HomeCosplay LessenNaaipatronen tekenen

Naaipatronen tekenen

Kun je geen geschikt kant-en-klaar patroon vinden voor je cosplay, moet je teveel aanpassen aan bestaande patronen, of vind je het simpelweg fijner om zelf een patroon te tekenen? Nou dan zijn er opties genoeg om dat te doen! Hier zijn volledige cursussen en opleidingen voor en er komt aardig wat bij kijken, zeker wanneer je ingewikkeldere dingen wilt maken. Ondanks dat het een vrij uitgebreid onderwerp is willen we toch een poging doen deze aan te snijden, en je hier een aantal basisprincipes meegeven hoe je zelf aan de slag kunt gaan met het tekenen en/of aanpassen van naaipatronen.

Ben je nog nieuw met patronen? Zorg er dan eerst voor dat je de vorige hoofdstukken ‘alles over naaipatronen‘ en ‘naaipatronen aanpassen‘ hebt gelezen. Hier staat echt onmisbare basisinformatie in over het werken van patronen, de voorbereidingen en meer. Al gelezen of al bekend met naaipatronen? Dan gaan we nu beginnen met het uitleggen van naaipatronen tekenen!

 

Kledingstukken “klonen”

De allermakkelijkste methode om je eigen patronen te tekenen is om al bestaande kledingstukken te “klonen”. Stel dat je een t-shirt hebt dat je perfect past en dat ook nog eens de perfecte vorm is voor een cosplay die je wilt maken. Je kunt dan simpelweg het t-shirt overtrekken op patroonpapier en er op die manier mee aan de slag gaan! Nu zeggen we wel “simpelweg” maar er komen nog wel een aantal trucjes bij kijken. Onderstaande video legt je dit perfect uit voor zowel een t-shirt als een broekje:

 

Patronen maken op basis van Moulage/Mousseline/Fabric draping

Een soortgelijke manier, maar wel een stukje ingewikkelder is het draperen van lappen (mousseline) stof op een paspop DIE JOUW EIGEN MAAT HEEFT (heel belangrijk) en vastspelden en te knippen op de juiste plekken om de vorm te krijgen. Eenmaal afgespeld op de pop kun je de stof er weer afhalen en overtrekken op patroonpapier.

Afhankelijk van wat je wilt maken zijn er diverse manieren op de stof goed te draperen. Dit is niet direct een beginnerstechniek want je hebt al wel basiskennis nodig over de manier waarop kledingstukken in elkaar zitten en hoe je met werken met vouwen, zoomen, en meer. Jammer genoeg is het heel moeilijk hier een algemene tutorial over te maken omdat het zo afhankelijk is van je ontwerp en uiteindelijke doel. Wel kunnen we je een voorbeeld laten zien hoe dit werkt.

Ben je echt serieus van plan perfect passende patronen te maken neem dan de moeite om beide video’s te bekijken. De eerste laat tot in de kleinste details zien hoe je de stof vastzet op de pop en je mousseline in elkaar zet. In de tweede video kun je zien hoe er van deze stof een patroon gemaakt wordt én hoe ze de uiteindelijke jurk maakt. Dit is slechts één voorbeeld maar er zijn vele te vinden, al zijn ze zelden zo gedetailleerd en helder als de video’s van Daniela Tabois.

 

Helemaal vanaf 0 tekenen? Neem lessen

Niet tevreden met de bovenstaande methoden en wil je toch graag helemaal vanaf 0 je patronen tekenen zonder te moeten werken met paspoppen en lappen stof? Dan kunnen we je eigenlijk maar één advies geven: ga op les. Wellicht niet wat je wilt horen maar het tekenen van patronen is, buiten enkele basisvormen, echt een vak apart. Natuurlijk kun je met oefenen en bepaalde YouTube video’s kijken vrij ver komen maar dit zal niet genoeg zijn.

Hoe goed je bijvoorbeeld ook op YouTube kijkt het echte patronen tekenen vind je er maar weinig, buiten een basis top en wat anderen. Daarbij zijn deze vaak niet helemaal op het niveau dat je zou willen, zitten ze verstopt achter betaalde abonnementen, e-books, en zelf bedachte methoden, of zijn tutorials simpelweg niet aanwezig voor het type patroon dat je nodig hebt.

Wil je wat uitgebreidere dingen doen en echt de ultieme pasvormen krijgen dan is het echt geen overbodige luxe om lessen te volgen op het gebied van patroon tekenen. Je zult zien dat de professionals namelijk zeer gedetailleerd en slim te werk gaan en je in no-time de basis veel beter kunnen uitleggen.

 

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close