HomeCosplay LessenKnoopsgaten maken en knopen aannaaien

Knoopsgaten maken en knopen aannaaien

Tenzij je een kledingstuk maakt dat geheel uit rekbare stof bestaat is de kans groot dat je wel bezig moet gaan met knoopsgaten en/of ritsen. Onderstaand leggen we je daarom uit hoe  je knoopsgaten maakt en hoe je knopen bevestigd.

 

De voorbereiding

Voordat je gaat beginnen met het maken van de knoopsgaten en het aannaaien van de knopen moet je eerst de juiste knoop selecteren voor je project en een bijpassend garen. Om te beginnen moet je de juiste knoop, naald, en het garen kiezen. De juiste knoop is in dit geval ook de knoop waar je het knoopsgat voor hebt gemaakt én eentje die bij je project past. Het meeste polyestergaren is prima geschikt voor het aanzetten van knopen maar je kunt ook speciaal knopengaren of andere soorten kiezen, net waar je behoefte aan hebt. Weet je het niet zeker? Lees dan hier meer over de verschillende soorten garen.

 

Knoopsgaten

Een knoopsgat kun je op twee manieren maken: deels met de hand of geheel machinaal.  Wanneer we het hebben over een knoopsgat met de hand bedoelen we een knoopsgat dat gemaakt moet worden zonder automatische instellingen van de naaimachine en zonder knoopsgatvoetje.

Een hoop naaimachines hebben tegenwoordig de optie voor het automatisch maken van een knoopsgat. Dit is een instelling waarop je kunt aangeven hoe groot het knoopsgat moet worden en, wanneer je de voet op de juiste plek zet, de machine automatisch het knoopsgat zal stikken. Hiervoor heb je een speciaal voetje nodig (wat vaak meegeleverd wordt) welke je bevestigt aan je naaimachine. Voer je draad door de naald en de voet en leg een knoop achterop het knoopsgatvoetje.

Leg vervolgens de stof onder de voet en positioneer de plek van je knoopgat precies voor in het midden van de knoopsgatvoet. Werk je op basis van een patroon? Dan is er vaak al precies aangegeven waar de knoopsgaten moeten komen. Zet de voet vast en druk op start. Nu zal je machine zelf het knoopsgat maken op de juiste afmeting van de knoop. Wanneer de machine klaar is haal je de stof eronder vandaan en knip je het midden van je knoopsgat los. En klaar is kees!

Heb je een hele moderne naaimachine dan heb je vaak niet eens meer een knoopsgatvoetje nodig. In plaats daarvan kun je vaak op de machine al instellen hoe groot het knoopsgat moet zijn en dan doet die gewoon z’n ding.

Heb je om wat voor reden dan ook geen knoopsgatvoetje of heeft je naaimachine geen stand voor een automatisch knoopsgat dan is er vaak wel een soortgelijke mogelijkheid maar komt er wat meer handwerk bij kijken. Voor de precieze stand/knop die je moet gebruiken moet je even in de handleiding van je machine kijken maar vaak is er wel iets dat een knopsgatsteek heet deze moet je gebruiken.

Meet de diameter van je knoop (gewoon dwars door het midden van de ene naar de andere kant) en tel deze lengte op bij de dikte van de knoop. Bijvoorbeeld 2,5cm +0,2cm = 2,7cm. en markeer dit op de stof in een rechte lijn. Nu ga je aan alle kanten van deze lijn stikken in een soort dunne rechthoek. Laat genoeg ruimte over tussen beide kanten want je moet het later nog last kunnen halen om het echte gat te maken. Hier wordt stap voor stap uitgelegd hoe je dat moet doen.

 

Knopen aannaaien

Een knoop aannaaien lijkt hartstikke simpel, en dat is het ook best wel. Toch zijn er een aantal dingen waar je op moet letten om te zorgen dat je knoop op de goede plek zit én blijft zitten.

Ten eerste zou je dit met de naaimachine kunnen doen maar dat is nogal een priegelwerkje, vergt heel precies instellen van je machine en wanneer je dit niet precies goed doet verpest je vaak je naalden. Wil je dit wel met de naaimachine doen kun je hier lezen hoe. Wij raden echter aan om, hoe vervelend misschien ook, knopen gewoon met de hand aan te zetten.

Voor het aanzetten van de daadwerkelijke knoop kun je geen naaimachine naald gebruiken maar heb je gewone naalden nodig. Kies echter wel een naald die dik en stevig genoeg is om door de stof te komen, bij je garen past, én door de knoopsgaten van de knoop kunnen. Eenmaal je knopen, naald en garen klaargelegd kun je aan de slag. Om te beginnen markeer je op de stof de plek waar de knoop moet komen. Werk je zoals eerder gezegd met een patroon dan staat deze plek vaak al aangegeven. Zo niet dan positioneer je hem keurig in overeenkomst met het eerder gemaakte knoopsgat. Dan kun je beginnen met naaien!

  1. Knip ongeveer een centimer of 15 draad af en haal het door het oog van de naald.
  2. Maak een lusje en knoopje in het uiteinde van je garen en steek vanaf onderaf de naald door de stof en door het eerste knoopsgat.
  3. Leeg een speld in het midden van de gaten en steek met je naald bovenlangs door het andere knopsgat. De speld voorkomt dat je het garen te strak over knoop naait.
  4. Vervolgens ga je weer van onderaf naar boven naar het eerste gat (of bij viergaten naar een volgende gat) en blijf herhalen tot je zeker weet dat de knoop goed vast zit.
  5. De laatste keer steek je weer door de onderkant van de stof maar NIET door de knoop.
  6. Wikkel in plaats daarvan de draad 5 a 6 keer om de draden direct onder de knoop en steek daarna weer door de stof naar beneden.
  7. Maak nog een paar steken aan de onderkant van de stof ter extra bevestiging en werk af.

Ter verduidelijk nog een YouTube filmpje (met flair) en hier nog een stap-voor-stap omschrijving.

Nog een paar extra tips:

– Nog niet zo behendig met de naald dan is een vingerhoedje echt een aanrader. Dit is een klein metalen “hoedje” voor je vinger zodat je er niet in prikt met de naald. Zeker met knopen aanzetten en je wanneer je wat kracht moet zetten kan dit van pas komen.

– Gebruik een beetje blanco/doorzichtige nagellak op de draden bovenop de knoop. Hier zie je niks van terug (mits je maar een beetje gebruikt) maar zorgt er wel voor dat je knopen vaak beter blijven zitten.

– Zeker wanneer je met je cosplay mee wilt doen aan serieuze competities zoals de World Cosplay Summit moet je zorgen dat zelfs de achterkant van je knopsteken er keurig uit ziet. Voorkom de zogenoemde “vogelnestjes” en werk het allemaal netjes af.

 

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close