HomeCosplay LessenLockmachine voor cosplay

Lockmachine voor cosplay

Naast de naaimachine is er nog een machine die in vrijwel elk naaiatelier staat en ook onder hobbyisten zoals cosplayers erg geliefd is: de lockmachine.  Een lockmachine, soms ook overlock machine genoemd, is een ander soort naaimachine die zich specialiseert in het stikken en afwerken van naden, speciale naden en zomen kan maken die een normale naaimachine niet kan maken, en perfect is voor stretch stoffen.

Deze machine zal niet voor iedereen even geschikt zijn maar kan een enorm waardevolle toevoeging zijn wanneer je veel aan het naaien gaat. We noemen het hier bewust een toevoeging want een lockmachine is géén vervanging van een naaimachine, het is echt een ander apparaat.

 

Hoe werkt een lockmachine?

In tegenstelling tot een normale naaimachine werkt een lockmachine met meer dan twee soorten garen. Over het algemeen hebben deze vier grote klossen met garen die allemaal vanaf boven worden aangevoerd. Deze vier draden worden gelust en gestoken in een vorm die je een “kettingsteek” noemt

Daarbij voert een lockmachine de stof veel sneller door de machine, hoef je geen spoeltjes te wisselen, en zit er vaak een mes ingebouwd in de lockmachine welke het teveel aan stof automatisch weg snijdt en je een keurig afgewerkte naad overhoudt. Het is geen machine voor beginners, zeker wanneer er een mes bij zit (je hebt immers maar één kans om het goed te doen), maar toch is het een geliefde en zeer veel gebruikte machine onder cosplayers.

Hij is namelijk perfect voor grote hoeveelheden, werkt snel en maakt (mits goed gebruikt) ongelooflijke strakke zomen en naden in zelfs de moeilijkste stoffen. Het is echt dé machine wanneer je een mooie afwerking wilt en een echte aanrader voor iedereen die serieus met cosplay bezig is.

 

Welke lockmachine heb je nodig voor cosplay?

Net als met naaimachines heb je ook qua lockmachines weer een ruim aanbod en elke machine is weer sterk/minder sterk in bepaalde dingen. Het beste kun je dan ook gewoon weer een lijstje maken met punten die voor jou belangrijk zijn en om advies te vragen (of zelf te zoeken naar machines die voldoen aan je eisen). Let hierbij o.a. op de volgende vragen:

 

Het merk

Bepaalde merken zoals Pfaff, Bernina, en Brother staan al tientallen jaren hoog aangeschreven als kwalitatieve machines waar je jaren plezier mee kunt hebben. Daarnaast is ook het vinden van reserve onderdelen en accessoires een stuk makkelijker te doen als je een bekend merk koopt.

 

De stoffen die de machine aan kan

Voor hele zware stoffen zal je een zwaardere motor nodig hebben, en in extreme gevallen zelfs een geheel aparte machine bijvoorbeeld voor industrieel gebruik of speciaal voor leer e.d.

 

Geautomatiseerde mogelijkheden

Een hoop machines hebben standaard opties voor het instellen van een bepaalde steek en bij lockmachines is het vooral belangrijk dat je kunt instellen hoe lang en breed de steek moet worden. Al zit dit bij de meeste er al wel standaard in.

 

Bedieningsgemak

Hoe makkelijk is het om instellingen te veranderen of af te lezen. Zit er bijvoorbeeld een digitaal schermpje op? Is de machine makkelijk om te leren kennen? Kun je makkelijk draden rijgen etc.?

 

Opties voor verwisselbare voetjes en accessoires

Het voetje is het gedeelte van je naaimachine waar de naald doorheen gaat en van bovenaf de stof lichtjes drukt/begeleid. Deze heb je in verschillende soorten en maten afhankelijk van wat je doet. Zo heb je bijvoorbeeld rolzoomvoetjes, borduurvoetjes, blinde ritsvoetjes (heel fijn!) en meer.

 

3-draads of 4-draads machine

Vaak zijn machines die met drie draden werken wat goedkoper maar hierbij ben je wel wat meer beperkt in wat je ermee kunt doen. Over het algemeen schakelen een hoop mensen dan ook altijd over op 4-draads machines. Deze zijn wel wat duurder maar hiermee zit je eigenlijk altijd goed en kun je dus ook mee vooruit. Toch kan vanwege budget een 3-draads een betere optie zijn.

 

Jouw voorkeur?

Maar er kan nog meer belangrijk voor je zijn, misschien moet het wel een hele stille machine zijn, energiezuinig, of vind je de kleur nog belangrijk. Schrijf dit gewoon allemaal op en laat je adviseren. Voel je ook niet onder druk gezet om direct te bestellen of kopen. Je kunt ook altijd advies vragen over een paar modellen en dan online hiervan nog wat reviews bekijken of ze daadwerkelijk geschikt voor je zijn.

 

Wat kost een lockmachine?

Lockmachines zijn over het algemeen een stukje duurder dan normale naaimachines maar ook die heb je weer in een wijde range aan prijzen. Gemiddelde liggen ze echter tussen de €300,- en €400,- maar ook bijdragen van het dubbele zijn niet ongehoord, zeker voor de professionele apparaten.

Ook hier geldt echter dat je het zo duur kunt maken als je zelf wilt. Afhankelijk van wat je nodig hebt en er aan uit wilt geven zijn er zat opties om te bekijken en ook de tweedehands markt is een prima plek om een mooie lockmachine te scoren.

Let ook op dat lockmachines meer garen gebruiken en speciale garenklossen vragen. Deze zijn ook wat duurder dan gemiddeld garen.

 

Hoe gebruik je een lockmachine?

Zoveel soorten lockmachines er zijn, zoveel manieren om deze te gebruiken zijn er. De technische basis blijft overal hetzelfde maar hoe je precies de draden rijgt of hoe je een bepaalde instelling klaar zet is afhankelijk van het model.

Je zult dan ook altijd de handleiding die bij dat model hoort moeten raadplegen om er mee aan de slag te gaan. Deze handleiding zit altijd bij de machine (soms als je tweedehands koopt niet) maar kun je eventueel ook online vaak wel vinden.

Om je toch een idee te geven hoe een lockmachine gebruikt moet worden hebben we onderstaand een paar filmpjes voor je verzameld om je een indruk te laten zien:

 

Onze aanraders

Mocht je nou toch nog niet helemaal weten wat je wilt hebben of vind je het moeilijk een beeld te vormen van wat je nou zou kunnen doen? Dan hebben we onderstaand een aantal goede en populaire* lockmachines voor je op een rijtje gezet.

Toyota SLR4D €270 (o.a. verkrijgbaar bij Bol.com)

Brother M1034D €299,- (o.a. verkrijgbaar bij Bol.com en CoolBlue)

Lewenstein 700DE €299,- (o.a. verkrijgbaar bij Bol.com)

Brother 1334D €299,- (o.a. verkrijgbaar bij CoolBlue)

*Deze hebben we gebaseerd op persoonlijke ervaring, meningen van andere cosplayers die we persoonlijk kennen en online reviews/populariteit op verschillende sites zoals kieskeurig.nl. Onthoud echter wel dat, net als met alle andere apparaten, er altijd mensen zijn die een voorkeur voor het een of ander hebben waar jij het misschien niet mee eens bent. Verdiep je dan ook altijd zelf! Dit geld ook voor bovengenoemde winkels. Dit zijn adressen die over het algemeen goed beoordeelt worden en bij het grote publiek bekend zijn. Dat betekent echt niet dat het de enige plekken zijn waar je deze machines kunt halen.

 

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close