HomeCosplay LessenBasis cosplay lessenHoe begin ik met het maken van een cosplay?

Hoe begin ik met het maken van een cosplay?

Wanneer je eenmaal hebt besloten om zelf een cosplay wilt maken, je personage gekozen is, je weet welke onderdelen je moet maken, en je de spullen in huis hebt kun je aan de slag gaan met het daadwerkelijk maken van je cosplay. Weet je deze dingen nog niet? Lees dan eerst de voorgaande delen.

Maar hoe dan? Afhankelijk van je cosplay zul je aan de slag moeten met verschillende zaken. Om je op weg te helpen hebben wij een aantal makkelijke YouTube tutorials voor je verzameld en op een rijtje gezet. Wil je meer details hebben? Kijk dan naar de specifieke tutorials en materiaal overzichten die je op de site vindt. Dit is echter al een goed startpunt om je mee op weg te helpen.

Wees ook vooral niet bang om fouten te maken. Juist door dingen te proberen en experimenteren leer je het meeste! Klik op de onderstaande artikelen om meer te lezen over het desbetreffende onderwerp:

De volgende onderwerpen zijn over het algemeen niet voor beginnende cosplayers van toepassing, maar we willen ze er toch even bij vermelden:

 • Beginnen met protheses
 • Beginnen met SXF make-up
 • Beginnen met bodypaint
 • Beginnen met elektronica

Met welk onderdeel je ook begint, er zijn een aantal algemene tips om te beginnen met cosplay die we je sowieso mee willen geven!

 

Neem de tijd

Zeker wanneer je voor het eerst begint met het maken van een cosplay moet je de tijd kunnen nemen. Begin dan ook niet een maand van te voren, dan ben je al te laat. Een maand lijkt een lange tijd,  maar het gaat altijd sneller dan je denkt… Zeker in het begin zal niet alles zo soepeltjes gaan als je wellicht hoopt of gaan er wat dingen mis. Het laatste wat je wil is dat je je dan moet haasten, of met een onvolledig kostuum de deur uit moet dat halverwege de dag uit elkaar valt.

Verwacht ook niet dat je alles in één keer perfect doet of kunt doen, of meteen alles kunt. Er komt aardig wat kijken bij alle elementen, zeker wanneer je ergens voor het eerst mee begint. Maar neem ook daarvoor uitgebreid de tijd om informatie te zoeken, dingen te proberen, en uiteindelijk bezig te gaan én bezig te zijn.

 

Investeer in materiaal en gereedschap

Zonder goed materiaal wordt het lastig om te cosplayen. Dit betekent niet dat je meteen de allerduurste, zwaarste naaimachines moet kopen of een volledige schuur aan gereedschap moet hebben. Maar enkele basismiddelen (zoals omschreven in de hoofdstukken per onderwerp) zijn toch echt wel de moeite waard om in huis te halen. En heb je even geen budget om alles in één keer te halen? Doe het dan in stapjes, spaar even, kijk op sites zoals Marktplaats of zet ze op je verlanglijst voor verjaardagen. Of vraag rond bij familie- en vrienden of je wat kan lenen.

 

Maak zoveel fouten als je kan

Nergens zijn fouten zo handig als tijdens cosplay. Zo voelt het niet als je net je perfecte lap stof of schitterende pruik vernield hebt, maar het is wel een goed leermoment. Wees dan ook niet bang om zelf dingen te proberen in plaats van blindelings allerlei tutorials te volgen. Ook als je het op onze site leest. Wellicht ontdek je dan wel een methode die nog beter of fijner werkt dan alles wat er al online staat. Vergeet het dan niet even met ons te delen 😉

 

Wees niet bang om te vragen, maar kijk eerst zelf

Kom je er echt niet uit of geen zin om teveel fouten te maken? Online vind je enorm veel informatie en hulpkanalen. Onder ander op Facebook vind je fantastische cosplay groepen waar je vragen kunt stellen, en we raden je aan om hier optimaal gebruik van te maken. Maar denk wel even na over wat je post. Een vraag stellen zoals “wat is worbla?” is een vraag die je beter kunt stellen aan Google. Een vraag zoals “hebben jullie betere ervaringen met thermoplast A of met thermoplast B wanneer ik er “..” van wil maken?” is echter wel uitstekend! Je krijgt dan echt antwoorden waar je iets aan hebt.

En net als met fouten maken leer je meer als je zelf dingen probeert en uitzoekt. Tijdens je zoektocht kom je wellicht nog allerlei informatie tegen die je weer voor andere dingen kunt gebruiken of waar je niet eens aan hebt gedacht!

 

Heb er lol in

Hoe cliché het ook klinkt: het allerbelangrijkste met cosplay is dat je er lol in hebt. Dat betekent niet dat alles altijd even leuk is. Je zult ook moment hebben waarop je alles vervloekt. Zo lang je aan het einde maar kunt terugkijken op een geslaagd project, veel leermomenten, en een kostuum waar je blij mee bent, is alles goed. En ben je er niet blij mee, maar vond je het wel leuk? Dan kun je altijd nog opnieuw beginnen. Naarmate je langer bezig bent zul je steeds handiger, sneller en beter worden en steeds meer verschillende dingen leren.

 

Share With:
Rate This Article
Comments
 • Hee!

  Dit helpt mij echt enorm! Ik weet namelijk nog niet zeker of ik wil gaan cosplayen, maar al deze info helpt enorm. Cosplay staat erom bekend dat het heel duur is en ik schaam me er ook wel een beetje voor dat ik me hierin interesseer… Niemand anders uit mijn familie doet het, ik heb wel 1 vriendin die het leuk lijkt om te cosplayen dus misschien moeten we samen maar eens starten met een project!

  In ieder geval heel erg bedankt voor alle info en ga zo door, dit is echt een hele toffe site!

  augustus 17, 2017

Geef een reactie

Close