HomeCosplay LessenHoe werkt een naaimachine?

Hoe werkt een naaimachine?

Wanneer je eenmaal een naaimachine hebt gekocht (lees hier meer over het uitkiezen van een naaimachine voor cosplay) is het tijd om er mee aan de slag te gaan. Je naaimachine kennen en weten hoe alles werkt is uiteraard ontzettend belangrijk wanneer je gaat naaien neem dan ook van te voren goed de tijd om deze te leren kennen.

Zorg dat je weet hoe je het garen op de machine spant, hoe je naalden wisselt, hoe je spoeltjes kunt maken, hoe je steken instelt, en hoe je moet werken met de meegeleverde voetjes. De precieze werking van je machine afhankelijk van het model en is dus moeilijk op één manier uit te leggen. Het beste kun je op bijvoorbeeld YouTube even het type-nummer en merk van je naaimachine invullen voor instructiefilmpjes.

Is deze er niet in jouw model dan kun je het beste advies vragen in de winkel waar je de machine hebt gekocht en/of zoeken op soort gelijke machines. Vergeet ook vooral niet gewoon een beetje te oefenen op een lapje stof om te zien en voelen hoe je naaimachine werkt en wat de verschillende opties doen. Om te beginnen zou je deze video eens kunnen bekijken maar onderstaand gaan we dieper in op alle punten genoemd in de video en nog wat extra informatie.

 

Naaimachine klaarzetten

Wat een hoop mensen zich niet beseffen is dat een naaimachine meer is dan wat je op de tafel ziet staan. Eén van de belangrijkste onderdelen is het “gaspedaal” dit is letterlijk een pedaaltje die je via een snoer aan de naaimachine bevestigd en welke op de grond staat om met de voet bedient te worden. Hiermee hou je de machine draaiende (of niet). Daarnaast heb je ook voldoende belichting nodig en ruimte dus regel dit eerst.

 

Naald verwisselen

Met de naaimachine paraat kun je eventuele aanpassingen maken zoals het verwisselen van de naald. Dit wil je bijvoorbeeld doen wanneer je een stretchstof gaat naaien en je een stretchnaald hebt of juist met denim gaat werken en de denim naald wilt gebruiken. Over het algemeen heb je hier een klein hulpmiddeltje bij nodig, een platte schroevendraaier die vaak al meegeleverd wordt met je machine. Deze gebruik je om de schroef los te draaien die je naald vast zet. Draai je deze wat losser dan zul je zien dat de naald er zo uit valt.

Let hierbij wel op dat deze niet in het gaatje eronder valt! Hou de naald dan ook even vast of leg een lapje stof erop. Is de naald eruit dan zet je simpelweg de andere weer vast (in het midden) en draai de schroef weer stevig vast. Je wilt echt zorgen dat deze goed vast zit, en niet alleen met de hand aandraait. Je wilt immers niet dat je naald eruit valt wanneer je bezig bent! Meer weten over de verschillende soorten naalden? Lees dan hier verder.

 

Voetjes verwisselen

Optioneel wil je, gelijktijdig met het wisselen van de naald, ook al het voetje verwisselen. Stel dat je een blinde zoom voetje hebt of rimpelvoetje dan is het makkelijker om deze eerst te vervangen. Afhankelijk van je naaimachine is dit simpelweg het losklikken/wrikken van het huidige voetje en de andere erop klikken. Zo, gedaan!

 

Garen spannen

Met je naald en het juiste voetje op z’n plaats kun je je garen gaan spannen. Het is afhankelijk van je machine hoe je dit moet doen maar over het algemeen zul je op twee plekken het garen moet spannen. Bovenop de machine en in het vakje onder de naald.

Bovenop de machine zie je vaak een klein staafje, het is de bedoeling dat je hierop je klos met garen steekt. Vervolgens pak je de draad en span je hem volgens de instructies door de machine heen en naar de naald, waar je het garen door het oog van de naald moet halen. Een hoop machines hebben tegenwoordig handige functies om  het garen automatisch door de naald te halen.

Daarna heb je nog het onderste vakje, dit is het vakje voor de spoel. De spoel is een klein rond dingetje waar je ook garen op moet hebben (meestal in dezelfde kleur als het garen dat je bovenop gebruikt). Dit garen wordt namelijk ook gebruik tijdens het afronden van de steken (zie onderstaand hoe dit werkt). Ook deze draad span je volgens de gebruiksaanwijzing door.

Heb je geen spoel met het juiste garen? Dan moet je hier eerst voor zorgen. Ook dit kun je vaak weer met de naaimachine doen. Hiervoor zet je wederom je garen boven op de machine én je spoel op de aangegeven plek. Vervolgens pak je de draad van de klos met garen en spant hem volgens instructies om de spoel heen. Vervolgens zet je de naaimachine aan en rol je het garen om de spoel. Zorg dat je niet breder gaat dan de daadwerkelijke spoel! Eenmaal klaar kun je het garen knippen en de spoel onderin in het spoel-vakje plaatsen. Meer weten over de verschillende soorten garen? Lees dan hier verder.

 

Instellen steken

Met je naald, voetje, en garen op z’n plek ben je er bijna klaar voor om te gaan beginnen. Je moet nu nog de juiste steek uitkiezen. Heb je een elektrische naaimachine dan is dit relatief makkelijk, je selecteert simpelweg het type steek en de machine stelt automatisch de standaard steeklengte en spanning in die gebruikelijk is voor die steek. Waar nodig kun je dit natuurlijk nog aanpassen, vaak met een paar tikjes bij de instellingen.

Heb je een mechanische machine dan komt hier wat meer handwerk bij kijken. Zorg dan ook altijd dat je goed op let dat je de knoppen op de juiste manier hebt gedraaid en klaar gezet. Het aanpassen van alleen het soort steek is niet voldoende, je moet ook handmatig de spanning en steeklengte goed zetten. Vaak zit er bij je handleiding wel een pagina met advies hierover. Maar het beste is om, wanneer je een instelling hebt gekozen, deze gewoon even uit te testen op een lapje stof dat je niet meer nodig hebt. Je kunt dan meteen het effect zien en eventueel de machine bijstellen voor je echt begint met naaien.

Wil je meer weten over de soorten steken en het belang van het selecteren van de juiste soorten? Lees dan hier het artikel over steken.

 

Snelheid naaimachine

We zijn bijna zover dat je kunt gaan naaien! Nog één belangrijke instelling om over na te denken en dat is de snelheid van je naaimachine. Zeker in het begin zul je niet te snel willen gaan omdat het moeilijk is je stof dan in bedwang te houden én om netjes recht te kunnen naaien. Begin dan ook wat langzamer door de snelheid in te stellen. Vaak is hier een draaiknop voor of schuifje waarmee je dit kunt regelen.

Naarmate je meer gevorderd bent kun je de snelheid verhogen. Maar ook dan wil je niet altijd om maximale snelheid gaan. Heb je bijvoorbeeld veel lagen stof of een dikke stof? Ook dan wil je vaak wat langzamer gaan om zeker te weten dat je naald goed door alle lagen heen gaat en de steken op de juiste manier gezet worden.

 

Gaan met die banaan

Nou, het moment is daar! Pak je stof en leg hem onder het voetje. Ze deze naar beneden, zet je eigen voet op je gaspedaal en druk deze langzaam in en daar ga je dan! Het daadwerkelijke naaien is begonnen. Eenmaal klaar zet je indien nodig de naald omhoog (met de draaiknop aan de zijkant), zet je ook het voetje weer omhoog, haalt je stof eronder vandaan, en knipt het garen door. Klaar is kees!

 

HELP! Mijn machine….

Ben je lekker bezig en merk je dat bijvoorbeeld je draad steeds knapt of dat er steken worden overgeslagen? Dan kan het zijn dat je draadspanning te hoog staat, of dat je toe bent aan een nieuwe naald. Er zijn een groot aantal veel voorkomende “standaard’ problemen bij het naaien en die worden o.a. op de site van NaaimachineHandel kort maar duidelijk behandelt. In de toekomst zullen we onze eigen FAQ toevoegen voor naaien maar hopelijk kun je daar voor nu al wat antwoorden vinden.

Maar stel ook gerust je vragen in bijvoorbeeld de comments en we zullen ons best doen er een antwoord op te geven! Hopelijk heeft deze pagina je in elk geval al wat meer op weg kunnen helpen met het gebruik van de naaimachine!

 

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close