HomeBlogHoe maak je een cosplay schoon die niet gewassen kan worden?

Hoe maak je een cosplay schoon die niet gewassen kan worden?

Daar sta je dan, met je schitterende witte baljurk én een dikke satévlek omdat je zit te knoeien met je patatje oorlog. Met je normale kleding zou je deze waarschijnlijk zonder nadenken in de wasmachine gooien. Een cosplay, vaak bestaande uit diverse onderdelen en gemengde materialen, overleeft dit lang niet altijd zonder schade. Maar hoe kun je dan toch een cosplay schoon maken als je deze niet kunt wassen?

 

VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN

Het is een lekkere dooddoener maar probeer allereerst om te voorkomen dat je cosplay vies wordt. Wees voorzichtig met eten en drinken en kijk goed waar je gaat zitten.

Sowieso is het altijd aan te raden om zo snel mogelijk actie te ondernemen als je een vlek maakt. Afhankelijk van de vlek zijn er verschillende manieren om de schade te beperken en de plek weer schoon te krijgen. Op “Oma Weet Raad” vind je voor vrijwel elke mogelijke vlek een oplossing. Handig op bij de hand te houden.

Denk ook aan het opbergen van je cosplay. Als deze open-en-bloot ergens ligt, hangt, of misschien wel staat zal deze ongetwijfeld vies gaan worden. Er blijft stof op liggen en pluisjes plakken er aan vast. Investeer dan ook in een paar kledinghoezen of stofvrije opbergbakken.

Tip: gewone kledingopbergzakken zijn vaak te klein voor cosplays, kijk daarom eens naar opbergzakken voor bijvoorbeeld trouwjurken. Deze zijn vaak groot genoeg en van goede kwaliteit waardoor de stoffen kunnen ademen maar er geen vuil of insecten bij kunnen komen.

 

LUCHTEN

Geen vlekken maar kan je cosplay wel een opfrisbeurt gebruiken? Lucht deze dan even! Bij voorkeur buiten aan een hanger of waslijn (let wel op het weer). Hierdoor kunnen nare, en muffe luchtjes al flink wat vervagen. Zelfs zweetlucht kun je al aardig wegkrijgen op die manier.

Krijg je de zweetlucht niet zomaar weg? Probeer dan deze super handige tip van “Historical Sewing” tegen zweetluchtjes. Door een beetje wodka in een plantenspuit te doen en deze op de zweetplekken te spuiten zal de geur wegtrekken. In wodka zit namelijk een goedje dat de zweetbacteriën op eet. Het maakt je kostuum niet schoon, maar haalt wel de lucht weg.

Het is sowieso aan te raden je cosplay altijd te laten luchten vlak voor en nadat je deze gedragen hebt. Met name wanneer je de cosplay weer voor (langere) tijd gaat opbergen is het verstandig deze niet muf en stinkend in de kledingzak te stoppen. Je kunt er nog voor kiezen een geurzakje toe te voegen aan de kledingzak of in je kast te hangen, voor wat extra frisheid.

 

HANDWAS

Luchten niet voldoende? Dan zul je echt aan de slag moeten met schoonmaken. Uiteraard kun je sommige cosplays wel degelijk in de wasmachine gooien maar bij fragiele stoffen of bijzondere kostuums zul je moeten denken aan een handwas. En dan hebben we het niet over de handwas functie op de wasmachine.

Zeker als je kostuum maar op een bepaalde plek een vlek heeft is een handwas meer dan voldoende. Maar ook als je gehele cosplay toe is aan een flinke wasbeurt is een handwas een prima methode. Pak gewoon een bak, vul deze met warm water en een klein beetje wasmiddel/zeep en was je cosplay voorzichtig met de hand.

Klaar? Zorg ervoor dat je waar mogelijk deze zo goed mogelijk uitwringt en hang hem te drogen. Let wel dat je iets van een handdoek o.i.d. eronder legt want je zult zien dat er nog aardig wat water vanaf zullen druppelen. Dit omdat deze natuurlijk niet gecentrifugeerd is en dus nog veel vocht bevat.

Tip: Heb je een zwaar kostuum en/of een kostuum wat mogelijk kan uitrekken, bijvoorbeeld gemaakt van stretch stof of wol? Dan is ophangen geen slim idee omdat deze dan erg kan uitrekken en je de pasvorm hierdoor verpest. Leg deze dan ook over een wasrek o.i.d. om te drogen. Of hang deze in elk geval op zo’n manier op dat de vorm veiliggesteld is.

 

STOMERIJ

Handwas geen optie? Of mocht je het grondig aan willen pakken dan kun je er voor kiezen je kostuum naar de stomerij te brengen. Let wel dat ook zij niet altijd zullen weten hoe ze met een specifieke cosplay om moeten gaan. Dus denk vast na over onderdelen die je wellicht achterwege moet laten (denk aan verstevigingen of vormen met thermoplasten).

Ook erg belangrijk om te weten is dat, in de meeste stomerijen, er nog wel eens met pittige chemische stoffen wordt gewerkt. Zeer fragiele stoffen of je verf zijn hier niet altijd tegen bestand. Zorg dan ook dat je van te voren goed overlegt met de stomerij over wat er mogelijk is en of zij geen problemen zien.

 

OPBERGEN

Nu je cosplay helemaal schoon is kun je deze weer gaan opbergen. We willen hier driedubbel benadrukken dat het intens belangrijk is dat je je kostuum pas opbergt als deze he-le-maal droog is. Wanneer je een cosplay nat, of vochtig, gaat opbergen ontstaat de kans dat er schimmels op ontstaan. Deze zijn niet meer netjes weg te krijgen en verpesten dus gewoon je cosplay. Neem dus de tijd om alles goed droog te laten worden! Hoe je cosplay precies opbergt is natuurlijk aan jezelf. Maar mocht je nog enkele tips zoeken? Lees dan hier verder.

 

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close