HomeBlogHoe word je CosFamous

Hoe word je CosFamous

In een vorig artikel hebben we het fenomeen “cosfamous” uitgebreid besproken en de diverse aspecten ervan, waaronder de negatieve lading die er met deze term gemoeid gaat. Toch zijn er een hoop cosplayers die graag een volgende stap zouden willen zetten met hun cosplays. In hoeverre je als doel hebt om cosfamous te worden of simpelweg meer met je passie wilt doen en/of wat geld wilt verdienen om je hobby te ondersteunen, is natuurlijk helemaal aan jezelf.

Natuurlijk is er geen wondermethode of “standaard roadmap” die je kunt volgen voor gegarandeerd succes want tal van factoren zijn van belang of het je echt gaat lukken. Maar toch zijn er een paar punten die vrijwel alle huidige professionele cosplayers gemeen hebben en deze willen we hieronder voor je uit lichten.

 

Zet je doelen

Ten eerste moet je jezelf ook afvragen wat je doel is. Wat wil je in de toekomst bereiken? Een doel zoals “1 miljoen volgers hebben” is een nogal leeg doel. Want waarom wil je die 1 miljoen? Om dan “genoeg” volgers te hebben om uitgenodigd te worden op conventies? Wil je er geld mee verdienen? Je werk verkopen?

Dit alles bepaald waarom je iets wilt doen en kan je ook helpen met het zetten van bepaalde tussendoelen die je wilt bereiken. Aan de hand daarvan kun je een plan van aanpak bedenken. Wil je bijvoorbeeld in Amerika als gast uitgenodigd worden dan moet je jezelf niet promoten in Japan (ook leuk natuurlijk maar past dan niet binnen je doel).

Heb je je doelen helder voor ogen dan kun je de stappen gaan zetten die nodig zijn om deze ook daadwerkelijk te behalen. Dit zal echter lang niet altijd makkelijk of snel gaan dus maak je klaar voor de lange termijn.

 

Neem het serieus en werk hard

Als je echt cosfamous en een professioneel cosplayer wilt worden, om wat voor reden dan ook, besef je dan wel dat dit je niet komt aanwaaien en je zult stevig in je schoenen moeten staan. Je gaat je bevinden op een publiek platform waarbij iedereen wel een mening over je zal hebben, zowel goed als kwaad. Daarbij zijn er altijd nog factoren zoals talent en een portie geluk nodig om het echt te kunnen maken.

Bovenal is het echter hard werk. Niet alleen omdat je cosplays wilt maken en laten zien maar omdat je je zelf in die zien eigenlijk als een merk en/of bedrijf moet gaan zien.

Je moet jezelf zien te promoten en neer te zetten op een manier die authentiek is aan je eigen zelf maar toch ook de mensen weet aan te spreken. Daarbij moet je ook rekening houden met de verwachtingen die mensen van je gaan hebben als je jezelf als professional naar voren wilt brengen. Hoewel “dress for the job you want” niet het perfecte gezegde is straalt het wel uit wat we bedoelen: wil je een professionele cosplayer worden, gedraag je dan ook als een professional.

 

Wees jezelf

Wellicht is het aantrekkelijk om een “personage” neer te zetten van iets of iemand waarvan je denkt dat die het goed zal doen. Vaak kom je er na verloop van tijd achter dat dit meestal geen goed idee is. Een act constant volhouden is vermoeiend en breekt je op. Mensen weten daarnaast ook prima door nepheid heen te prikken en waarderen authenticiteit vaak veel meer. Daarmee kun jij je “met je eigen ik” vaak ook veel beter onderscheiden dan dat je probeert iets of iemand na te doen.

 

Zet mooi werk neer

Er wordt vaak honend over gedaan dat een hoop beroemde cosplayers (vooral dames) alleen maar beroemd zijn vanwege een “mooi koppie” of een royale voorgevel. Hoewel we zeker niet ontkennen dat er “goed uitzien” helpt, draait het bovenal om het neerzetten van mooi werk.

Als je serieus genomen wilt worden zul je moeten laten zien dat je verstand van zaken hebt, in de zin dat je kunt laten zien dat je een kundige cosplayer bent. Zet daarom mooie afgewerkte kostuums neer, let op de styling van je pruiken, zorg voor goede make-up (ook als man) en werk je armor en props tot in de kleinste details af.

En zorg dat je hier goede foto’s van hebt. Dit hoeven echt geen foto’s zijn uit een professionele photoshoot maar neem er de tijd voor en plaats niet alleen maar korrelige, half bewogen badkamer selfies.

 

Wees aanwezig

Mensen moeten je weten te vinden én zien. Maak daarom op z’n minst een Facebookpagina aan maar bij voorkeur ook een twitter en/of instagram. Wellicht ook nog snapchat of andere social media die je nu ook al veel gebruikt, en leuk vindt om te gebruiken. Zorg er ook voor dat je actief genoeg bent zonder je volgers helemaal onder te spammen!

Maar ook offline zul je aan de slag moeten door je gezicht flink te laten zien op conventies en daar ook echt de tijd nemen om met mensen te spreken en foto’s te laten maken. Eventueel kun je, mits je zeker van je vaardigheden bent en je er zin in hebt, ook workshops e.d. geven. Zorg er dan ook hier wel weer voor dat je workshops en lezingen van degelijke kwaliteit zijn. Zet een toffe presentatie neer met goede informatie en wees geduldig met vragen.

 

Wees consistent

Ook al zet je hartstikke mooi werk neer en zorg je dat je reageert op social media, als je de ene keer 10x per dag iets posts en daarna drie weken stil blijft haken mensen ook af. Zorg er dan ook voor dat je consistent bent in je werk en aanwezigheid. Dat betekent niet dat je elke dag wat moet doen maar het is niet voor niks dat bijvoorbeeld ook YouTubers vaak een “vaste dag” hebben waarop een nieuwe video online komt. Mensen zijn eerder geneigd je te volgen als ze weten dat ze op lange termijn “vermaakt” kunnen worden.

Dit vertaalt zich ook door naar je communicatie. Stel dat je, net als in het bovenstaande voorbeeld, hebt gezegd dat je na afloop contact met iemand opneemt, doe dat dan ook! Dat geeft aan dat je het serieus neemt en te vertrouwen bent en hierdoor zijn mensen ook eerder geneigd je iets te gunnen.

 

Netwerken

In je eentje ga je er echter niet komen, ongeacht wat je doet zal je zo nu en dan afhankelijk zijn van anderen. Je moet echt niet onderschatten hoe belangrijk netwerken is. En daarmee bedoelen we simpelweg dat je mensen aanspreekt, geïnteresseerd in ze bent, en je ogen open houdt voor interessante opties en personen.

Zorg er dan ook voor dat je een netwerk opbouwt van allerhande mensen, of het nou bloggers zijn, de dame achter toonbank van de stoffenwinkel, of een lokale journalist. Je weet nooit wanneer je wat voor elkaar kunt betekenen. Let hier wel op het sleutelwoord “elkaar”. Er is altijd wel wat sprake van voor-wat-hoort-wat dus ga er niet in met het idee hoe mensen wat voor jou kunnen doen maar ook hoe jij iets voor hen kan doen!

Dit betekent niet dat je elk “beroemd” persoon of iemand die invloed heeft meteen moet tackelen, en je heel nep moet gaan doen om meteen maar aandacht te vragen!

Wat je wel kunt doen is op een geschikt moment naar iemand toe lopen, bijvoorbeeld een webshop waarvan je wilt dat ze je sponsoren, en jezelf voorstellen. Geef een visitekaartje en vertel in het kort dat je interesse zou hebben in een eventuele samenwerking en of je na het event contact met ze op mag nemen.

Hierbij speelt wel een grote “gun factor”. Mensen moeten je willen helpen en het je gunnen. Ga niet de diva uithangen of als een lompe hork mensen benaderen. De beste netwerken zijn gebaseerd op een wederzijds vertrouwen en gevoel dat je daadwerkelijk iets voor elkaar kunt doen.

 

Luister naar je fans

In het verlengde hier van is er natuurlijk nog een groep gigantisch belangrijk: je fans. Elke keer dat je post moet je er rekening mee houden dat iemand kan reageren en vaak stelt iemand het enorm op prijs als er een teken is dat er daadwerkelijk wordt gelezen. Iemand neemt de tijd een bericht te plaatsen en waardeert het enorm als de ander dan de tijd neem te reageren.

Je hoeft echt niet op elke comment te reageren, iets wat bijna niet te doen is als je er veel krijgt, maar een teken dat je wel degelijk geeft om wat er gezegd wordt door je volgers is heel erg belangrijk!

Luisteren betekent echter niet dat je ook altijd maar moet doen wat je fans en volgers zeggen maar het is wel handig om aan te geven waarom je iets wel/niet wilt doen ook al zouden je volgers het graag zien. Je moet uiteindelijk alleen dingen doen waar je écht 100% zelf achter staat anders zul je er op de lange termijn alleen maar ongelukkig van worden.

 

Geduld en genieten

Tenslotte willen we je nogmaals op het hart drukken dat je waarschijnlijk behoorlijk wat geduld moet hebben. Je bent niet van de ene op e andere dag beroemd. Geniet dan ook bovenal van het cosplayen, de leuke mensen die je ontmoet, en de toffe dingen die je kunt doen en zien. Het is goed om hard te werken om je doelen te bereiken maar verlies niet uit het oog wat écht belangrijk is in het leven.

 

 

 

 

Featured afbeelding door GabboT via Wikimedia.

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close