook lijkt, zelfs het type draad en naald dat je kiest voor je projecten is van invloed op het resultaat. Als je de verkeerde draad kiest kan het geheel mislukken. Denk hierbij aan draden die kapot knappen, los laten, niet mee rekken etc. Hierbij moet je ten eerste letten op het materiaal van de draad, de kwaliteit/het merk, de kleur, en de dikte van het garen. Afhankelijk van deze kenmerken heb je een bepaald soort draad. Wil je meer weten over deze soorten garen en waar je wat voor gebruikt? Lees dan hier verder over de verschillende soorten garen.

Ook bij naalden heb je weer allerhande soorten die in combinatie met bepaalde soorten garen moeten worden gebruikt of bij bepaalde soorten stoffen. Denk hierbij aan zwaardere stoffen waar je vaak een dikkere naald voor nodig hebt, of juist het tegenovergesteld. Ook heb je speciale naalden voor borduurwerk, stretchstoffen en ga zo maar door. Voor het gros van je werk zul je voldoende hebben aan de zogenoemd universele naald, tweelingnaald, en stretchnaald. Deze zijn voor vrijwel alle naaimachines geschikt maar vragen soms wel om extra voorzichtigheid, speciale voetjes, en je moet uiteraard weten wanneer je welke naald moet gebruiken. Dit bespreken we uitgebreid in het artikel over verschillende soorten naalden.

 

Het belang van de juiste steken

Nog voor je de naald in de stof zet is het belangrijk eerst wat meer te vertellen over verschillende soorten steken. Wanneer je met een naaimachine werkt zie je vaak al dat je allerlei opties hebt om bepaalde steken in te stellen op de machine. Maar ook in bepaalde tutorials of patroonadviezen wordt er wel eens gesproken over “steken” en dat je deze hebt in allerlei soorten en maten.

De steek is de manier waarop de draden in de machine in elkaar worden geweven maar ook op welke afstand, met welke spanning, en of ze een bepaalde vorm moeten aannemen. Deze steken zijn erg belangrijk want afhankelijk van de stof die je gebruikt en het effect dat je wilt hebben zal je een bepaalde steek moeten kiezen. Hierbij is ook de lengte en spanning van de steek belangrijk. Doe je dit niet goed dan kan het zijn dat je rekbare stof ineens niet meer te rekken is of dat halverwege de dag de naden van je kostuum uit elkaar springen.

Er zijn tientallen soorten steken, waarvan sommige zelfs voor één soort naaimachine. Over het algemeen zijn er echter een tiental steken die iedereen moet kennen, waarvan er twee zijn die je het meeste gebruikt: de (drievoudige) rechte steek en (gestikte) zigzagsteek. Het is wellicht een beetje saai om over de diverse steeksoorten te leren maar neem ook echt goed de tijd om deze basisinformatie onder de knie te krijgen voor je vol enthousiasme aan de slag gaat. Deze kennis vooraf hebben kan je namelijk een hoop stress en ellende besparen en je leven gewoon een stuk makkelijker maken. Lees hier alles over de verschillende steken en wanneer je welke gebruikt.

 

Kennis van de naaimachine en accessoires

Nu je wat meer weet over de basis van naalden, draden en het zetten van steken kun je de naaimachine erbij pakken. Je naaimachine kennen en weten hoe alles werkt is uiteraard ontzettend belangrijk wanneer je gaat naaien.

Zorg bijvoorbeeld dat je weet hoe je het garen op de machine spant, hoe je naalden wisselt, hoe je spoeltjes kunt maken, hoe je steken instelt, en hoe je moet werken met de meegeleverde voetjes. De precieze werking van je machine afhankelijk van het model en is dus moeilijk op één manier uit te leggen. Wel hebben we een artikel geschreven welke in meer detail de basisprincipes van de naaimachine uitlegt maar het beste kun je op bijvoorbeeld YouTube even het type-nummer en merk van je naaimachine invullen voor instructiefilmpjes.

Is deze er niet in jouw model dan kun je het beste advies vragen in de winkel waar je de machine hebt gekocht en/of zoeken op soort gelijke machines. Vergeet ook vooral niet gewoon een beetje te oefenen op een lapje stof om te zien en voelen hoe je naaimachine werkt en wat de verschillende opties doen.

 

Stikken, naden en zomen

Naaien doe je door stoffen aan elkaar te bevestigen aan de hand van bepaalde steken met de juiste naald en draad. Welke soort steek je kiest is van invloed op je resultaat en sommige steken zijn wel/niet geschikt voor bepaalde stoffen. Dit noem je ook wel het aan elkaar stikken van de stof.  Hier komen echter nog wel een paar dingen bij kijken want wanneer je maar gewoon lukraak dingen aan elkaar stikt op bepaalde plekken zul je al snel zien dat het resultaat niet altijd even mooi is of dat je aan sommige plekken wat extra aandacht moet besteden. Vaak hebben we het hier dan over zomen en naden.

Er zijn bepaalde manieren om op deze plekken te stikken en met verschillende effecten. Zo heb je dingen als een blinde zoom, versterkte naden en nog veel meer. Wil je goed afgewerkte kledingstukken die goed passen dan is het belangrijk om op je naden en zomen te letten. Afhankelijk van het resultaat dat je wilt bereiken moet je hier dan ook de juiste keuze in maken. Meer weten? Lees dan verder in het artikel over verschillende soorten zomen en/of het artikel verschillende soorten naden.

 

Ruches, rimpelen en plooien

Ruches, rimpelen, en plooien zijn alle drie technieken die de stof op een andere manier laten vallen. Zo heb je bijvoorbeeld plooien nodig om een mooi Japans schoolrokje te krijgen, en kun je met ruches (in het Engels ruffles) een extra versiering aan de onderkant van je rok zetten of juist een ander effect krijgen in je jurk of shirt. Voor al deze dingen zijn er weer verschillende technieken om het effect te bereiken en in welke mate. Zo zijn er diverse soorten plooien afhankelijk van de uiteindelijke look die je wilt.

Geen van deze dingen zijn echt moeilijk om te doen al vergen ze soms wel een flinke portie geduld en in het geval van plooien ook een oog voor detail, je wilt namelijk dat alle plooien even groot en netjes worden. Maar meer daarover kun je lezen in het artikel over ruches, rimpelen, en plooien.

 

Ritsen en knoopsgaten

Tenzij je een kledingstuk maakt dat geheel uit rekbare stof bestaat is de kans groot dat je wel bezig moet gaan met knoopsgaten en/of ritsen. Hiermee zorg je dat je de kleding nog aan kunt trekken, niet bepaald onbelangrijk dus. Het maken van een knoopsgat is, afhankelijk van je naaimachine, vaak erg simpel. Kies simpelweg het knopenvoetje en de juiste instelling op de naaimachine en die doet de rest, of meet de knoop op, markeer op de stof en naai handmatig.

Voor het zetten van ritsen kan het af en toe wat lastiger zijn. Gelukkig kun je het jezelf een stuk makkelijker maken door met bijpassende voetjes te werken voor je naaimachine zoals een blinde ritsvoetje. Kies de juiste lengte rits, speld indien nodig vast op de stof, en laat onder het voetje door lopen. We snappen dat deze omschrijving te vaag is maar je kunt in het artikel over ritsen en knopen dit in detail lezen (en bekijken bij de tutorial filmpjes).

 

Basis kledingstukken maken

Ondanks dat kostuums die klaar zijn vaak totaal niet meer op normale kledingstukken lijken is de basis ervan wel degelijk hetzelfde. Het is daarom dan ook handig om te beginnen met het oefenen van enkele basisvormen zoals het maken van een standaard t-shirt (evt. tanktop), blouse, rok, broek en jurk. Optioneel zou je ook nog kunnen kijken naar bijvoorbeeld het maken van een standaard jas of wellicht zelfs een mantel.

Maak het jezelf, zeker in het begin wat makkelijker door gewoon te werken met standaard patronen totdat je die goed onder de knie hebt. Je zult zien dat als je deze basis maar snapt je het ook heel makkelijk kunt toepassen binnen het naaien voor cosplay.

We gaan op deze site niet uitgebreid in op het maken van elk van deze kledingstukken maar we hebben wel een overzichtspagina voor je met handige YouTube tutorials én we raden enkele patronen aan om mee te beginnen. Dit vind je hier.

 

Oefening baart kunst

Het is inmiddels zo’n beetje ons motto geworden maar het is toch echt zo: oefening baart kunst. Net als met alle andere cosplay technieken is het ook hier gewoon weer een geval oefenen, oefenen, en nog meer oefenen. Hoeveel je ook over dit soort dingen leest of hoeveel YouTube filmpjes ook kijkt, uiteindelijk leer je het meeste door dingen gewoon te doen en uit te proberen. Ga dan ook gewoon op je vrije avonden even achter de naaimachine zitten en probeer iets nieuws uit. Voor je het weet heb je het onder de knie en zet je de meest ingewikkelde kunstwerken in elkaar!

 

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close