HomeCosplay LessenHoe maak je ruches, rimpels en plooien?

Hoe maak je ruches, rimpels en plooien?

Ruches, rimpels, en plooien zijn alle drie technieken die de stof op een andere manier laten vallen. Zo heb je bijvoorbeeld plooien nodig om een mooi Japans schoolrokje te krijgen, en kun je met ruches (in het Engels ruffles) een extra versiering aan de onderkant van je rok zetten of juist een ander effect krijgen in je jurk of shirt. Voor al deze dingen zijn er weer verschillende technieken om het effect te bereiken en in welke mate. Zo zijn er diverse soorten plooien afhankelijk van de uiteindelijke look die je wilt. Geen van deze dingen zijn echt moeilijk om te doen al vergen ze soms wel wat extra hulpmiddelen en een flinke portie geduld!

Onderstaand een korte introductie per techniek maar wil je meer weten of wil je bijvoorbeeld in meer detail leren over de verschillende soorten plooien dan kan dat natuurlijk ook! We hebben namelijk voor elke techniek een apart artikel met daarin meer informatie en tutorials.

 

Ruches en rimpels

Rimpelen wordt o.a. gebruikt bij het maken van een rimpelloze mouw. Klinkt heel tegenstrijdig of niet? Dit komt omdat het rimpelen gebeurd bij het stuk van de mouw dat je vastnaait aan het lijfje. Hierdoor zorg je ervoor dat de stof bovenaan “krimpt” zodat je het beter kunt aansluiten op het lijfje. Dit zodat je een mooie verloop krijgt en een mouw zonder kreukels, het geheel oogt dan een stuk netter. Hierbij is het wel de bedoeling dat (in tegenstelling tot ruches/ruffles en plooien) je niks meer terug ziet van het stuk dat je gekrompen/gerimpeld hebt. Hoe je dit precies doet lees je hier.

Officieel gezien zijn ruches ook rimpels, maar wij maken er hier toch een onderscheid tussen (al is dit officieel dus niet). Dit omdat, in onze ogen, een rimpel vaak een kleiner en subtieler effect moet zijn terwijl een ruche groots kan zijn. Wat ons betreft is een ruche dan ook een soort extreme rimpel, eentje waarbij de stof alleen bovenaan wordt samengetrokken waardoor de rest in een soort golvende beweging bij elkaar komt en naar beneden toe wijder wordt. Je ziet het vaak bij versierde kragen of aan de onderkant van rokken en jurkjes. Het is een decoratief effect en komt bij veel cosplays terug. Je kunt ruches op meerdere manieren maken afhankelijk van het soort ruche dat je wilt hebben, maar in basis bestaan ze allemaal uit losse stroken stof (in de gewenste breedte) die je apart bevestigd aan je naaiwerk. Meer daar over lees je in het artikel over ruches.

 

Plooien

En ten slotte, de plooien! We noemden het aan het begin al even maar plooien heb je bijvoorbeeld nodig voor het maken van een Japans schoolrokje. Je ziet altijd dat deze op een aparte manier vallen met allemaal “vouwen” erin. Die vouwen noem je plooien en afhankelijk van hoe je de stof vouwt en vervolgens naait krijg je een bepaalde plooi. Je gebruikt het overigens niet alleen bij rokken of de onderkant van jurken maar je kunt ook tops en blousen plooien voor bepaalde effecten. Dit leggen we allemaal uit in het artikel over plooien.

 

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close