HomeCosplay LessenNaaipatronen aanpassen

Naaipatronen aanpassen

Zoals al eerder uitgelegd in het artikel ‘Alles over patronen’ zijn patronen de basis van elke cosplay, of het nou gaat om een stoffen gedeelte of een prop. Nog helemaal nieuw met patronen? Lees dan eerst dat artikel door.

Ondanks dat je een hoop naaipatronen kant-en-klaar kunt kopen zal het regelmatig voorkomen dat je deze soms moet aanpassen. Wellicht omdat je buste wat groter is terwijl je wel een smalle middel hebt, of juist omdat je heupen wat breder zijn of je benen langer. Vaak zijn een paar simpele aanpassingen genoeg maar dan moet je wel weten hoe je deze moet maken! Soms kan een aanpassing namelijk de gehele pasvorm op de verkeerde manier beïnvloeden of is er een ander handig trucje dat je moet weten.

Onderstaand dan ook enkele basistips die je helpen bij het aanpassen van je naaipatronen. Wil je weten hoe je een geheel nieuw patroon tekent? Lees dan ons artikel over “naaipatronen tekenen”.

 

De voorbereiding

Voordat je begint met het aanpassen van je patroon moet je al een aantal dingen gedaan hebben. Zo moeten je eigen afmetingen duidelijk zijn. We zeggen hierbij bewust geen maten want de maten zijn afhankelijk van het patroon dat je hebt. Zorg dan ook dat je al je afmetingen goed bij de hand hebt! Weet je niet welke maten je nodig hebt? Dan heb je niet het basisartikel ‘alles over naaipatronen‘ gelezen! Doe dat nog even snel hier en je hebt alles wat je nodig hebt.

Wat je nodig hebt voor het aanpassen van patronen:

  • Patroon
  • Patroonpapier
  • Schaar
  • Liniaal
  • Spelden en/of plakband
  • Potlood

Met je goede afmetingen bij de hand moet je het patroon pakken dat je wilt gebruiken. Op de achterkant (of ergens anders op de verpakking) vind je vaak een tabel met de maten die dat patronen aanhoudt en de afmetingen die daarbij horen. Dit staat vaak in inches maar kun je heel makkelijk omrekenen door even te googlen op “100cm naar inch” of iets dergelijks. Vervolgens kijk je met welke maat jouw afmetingen het beste overeen komen. Pak hierbij de grootste maat, zelfs als bijvoorbeeld je middel in een kleinere maat valt.

Daarna ga je de patronen overtekenen op patroon papier en belangrijk is dat je hierbij ook de lijnen meeneemt van de maat groter én kleiner. Vergeet ook niet alle andere markeringen en lijntjes, deze zul je allemaal nog nodig heb. Eenmaal alles overgenomen knip je het patroon uit en ben je er klaar voor om de aanpassingen te gaan maken.  Het overtekenen kun je overslaan door gewoon echt uit te knippen op het patroon.

Groot nadeel is dat er vaak meerdere onderdelen op één patroon staan, als je eenmaal knipt kun je de rest niet meer gebruiken. Het loont dus vaak om even de moeite te nemen om extra over te tekenen in plaats van het originele patroon te knippen.

 

Een geheel patroon een maat groter/kleiner maken

Ergens een patroon gescoord dat net net helemaal in jouw maat is en waarbij alles eigenlijk net iets groter of kleiner had moeten zijn? Ook dat is op te lossen. Je zult hiervoor wel het gehele patroon moeten aanpassen maar dat is lang niet zo moeilijk als je denkt.

Zorg ervoor dat je patroon straks op je ondergrond ligt, bij voorkeur met wat plakband vastgeplakt en pak je liniaal erbij. Begin eerst met het meten van de ruimte tussen de bestaande maatlijnen van het patroon. Zit er tussen elke maat een cm verschil? Dan zul je tussen je nieuwe lijnen ook een cm moeten laten voor elke maat erbij of eraf. Gaat je patroon bijvoorbeeld maar tot maat 44 en heb je 46 nodig? Dan zul je dus een nieuwe lijn moeten zetten op 2 cm afstand van de grootste lijn.

Nu kun je natuurlijk met de losse hand er een rand van 2 cm omheen trekken maar grote kans is dat je dit niet helemaal gelijk en/of netjes krijgt. Je gaat dan ook eerst een aantal belangrijke punten markeren door er strakke lijnen, naar buiten toe, op te tekenen. Deze belangrijke punten zijn sowieso alle hoeken en uiteinden, de lijnen van je patroon (bijvoorbeeld de middenlijn) en andere belangrijke markeringen (staan aangegeven op je patroon). Op deze lijnen markeer je vervolgens elke keer de 2 cm punten en wanneer je dat gedaan hebt verbind je deze.

Klinkt allemaal super vaag zo in de tekst maar geen zorgen, onderstaande video legt je het tot in de kleinste details uit. Het is een vrij lange video, maar absoluut de moeite waard! Vooral de uitleg random de mouwen en hoe je deze op de juiste manier aanpast is heel helder.

 

Langer/korter maken van je patroon

Een van de makkelijkste aanpassingen die je kunt maken is het langer/korter maken van je patroon. Denk dan aan langere mouwen, of broekspijpen of een langere jurk. Hiervoor hoef je relatief weinig te doen en aanpassen in de algehele pasvorm mits je het op de juiste manier doet. Onderstaand een kleine afbeelding die al laat zien hoe je heel snel een top langer of korter kunt maken door deze op één of twee plekken aan te passen: bij je middel (het stuk “in elkaar vouwt” wanneer je naar voren buigt), of je heuplijn (het breedste gedeelte over je bekken).

In het geval van verlengen knip je het nagetekende patroon op de onderstaand lijn(en) door leeg je deze het gewenste aantal centimeter naar beneden, legt er een stuk papier tussen en plakt alles weer aan elkaar. Wil je verkorten? Dan kun je of een stukje er tussenuit knippen of een stukje dubbelvouwen. Let wel op dat je de lijnen weer netjes op elkaar aan laat sluiten.

Overigens hebben een hoop patronen (bijvoorbeeld van het merk Butterick)) ook al het punt aangegeven waarop je kunt verlengen of inkorten. Nog niet helemaal duidelijk? Geen zorgen, uiteraard hebben we ook nog een video gevonden waarin uitgebreid wordt uitgelegd ho je dit moet doen:

 

Borst aanpassen

Vooral voor de dames is het vaak nodig om een aanpassing te maken van een naaipatronen om de borsten. Wellicht heb je wat extra ruimte nodig of mag deze juist wel wat strakker. Nu zou je denken dat je gewoon wat extra breedte toevoegt/weghaalt in je patroon rondom de borst maar jammer genoeg komt er nog aardig wat bij kijken als je het goed wilt doen. Je wilt immers alleen de ruimte rondom de borst vergroten/verkleinen en niet je schouders en middel. Als dat wel het geval is kun je beter een andere maat pakken of het gehele patroon aanpassen (zie beneden).

Past de hele maat je behalve de borst dan kun je alleen deze aanpassen. Het aanpassen van alleen de borst is nogal een geknutsel en vergt je wat extra voorbereiding én rekenwerk. We kunnen we proberen dit stap voor stap uit te leggen via tekst maar gelukkig biedt ook hier YouTube een oplossing: een zeer uitgebreide video van ‘Sewing Parts Online‘.

Kort samengevat zie je in deze video hoe er een aantal lijnen over het patroon getekend worden die belangrijke paden over je pasvorm vormen. Door deze deels los te knippen kun je ze gemakkelijk verschuiven en de extra ruimte geven die nodig is terwijl je nog wel je patroon behoudt. Door er vervolgens papier onder te schuiven, vast te plakken, en waar nodig bepaalde lijnen weer opnieuw aan te laten sluiten zodat je weer één geheel krijgt.

*note: mocht je je afvragen waar de berekening op is gebaseerd? Het verschil tussen de patroon afmetingen, en je gewenste afmetingen, gedeeld door vier. Deze vier is omdat je vier patronen onderdelen hebt (twee voor, twee achter) en je alles netjes wilt verdelen.

Mocht je er nog niet helemaal uit komen? Dan vind je o.a. hier nog een gedetailleerde uitleg met stap-voor-stap afbeeldingen maar je kunt ook nog even verder zoeken op google naar bijvoorbeeld “pivot and slide adjustments” of “bust adjustments”. Bewust Engelse termen omdat je daarmee de meeste resultaten vindt. Schaam je niet als het de eerste keer niet perfect lukt, dit is geen hele makkelijke aanpassing en kan wat oefening vergen.

 

Middel en heupen aanpassen

Het aanpassen van de middel vergt ook weer wat rekenwerk en lijnen tekenen, maar het is gelukkig minder ingewikkeld dan het aanpassen van een volledige buste! Je hebt twee opties: een aanpassing die binnen de maten van je patroon valt of daarbuiten. Wat we hiermee bedoelen is dat je bijvoorbeeld een patroon kunt hebben dat van maat 32 t/m maat 40 gaat. Heb je voor alle maten 38 nodig maar voor je middel 36? Dan kun je het wat makkelijker maken dan wanneer je van 40 naar 42 moet.

Verander je namelijk binnen de bestaande patroonlijnen dan kun je op het patroon al je aanpassing maken door simpelweg halverwege (deels) de lijnen van het andere patroon te volgen. Dit wordt ook wel een “flat pattern adjusment” genoemd.

Past je aanpassing niet binnen het patroon dan moet je wat extra stappen ondernemen. We gaan even uit Je begint weer door het patroon het dichtste bij je eigen maat te kiezen over te tekenen en te knippen en op een ander stuk papier te leggen. Vervolgens ga je nieuwe lijnen tekenen op afstand die je nodig hebt om de extra ruimte te maken of toe te voegen. Je hoeft hiervoor niet alle lijnen opnieuw te doen:

Het aanpassen van de heupen gebeurd eigenlijk op dezelfde manier als bij de middel. Je hebt zowel een keuze voor aanpassing direct op het patroon als deze binnen de bestaande lijnen valt, of een aanpassing die buiten de patroonlijnen valt. Dit pak je hetzelfde aan als bovenstaand maar je zet je de lijnen en je draaipunt nu natuurlijk op een ander punt:

 

Oefening baart kunst

We kunnen het niet vaak genoeg herhalen maar oefening baart kunst, zeker wanneer het om patronen gaat. Vooral in het begin zal het heel onwennig zijn om hier zelf mee aan de slag te gaan en kan het nogal intimiderend overkomen. Gelukkig kun je op o.a. YouTube heel veel informatie vinden maar vergis je ook zeker niet in het gemak van “echte” lessen. Vaak zit er zelfs in het kleinste dorp wel ergens een hele handige dame (of heer!) die tot in de kleinste puntjes weet hoe er met patronen gewerkt moet worden. Het kan dan ook absoluut geen kwaad een paar lessen te volgen.

Of, even een hele andere aanpak: het gewoon niet helemaal volgens de regeltjes doen. Via bovenstaande methoden krijg je vaak de beste resultaten. Maar ben je nog een beginner? Trek dan niet te zwaar aan de regeltjes. Heb je bijvoorbeeld een jurkje dat perfect past en perfect is voor een bepaalde cosplay die je wilt doen? Dan kun je die “klonen” hiervoor moet je nog wel wat met patronen doen maar kan het een stuk makkelijker zijn dan bestaande patronen helemaal moeten bewerken en aanpassen. Dit is niet in alle situaties even geschikt maar kan je wel op weg helpen. Daar lees je hier meer over.

Maar welke methode je ook kiest of wat je ook probeert de sleutel is toch echt oefenen. Knutsel een eind aan, vraag om advies, maar probeer het hoe dan ook gewoon. Met een paar goedkope lappen stof en wat extra patroonpapier gaat het je ongetwijfeld lukken!

 

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close