HomeCosplay LessenNaaimachine voor cosplay

Naaimachine voor cosplay

Wanneer we het op deze site over naaien hebben bedoelen we hiermee eigenlijk altijd het naaien met een naaimachine. Hoewel het altijd een optie is om met de hand te naaien, en bij sommige stukken ook een vereiste, zal het gros van de tijd de naaimachine de beste optie zijn.

Wil je aan de slag met cosplay dan zal je ook echt een naaimachine moeten aanschaffen. Serieus, doe je zelf een lol en ga gewoon echt voor die naaimachine. Dit hoeft echt geen gloednieuw, technologisch hoogstandje te zijn van honderden euro’s, maar een degelijk model kun je ook prima vinden op marktplaats.  Je zult zien dat het je enorm veel tijd scheelt en vaak je resultaat ook nog eens beter wordt! Maar omdat lang niet iedereen bekend is met de wereld van naaimachines eerst even een korte introductie.

 

Hoe werkt een naaimachine?

Een normale naaimachine werkt met twee draden. Een van de draden is gewonden op het spoeltje welke je vindt in het luikje onder de naald. De andere draad wordt van bovenaf de machine gespannen en loopt door de naald heen.

Wanneer je de naaimachine aanzet en laat draaien gaat de naald naar beneden waarop er een klein lusje wordt gemaakt door de stof heen en tegelijkertijd draait de spoel aan de onderkant waardoor die draad door het lusje geregen wordt en de steek wordt afgemaakt. Afhankelijk van welke soort steek je hem op ingesteld hebt is er net een andere naaldbeweging of afstand tussen de steken in.

 

Welke naaimachine heb je nodig voor cosplay?

Wanneer je als absolute beginner een naaimachine gaat kopen kan het ontzettend lastig zijn om te weten welke machine je moet hebben, er zijn immers vele soorten en smaken te vinden.

Het beste is dan ook om voor jezelf een lijstje te maken met dingen die belangrijk voor je zijn en simpelweg naar een naaimachine specialist te gaan (online of offline). Je legt hem/haar dan voor wat je vindt dat je machine moet kunnen en zij kunnen je dan het beste adviseren. Let hierbij o.a. op de volgende vragen:

 

Elektronische of mechanische naaimachine

De mechanische naaimachines worden tegenwoordig als de “ouderwetse” variant bestempeld maar worden nog altijd gemaakt en verkocht. Deze machines waren enkele jaren geleden de standaard en hier moet je alles handmatig bij instellen, dat betekent zelf een steek kiezen en de daarbij behorende steek- lengte en breedte. Ook zitten er geen verdere geautomatiseerde opties op. Een elektronische naaimachine biedt veel meer gebruiksgemak, zeker voor een beginnende naai(st)er. Ze zijn wel duurder maar toch willen we je nadrukkelijk aanraden altijd voor elektronisch te gaan, hier zal je op de lange termijn het meeste plezier van hebben!

 

Het merk

Bepaalde merken zoals Pfaff, Singer, en Brother staan al tientallen jaren hoog aangeschreven als kwalitatieve machines waar je jaren plezier mee kunt hebben. Daarnaast is ook het vinden van reserve onderdelen en accessoires een stuk makkelijker te doen als je een bekend merk koopt.

 

De stoffen die de machine aan kan

Voor hele zware stoffen zal je een zwaardere naaimachinemotor nodig hebben, en in extreme gevallen zelfs een geheel aparte machine bijvoorbeeld voor industrieel gebruik of speciaal voor leer e.d.

 

Geautomatiseerde mogelijkheden

Een hoop machines hebben standaard opties voor het instellen van een bepaalde steek maar sommige machines kunnen ook geautomatiseerd knoopsgaten maken of bepaalde patronen borduren.

 

Bedieningsgemak

Hoe makkelijk is het om instellingen te veranderen of af te lezen. Zit er bijvoorbeeld een digitaal schermpje op? Is de machine makkelijk om te leren kennen? Kun je makkelijk voetjes wisselen etc.

 

Opties voor verwisselbare voetjes en accessoires

Het voetje is het gedeelte van je naaimachine waar de naald doorheen gaat en van bovenaf de stof lichtjes drukt/begeleid. Deze heb je in verschillende soorten en maten afhankelijk van wat je doet. Zo heb je bijvoorbeeld rolzoomvoetjes, borduurvoetjes, blinde ritsvoetjes (heel fijn!) en meer.

 

Jouw voorkeur?

Maar er kan nog meer belangrijk voor je zijn, misschien moet het wel een hele stille machine zijn, energiezuinig, of vind je de kleur nog belangrijk. Schrijf dit gewoon allemaal op en laat je adviseren. Voel je ook niet onder druk gezet om direct te bestellen of kopen. Je kunt ook altijd advies vragen over een paar modellen en dan online hiervan nog wat reviews bekijken of ze daadwerkelijk geschikt voor je zijn.

 

Wat kost een naaimachine?

Maar wat kost al dat moois nou? Naaimachines heb je dus in vele variaties die elk met hun eigen prijs komen. Deze prijs wordt bepaald door niet alleen het merk van de machine maar ook de mogelijkheden en voor welke doeleinden deze bedoelt zijn.

Sommige zijn specifiek voor zware stoffen, grote hoeveelheden en hebben tientallen voorgeprogrammeerde standen voor steken, het maken van automatische knoopsgaten, borderen en ga zo maar door. Deze machines kunnen al snel oplopen tot €800,-. Gelukkig zijn er ook een hoop modellen die je voor minder dan €100,- al kunt krijgen.

Je moet dan ook eerst weten wat je  wilt doen met je machine en wat voor machine je nodig hebt voor je een schattig kunt gaan maken van het prijskaartje. Maar over het algemeen kun je voor €200/€300,- echt al een zeer degelijke machine kopen waar je vrijwel alles mee kunt.

We begrijpen dat dit natuurlijk nog een aardig bedrag is maar een goede naaimachine zorgt er voor dat je veel makkelijker aan de slag kunt met je cosplays en is de investering echt waard. Geen ruimte in je budget? Dan kun je ook altijd nog kijken of je een tweedehands machine kunt kopen. Dit kan zowel online als bij fysieke winkels. Vaak hebben naaimachine specialisten namelijk ook een aanbod in tweedehands modellen.

 

Hoe gebruik je een naaimachine?

Eenmaal een mooie machine uitgekozen moet je er nog mee een de slag gaan. Vaak krijg je wanneer je deze in de winkel koopt al wel een uitleg over hoe alles werkt. Maar heb je dit niet gehad dan kunnen we ons goed voorstellen dat het begin nogal lastig is.

Nu kunnen we de vraag “hoe gebruik ik een naaimachine” moeilijk met één zin beantwoorden. We kunnen uiteraard de basis uitleggen (zoals we in het begin van dit artikel deden) maar de daadwerkelijke werking is afhankelijk van het model van de machine die je hebt uitgezocht. Als het goed is zit hier altijd een boekje met gebruiksaanwijzing bij en anders kun je deze vaak ook online wel vinden.

Om je toch een beetje een idee te kunnen geven over hoe een naaimachine werkt en hoe je ermee aan de slag gaat, zoals het spannen van de draad of het instellen van een steek, hebben we onderstaande video’s voor je gevonden:

Meer weten over welke steek je waarvoor moet gebruiken of andere handige beginnerstip voor naaien? Lees dan verder in het artikel “Basiskennis naaien: steken

 

Onze aanraders

Mocht je nou toch nog niet helemaal weten wat je wilt hebben of vind je het moeilijk een beeld te vormen van wat je nou zou kunnen doen? Dan hebben we onderstaand een aantal goede en populaire* naaimachines voor je op een rijtje gezet.

  • Singer Tradition 2250 €143 (o.a. verkrijgbaar bij Bol.com en CoolBlue)
  • Brother CS10  €180 (o.a. verkrijgbaar bij CoolBlue en Naaimachine Expert)
  • Brother FS40 €296 (o.a. verkrijgbaar bij Bol.com)
  • Pfaff Smarter 260C €359 (o.a. verkrijgbaar bij Bol.com en Naaimachine Expert)
  • SINGER QUANTUM STYLIST 9960 €799 (o.a. verkrijgbaar bij CoolBlue)

*Deze hebben we gebaseerd op persoonlijke ervaring, meningen van andere cosplayers die we persoonlijk kennen en online reviews/populariteit op verschillende sites zoals kieskeurig.nl. Onthoud echter wel dat, net als met alle andere apparaten, er altijd mensen zijn die een voorkeur voor het een of ander hebben waar jij het misschien niet mee eens bent. Verdiep je dan ook altijd zelf! Dit geld ook voor bovengenoemde winkels. Dit zijn adressen die over het algemeen goed beoordeelt worden en bij het grote publiek bekend zijn. Dat betekent echt niet dat het de enige plekken zijn waar je deze machines kunt halen.

 

Extra: Voeg optioneel een lockmachine toe

We hebben nog een geheel hoofdstuk over lockmachines maar toch willen we ze hier al even kort noemen. Een lockmachine is een ander soort naaimachine die zich specialiseert in het stikken en afwerken van naden, speciale naden en zomen kan maken die een normale naaimachine niet kan maken, en perfect is voor stretch stoffen. Daarbij kan die veel sneller werken, heeft de machine geen spoeltjes, en vaak beschikt deze ook nog over een mes die meteen stofoverschot kan wegsnijden.

Het is geen machine voor beginners, zeker wanneer er een mes bij zit (je hebt immers maar één kans om het goed te doen), maar toch is het een geliefde en zeer veel gebruikte machine onder cosplayers. Hij is namelijk perfect voor grote hoeveelheden, werkt snel en maakt (mits goed gebruikt) ongelooflijke strakke zomen en naden in zelfs de moeilijkste stoffen. Het is echt dé machine wanneer je een mooie afwerking wilt en een echte aanrader voor iedereen die serieus met cosplay bezig is.

Meer over de lockmachine en alle voor- en nadelen lees je hier.

 

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close