HomeCosplay LessenHoe zet je een (blinde) rits?

Hoe zet je een (blinde) rits?

Tenzij je een kledingstuk maakt dat geheel uit rekbare stof bestaat is de kans groot dat je wel bezig moet gaan met knoopsgaten en/of ritsen. Zeker het zetten van een blinde rits is een naaitechniek die iedereen die met naaien bezig is moet kennen. Daarom onderstaand een uitgebreide uitleg over het naaien van blinde risten en zichtbare risten.

 

De voorbereiding

Ten eerste moet je weten welke soort rits je moet gebruiken. Werk je met een patroon dan staat er vaak al bij wat voor soort rits het moet zijn maar over het algemeen is een blinde rits het mooiste. Deze ritsen zie je het minst zitten en zorgen voor een mooi verloop. Daarbij is ook de lengte van de rits erg belangrijk. Deze zijn er vaak in een aantal standaard lengten en welke lengte je nodig hebt staat waar nodig ook al aangegeven in je patroon. Mocht je geen patroon hebben of geen rits kunnen vinden in de precieze lengte dan kun je altijd nog een langere rits inkorten. Dit zullen we straks uitleggen.

Wanneer je gaat werken met ritsen, of het nou een blinde rits is of een normale/zichtbare rits, kun je jezelf ook een enorm plezier doen door de juiste naaimachine voetjes te kopen. Je hebt voor beide soorten ritsen aparte voetjes die je voor een paar euro kunt aanschaffen. Het is absoluut mogelijk om het zonder voetjes te doen maar zeker als beginner is dat meer gepriegel en meer gedoe. Gezien je met de meeste cosplays meer dan genoeg te doen hebt is er wel iets anders waar je je mee bezig wilt houden

 

Blinde rits

Stel je wilt een jurkje maken van een stof waar geen rek in zit. Dan zul je ergens een manier moeten bedenken om de jurk aan te kunnen trekken maar je wilt geen lelijke zichtbare rits erin hebben. Dan is de blinde rits een uitkomst. Deze zie je nauwelijks zitten en vormt een mooi geheel met de rest van je kledingstuk (mits in de juiste kleur en goed gezet). Heel belangrijk is dat je een blinde rits in je kleding zet VOORDAT je de naad in elkaar hebt zitten. In het voorbeeld van de jurk betekent dit dat je dus de achterste naad die over de ruggengraat van nek naar billen loopt nog niet wilt vastzetten. Je moet eerst de blinde rits plaatsen en dat doe je als volgt:

 1. Leg je stof met de achterkant naar boven op je werkvlak en markeer de naden. Als je met een patroon werkt is er vaak al extra rekening gehouden bij deze naad met het plaatsen van een rits dus pak gewoon de daarvoor bestemde ruimte. Houdt er rekening mee dat je de rits vaak een centimeter of 2 voor het einde van je stof wilt laten eindigen zodat je deze mooi kunt wegwerken aan de bovenkant van de jurk.
 2. Heb je geen blinde ritsvoetje dan moet je eerst de rits nog even strijken voor je hem gaat gebruiken, dit om ervoor te zorgen dat je zo dicht mogelijk bij de tanden van de rits kunt komen. Niet verplicht maar wel makkelijk. Pas wel goed op dat je de tanden niet smelt! Heb je een blinde rits voetje dan is deze stap niet nodig, het voetje zorg dat je dichtbij genoeg kunt komen.
 3. Pak de rits en houd hem met de achterkant naar boven vast. Vervolgens pak je de rechterkant van de rits en die leg je links neer (dit is namelijk eigenlijk de rechterkant van je stof). Dit voelt wellicht heel tegenstrijdig maar klopt wel. Speld deze vasten rits los. Nu kun je één kant gaan naaien.
 4. Heb je een blinde rits voetje dan positioneer je de bovenkant van je rits onder het voetje, zorg dat de rits in de linke groef van het voetje staat zodat je rechts zo dicht mogelijk erbij kunt naaien en vervolgens ga je aan de slag. Meer hoef je niet te doen, en je naait gewoon zoals je een normale naad zou stikken. Heb je niet zo’n voetje dan moet je er zelf voor zorgen dat je zo dicht mogelijk langs de rits kunt naaien zonder dat je er te ver vanaf komt te staan of juist te dichtbij.
 5. Een kant vast? Controleer dan eerst of je de rits nog normaal open en dicht kunt doen. Lukt dat dan kun je hetzelfde proces herhalen voor de andere kant.
 6. Tevreden met de rits? Dan kun je ook de rest van de naad gaan afmaken en is je kledingstuk klaar!

Om het je wat duidelijker te maken onderstaand een video voor zowel het inzetten van een blinde rits mét speciaal voetje en eentje zonder, er wordt hier alsnog een gewone ritsvoetje gebruikt maar zelfs die zou je weg kunnen laten (vaak zit die echter al standaard bij je naaimachine). Al willen we nogmaals benadrukken dat je het jezelf onnodig moeilijk maakt voor een paar euro verschil. Koop dan ook gewoon een blinde rits voetje, scheelt echt op de lange termijn.

Ging deze video nog wat te snel voor je of zijn bepaalde stappen niet helemaal duidelijk? De dame uit deze film (Aneka van Made to Sew) heeft ook een zeer uitgebreide stap-voor-stap tutorial geschreven waarin alles tot in detail wordt uitgelegd én staan er overal hele heldere foto’s. Vergeet die dan ook niet door te lezen!

 

Zichtbare/normale rits

Er zijn eigenlijk twee manieren om een zichtbare/normale rits te plaatsen. Plat gezegd is het verschil dat de ene rits nog een poging doet tot verbergen en goed kan zijn voor bijvoorbeeld rokjes, en een volledig zichtbare rits zoals je ze vaak ziet op tassen, en bij je spijkerbroek.

 

De normale zichtbare rits

Soms wil je dat een rits gewoon zichtbaar is. Wellicht omdat je personage dat ook heeft of juist omdat je een tof contrast wilt laten zien in je naaiwerk. Een normale zichtbare rits is dan de manier om dit voor elkaar te krijgen.

 1. Leg de stof met de goede kanten naast elkaar zodat je tegen de achterkant aan kijkt.
 2. Leg de rits langs de rand van je stof. Je wilt hierbij dat de tanden omlaag staan en dat de rechterkant van de rits in lijn ligt met de rand van de linkse stof (klinkt tegenstrijdig maar is het niet).
 3. Speld dit vast en ga naar je naaimachine.
 4. Zet je ritsvoetje erop (mits je die hebt) en leg de stof met de tanden langs de rand van je voetje. Heb je geen voetje? Zorg dan dat je naald een millimeter of 2/3 langs de zijkant staat.
 5. Zet met een steek over de gehele lengte de rits vast en controleer of je rits nog open en dicht kan. Kan dit dan kun je verder met de tweede rits.
 6. Leg de nog niet genaaide stof met de goede kant naar boven klaar. Pak daarna de stof waar de rits al aan zit en leg deze er met de SLECHTE kant naar boven op. Je wilt hierbij dat de rits in lijn komt te liggen met de rand van de onderste stof.
 7. Speld vast en naai de rits vast.
 8. Controleer nogmaals of de rits nog netjes open en dicht kan en je bent klaar met je standaard rits!

Onderstaande video laat je precies zien hoe je dit moet doen én gaat ook al in op de andere methode voor een ‘verborgen’ zichtbare rits (die start op 06:20).

Een soort gelijke rits heb je overigens ook nodig voor het maken van bijvoorbeeld een vest met ritssluiting die geheel open moet. Dit soort ritsen worden ook wel gescheiden ritsen genoemd. Dit werkt grotendeels hetzelfde maar dan met twee volledig losse onderdelen:

De “verborgen” zichtbare rits

De tweede manier om met een gewone rits te werken is de zogenoemde ‘verborgen’ rits. Deze lijkt een beetje op een blinde rits maar is het dus niet. je zit deze soort o.a. vaak terug op rokjes.

Stel dat we een rokje hebben dan begin je nog voordat je de laatste naad, de naad waar de rits in moet, in elkaar gezet hebt.  Vervolgens:

 1. Leg de stof met de goede kanten op elkaar zodat je tegen de achterkant aan kijkt. zorg dat deze gelijk en netjes op elkaar liggen zonder kreukels.
 2. Pak de naad zoals aangegeven op het patroon of houd de standaard afstand aan van ongeveer 1/1,5cm en stik de stof vast met een rechte steek (of zigzag)
 3. Vouw de stof open met nog steeds de slechte kant naar boven en vouw de naad open die je net genaaid hebt (goede kant is dan zichtbaar), indien gewenst even strijken.
 4. Pak daarna je rits en leg deze op de opengevouwen naad met de tanden naar onderen toe. Zorg dat de tanden precies in het midden zitten en speld de rits vast.
 5. Draai vervolgens je stof om zodat de goede kant boven ligt en markeer nog even het begin/einde van je rits met een speld op de bovenkant.
 6. Daarna kun je naar de naaimachine. Leg de stof (nog steeds met goede kant boven) op de naaimachine en positioneer je voet zodat de naald langs de tanden op en neer kan gaan. Ga er niet te dichtbij maar ook niet te ver weg anders loop je het risico dat de rits niet meer goed open en dicht gaat. Een ritsvoetje biedt hierbij echt heel veel gemak.
 7. Ga helemaal van boven naar onderaan de rits en ben je ander dan draai je nog een kwartslag om ook het onderste stukje van de rits vast te zetten in de stof.
 8. Herhaal dit voor de andere kant en wanneer je eenmaal tevreden bent haal je met een tornmesje de middelste naad los zodat de rits zichtbaar wordt.
 9. Tot slot kun je de bovenste rand nog afwerken door er een zoom in te leggen en klaar is kees!

Ook hier is beeld een stuk duidelijker dan alleen wat tekst dus zie bovenstaande video (how to sew a zipper two ways) vanaf 06:20 om te zien hoe je dit moet doen.

 

Ritsen inkorten

Hierboven zijn we er eigenlijk altijd vanuit gegaan dat je een rits hebt die precies de lengte heeft die je nodig hebt voor je kledingstuk. De meeste patronen maken namelijk ook gebruik van standaard lengtes voor ritsen. Toch kan het regelmatig voorkomen dat je een rits moet inkorten maar dit is niet altijd zo simpel als deze gewoon doorknippen.

 

Plastic ritsen

Gelukkig is een plastic rits wel super makkelijk in te korten. Markeer de lengte die je wilt hebben en knip ongeveer een centimeter of 2/3 eronder de rits af. Op het punt waar je de rits wilt laten stoppen zet je gewoon met je naaimachine even een stevige steek en dat is het. Let alsjeblieft wel echt heel erg goed op of je echt een volledig plastic rits heb. Zit er toch metaal in is dit slecht voor je schaar maar bovenal voor je naaimachine, meestal breekt je naald namelijk als je het op metaal probeert.

 

Metalen ritsen

Een rits van metaal aanpassen is nogal een priegel werkje. Deze ritsen hebben namelijk vaak onder en boven sowieso een stoppertje zitten en je kunt niet zomaar door de tanden heen naaien of knippen. Als je hem wilt inkorten zul je, vanaf de lengte die je er af wilt halen, eerst met een tangetje de metalen tanden van je rits moeten trekken en dan kun je hem knippen. De metalen stoppertjes moet je echter ook met de tang én wat beleid eraf halen. Waarom voorzichtig? Omdat je ze weer op de nu ingekorte rits moet zetten.  Ook dit is dus niet heel erg moeilijk maar wel wat tijdrovender.

 

 

Share With:
Rate This Article
Comments
 • weer wat geleerd

  februari 20, 2018

Geef een reactie

Close