HomeCosplay 101Hoe duur is een cosplay?

Hoe duur is een cosplay?

Net als met veel andere hobby’s kost ook cosplay geld en we krijgen dan ook vaak de vraag hoe duur cosplay is. Hier is echter niet makkelijk antwoord op te geven omdat het afhangt van veel verschillende factoren.

Je hebt namelijk allerlei soorten en maten cosplays; van eenvoudige kostuums zoals bijvoorbeeld Japanse schooluniformen, tot enorme Ironman kostuums met bewegende onderdelen en led verlichting. Bij de meeste cosplays kun je echter wel spreken over een basis van stof, een pruik, en lenzen (vaak ook wel circle lenzen genoemd). Al deze onderdelen kosten geld en voor je gaat beginnen is het goed om te bedenken dat cosplayen niet goedkoop is.

 

Een basis cosplay kost al snel zo’n €50 – €150 (met alle accessoires etc.) om te maken, niet meegerekend wat je al hebt moeten besteden aan bijvoorbeeld een naaimachine. Ga je wat uitgebreider of voor hogere kwaliteit dan kan dit al snel oplopen tot een paar honderd euro per kostuum.

 

Als je zelf niet zo handig bent kan je ook iemand het voor jou laten maken tegen betaling: een commission. Ook daarvoor kan je meer zijn dan je oorspronkelijk had verwacht.

Laat dit je echter niet tegenhouden, maar wees wel realistisch met je verwachtingen! Daarbij heb je zelf in de hand hoeveel je uit wilt en kunt geven. Zeker wanneer je zelf een kostuum maakt ben je heel erg vrij in je mogelijkheden en kun je het zo gek maken als je wilt. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik maken van een net iets duurdere en zwaardere stof per meter als je net wat meer geld over hebt, of toch de goedkoopste perfecte kleur stof die makkelijk is om in elkaar te zetten.

Heb je een klein budget kies dan voor 1 of 2 cosplays die je écht heel erg leuk vindt en geniet daar dan gewoon optimaal van. Cosplay gaat echt niet om de hoeveelheid kostuums die je hebt, maar vooral om de lol die je ermee hebt.

 

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close