HomeCosplay LessenHoe maak je ruches?

Hoe maak je ruches?

Officieel gezien zijn ruches ook rimpels, maar wij maken er hier toch een onderscheid tussen. Dit omdat een rimpel vaak een kleiner en subtieler effect moet zijn terwijl een ruche groots kan zijn. Wat ons betreft is een ruche dan ook een soort extreme rimpel, eentje waarbij de stof alleen bovenaan wordt samengetrokken waardoor de rest in een soort golvende beweging bij elkaar komt en naar beneden toe wijder wordt. Je ziet het vaak bij versierde kragen of aan de onderkant van rokken en jurkjes.

Het is een decoratief effect en komt bij veel cosplays terug. Je kunt ruches op meerdere manieren maken afhankelijk van het soort ruche dat je wilt hebben, maar in basis bestaan ze allemaal uit losse stroken stof (in de gewenste breedte en lengte) die je apart bevestigd aan je naaiwerk.

Het maken van ruches is in de basis vrij simpel maar er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten voor je begint en we hebben natuurlijk nog een aantal tips voor je hoe je het jezelf makkelijk kunt maken. Er zitten namelijk nog wel een paar valkuilen in waar we je graag voor behouden.

 

Zorg voor de juiste hoeveelheid stof

Wanneer we een rokje als voorbeeld nemen en je een rand ruches aan de onderkant wilt toevoegen is je eerste gedachte wellicht dat je gewoon een strook neemt die even lang is als de onderkant van je rok. Dit gaat echter niet werken. Wanneer je een ruche gaat maken blijft de onderkant van de strook stof gelijk, maar de bovenkant “trek je samen” waardoor deze een stuk korter wordt, dit wordt in het Engels ook wel eens een “gathered ruffle”, ofwel verzamelde ruches genoemd.

Doordat je de stof aan één kant samentrekt wordt deze kant dus korter. Je zult dan ook altijd meer stof nodig hebben dan de daadwerkelijk lengte waar die aan bevestigd wordt. Over het algemeen heb je minimaal twee keer de volledige lengte nodig van de stof waar aan de ruche wordt vastgezet maar mocht je een extremer effect willen dan kun je zelfs tot drie keer gaan. Dus is de onderkant van je rokje 1,5 meter dan heb je minstens 3 meter stof nodig voor je ruches.

De makkelijkste manier om zeker te weten dat je voldoende hebt is om gewoon een centimeter of 15 te pakken en op de manier te rimpelen die je wilt en het eindproduct op te meten. Stel dat je met 5 centimeter overblijft weet je dat je 3x de lengte moet hebben. Liever een tot in de puntjes uitgedachte rekensom? Kijk dan hier.

 

Ruches met de hand

Ondanks dat we het ruches maken met de hand noemen komt er vaak nog wel een naaimachine bij kijken. Hierbij pak je de lappen stof/stroken die je wilt rimpelen en maakt op ongeveer een centimeter afstand een steek over de gehele lengte. Met parallel daar aan ook nog een steek op ongeveer een halve centimeter afstand en optioneel een derde steek. Daarna haal je de stof weer weg en trek je voorzichtig aan de uiteinden van het garen. Je zult zien dat je de stof bij elkaar trekt, en dat is precies het effect dat je wilt krijgen.

Hoe verder je alles naar elkaar toe trekt hoe strakker het op elkaar komt te zitten (en des te meer stof je nodig hebt). Maar je kunt ook de stof weer iets meer over het garen heen trekken om het iets minder strak op elkaar te krijgen. Let hierbij wel op dat je de draden niet kapot trekt! Onderstaand een handige video waarin je precies kunt zien hoe dit in zijn werk gaat.

 

Ruches met een rimpelvoetje

Maar net als met vele andere naaitechnieken is er ook voor het maken van ruches een handig opzetstukje beschikbaar, een zogenaamd rimpelvoetje. Deze accessoire maakt het niet alleen makkelijker om ruches te maken, het biedt ook de optie om de ruche aan de stof te bevestigen. Een nadeel is dat je wat beperkter bent in het maken van het soort ruche dat je wilt maar in een groot deel van de gevallen zal dit echter voldoende zijn. Daarbij kun je ook niet al te zware stoffen gebruiken maar. Grootste voordeel van een rimpelvoetje is dat je er enorm veel tijd mee kunt besparen en je ruches altijd op dezelfde afstand en op dezelfde manier worden gemaakt. Je hebt ook geen gedoe met draden die breken en zeker bij lange lengtes heb je er veel baat bij om een voetje te gebruiken. Je hoeft hier weinig voor te doen want het voetje doet het meeste werk. Deze gebruik je als volgt:

  1. Zorg ten eerste voor een geschikte naald én draad. Omdat je door meerdere lagen stof gaat moet je zeker weten dat je naald hier tegen bestand is en dat ook het type draad dat je kiest de lagen bij elkaar kan houden. Span je draad door de machine zoals gebruikelijk en pak je stof erbij.
  2. Zoals onderstaand te zien zorg je ervoor dat de stof die je wilt rimpelen onderop ligt en je de stof die je erboven op wilt naaien (bijvoorbeeld de onderkant van je rok) laat je er bovenop, door de gleuf in het voetje lopen. Belangrijk is dat je dit doet met de SLECHTE kanten naar boven, dus de kanten die je uiteindelijk niet wilt zien als je het rokje daadwerkelijk aan hebt.
  3. Leg de stoffen klaar, brengt het voetje naar beneden en naaien maar!

Tip: Test even een stukje op een beetje restant stof om te kijken welke ruche je precies wilt, dit kun je beïnvloeden door de spanning van je steek aan te passen. Je wilt sowieso een rechte steek gebruiken en de lengte van de steek wil je zo groot mogelijk houden (maar minimaal rond de 5) en de spanning zo rond de 7.

Wil je zwaardere stoffen bewerken? Dan kun je een plooivoetje overwegen. Deze zijn echter nogal aan de prijs dus dit is het wellicht alleen waard wanneer je veel en vaak ruches/plooien maakt.

 

Extra: Ruches met “horse hair braid” (crinoline)

Niet direct een techniek voor beginners maar wel goed om te weten is dat je voor bepaalde soorten ruches nog wat extra’s moet toevoegen. Dit noemen ze in het Engels ‘horse hair braid’ maar is hier beter bekend als crinoline. Dit is een soort stevige soort tule die je gebruikt om extra vorm mee te geven aan je stof. Hiermee breng je bijvoorbeeld een extra zware “golf” aan in de stof en krijg je een effect wat je bijvoorbeeld ziet in de rok van Sakura uit CardCaptor Sakura.

Hierbij wordt de bovenkant van de stof sterk bij elkaar getrokken voor een grote ruche/plooi aan de onderkant. Met o.a. de crinoline in de onderste zoom krijg je dan het golvende effect. Een tutorial hoe je hier mee werkt vind je onderstaand. Let echter wel goed op dat je de basistechnieken voor het maken van een cirkel rokje, blinde rits, en Franse zoom/naad moet beheersen!

 

Cover foto voor Threaded Together.

 

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close