HomeCosplay LessenArmor en PropsWat heb je nodig om cosplay armor en props te maken?

Wat heb je nodig om cosplay armor en props te maken?

Voor je echt aan de slag gaat met het maken van cosplay armor en props is het noodzakelijk dat je eerst weet wat je allemaal nodig hebt. Hier is geen vaste richtlijn voor aangezien het er maar net van afhangt wat je wilt maken, daarnaast zijn er ontzettend veel verschillende materialen en combinaties op de markt. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren, budget, en ervaringsniveau zijn er dan ook diverse mogelijkheden.

Er zijn echter wel een aantal basis dingen die je moet weten en die je in huis moet hebben voor je gaat beginnen. Wij hebben de meest belangrijke zaken voor je op een rijtje gezet en linken je natuurlijk ook weer door naar artikelen met meer informatie voor wanneer je daadwerkelijk aan de slag gaat.

Let op: We benoemen hier alleen algemene beginnerstechnieken. Werken met LED, 3D printen, pepakura, casting en dergelijken komen hier niet aan bod maar zullen in de toekomst nog worden toegevoegd in een apart artikel. Verder is dit alleen een korte introductie qua spullen die je nodig hebt, wil je een wat uitgebreider stappenplan over het daadwerkelijke maken van cosplay armor en props? Lees dan hier het artikel “Cosplay armor en props maken voor beginners“.

 

Referentiemateriaal

Het allereerste dat je wilt doen is zorgen dat je genoeg referentiemateriaal hebt. Dat wil zeggen dat je van te voren hebt uitgezocht hoe je prop of armor en precies uitziet. Google naar afbeeldingen, maak (in-game) screenshots, en zoek of mensen het personage ook al hebben gecosplayed en hoe zij het hebben gemaakt etc. etc. Hoe meer je hierover kunt vinden des te nauwkeuriger kun je zelf aan de slag gaan met je project.

 

Papier, potlood, en plakband

Hoe stom het misschien ook klinkt je kunt geen cosplay armor en props maken zonder papier, potlood, en plakband. Dit is namelijk de basis waarmee je de patronen gaat maken voor al je onderdelen. Deze stap kun je echt niet overslaan want als je maar gewoon op de gok aan de slag gaat zal je zien dat je ontzettend veel materiaal gaat verpesten. Ontzettend zonde van je tijd en geld! Zorg dan ook dat je wat simpel A4 papier hebt leggen, en een wat dikkere variant voor wanneer je wat meer houdbare vormen en patronen wilt maken.

 

Het juiste materiaal

Wanneer je patronen hebt gemaakt op basis van het referentiemateriaal moet je ze natuurlijk nog uit cosplay materiaal gaan maken. Afhankelijk van je patronen kun je al een beeld krijgen wat voor soorten materiaal je zou moeten gebruiken. Heb je iets met heel veel bochten en hoeken dat soepel moet blijven? Dan kun je beter geen mdf-platen gebruiken. Heb je iets wat juist lang, en plat, is en stevig moet zijn dan kan het wel een uitkomst bieden. Je moet dan ook goed nadenken over het materiaal dat je wilt gebruiken en of het geschikt is voor wat je wilt maken.

Denk hierbij niet alleen na over het materiaal dat je aan de buitenkant ziet maar ook de binnenkant. Zo kun je grote props vorm geven met bijvoorbeeld kippengaas en papiermaché maar er alsnog een laag worbla of andere thermoplast overheen leggen voor de echte stevigheid. Verdiep je dan ook in de mogelijkheden en denk goed na over wat je armor en prop moet kunnen weerstaan of doen.

Onderstaand leggen we je een aantal standaard materialen uit en hoe je ermee moet werken. Wil je in meer detail weten wat je moet doen met elk materiaal? Lees dan de bijbehorende posts.

 

Karton en papier (maché)

Karton en papier maché zijn niet de meeste stevige materialen om je cosplay armor en props mee te maken. Zo beschadigen ze snel als je ze ergens tegenaan stoot of als ze nat worden. Daarentegen zijn ze erg goedkoop en heb je weinig nodig om ermee te werken. Wil je ze duurbaar maken dan moet je er wel extra moeite voor doen door goede afwerking en wat extra beschermlagen. Dat gezegd te hebben moet je karton en papier niet onderschatten. Zoals gezegd kunnen ze namelijk een zeer degelijke en goede basis vormen voor een hoop props en armor. Lees hier meer over het werken met karton en papier maché.

 

Thermoplasten zoals Worbla

Ongeacht met wat voor project je bezig bent, vaak zul je gebruik moeten maken van thermoplasten. Dit zijn materialen die je (vrijwel altijd) eerst moet verhitten voor je ermee kunt werken. Vaak komen deze in een soort dunne opgerolde platen in verschillende afmetingen. Vaak zie je dat deze thermoplasten over een foam basis heen worden gelegd ter versteviging en om het geheel glad te kunnen verven.  Enkele bekende varianten zijn Worbla, Thibra, en WonderFlex. Maar je hebt ze ook in bijvoorbeeld kleine plastic korreltjes die je kunt kneden en boetseren voor details.

Lees hier meer over de soorten thermoplasten, en lees hoe je met thermoplasten cosplay armor en props kunt maken.

 

Foam / Schuim

Wanneer je met thermoplasten werkt is foam onmisbaar. Niet alleen zorgt het voor een stevige basis het geeft ook wat houvast om op te werken. Maar buiten foam als basis voor thermoplasten kun je er ook gehele cosplay armor en props mee maken zonder dat deze bedekt worden met bijvoorbeeld worbla. Je moet hier dan echter wel zorgen voor een goede afwerking en is het extreem belangrijk dat je de juiste fillers, primers, en verf kiest. Lees hier meer over de verschillende soorten foam en lees hier hoe je daadwerkelijk cosplay prosp en armor maakt van foam.

 

Materialen voor grote armor en props

Wanneer je erg grote armor of props gaat maken zul je vaak nog wat extra materialen moeten gebruiken zoals bovengenoemde. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pvc buizen of mdf als basis van je zwaard, of kippengaas bedekt met papier mache voor je schouderstukken. Je zult soms echt even out-of-the box moeten denken want je moet goed opletten dat alles stevig is maar ook makkelijk te vervoeren en ook nog eens licht genoeg blijft om mee te kunnen lopen.

 

Fillers, Primers en Verf

Afhankelijk van het materiaal dat je kiest moet je nog heel wat werk verrichten om een mooi eindresultaat te krijgen. Wanneer je de basisvormen af hebt moet je nog aan de slag met de juiste fillers, primers en verf. De fillers en primers bestaan uit bijvoorbeeld (of o.a.) houtlijm en gesso die je in nette lagen aanbrengt en glad schuurt, en tenslotte nog verven, of wellicht dingen zoals plastidip sprayen voor het uiteindelijke resultaat. Meer over de soorten fillers, primers, en verf en bij welke materialen je ze moet gebruiken lees je hier.

 

Goed gereedschap

Ten slotte is het belangrijk om het juiste gereedschap te kiezen. Niet alleen om het meeste te halen uit je materialen maar ook om jezelf een hoop frustratie te besparen. Met een botte nagelschaar een dik stuk foam knippen gaat nooit goed lukken. Ook wil je geen kwastharen in je verf krijgen of je worbla met een haardroger proberen te verwarmen (het kan maar is niet optimaal). Neem dan ook de moeite om van te voren de juiste spullen in huis te halen.

Onderstaand een voorbeeldlijst van spullen die je nodig hebt voor het gros van de cosplay armor en prop projecten:

 • Referentiemateriaal
 • Potloden
 • Gum
 • Liniaal
 • Standaard papier
 • Dik papier en/of hobby-karton
 • Papierschaar
 • Hittebestendig werkoppervlak
 • Heatgun (verfafbrander)
 • Kommetje met koud water
 • Stevige schaar
 • Stanleymes of soortgelijk alternatief
 • Je materiaal naar keuze (vaak combinatie van foam en worbla)
 • Contactlijm
 • Naald of speld
 • Boetseergereedschap
 • Filler en/of Primer naar keuze (passend bij je materiaal)
 • Schuurpapier en/of kleine dremel voor schuren
 • Verf naar keuze (passend bij je materiaal)
 • Kwasten
 • Sponzen

Dit is toch wel zo’n beetje de basiskit voor iedereen die serieus aan de slag wil met het maken van cosplay armor en props, maar afhankelijk van wat je wilt maken dus niet het enige wat je nodig zult hebben. Wellicht dat je bij sommige dingen wat bang bent voor de kosten, bijvoorbeeld bij een heat gun, maar zelfs die vind je tegenwoordig al voor een euro of €20,-.

 

Geduld

En tenslotte, hoe cliché het misschien ook klinkt, je hebt geduld nodig. Het maken van cosplay armor en props gaat niet altijd even makkelijk en zeker wanneer je laag na laag met houtlijm staat op te smeren of de allerfijnste details aan het schilderen bent zul je er veel baat bij hebben geduldig te blijven. Hoe nauwkeuriger je te werk gaat hoe mooier het eindresultaat zal worden.

Verdiep je ook van te voren goed in tutorials, reviews, en informatie van andere cosplayers. Er is al ontzettend veel gedaan en geprobeerd en een hoop mensen zijn meer dan bereid hun ervaringen te delen. Schroom je dan ook niet om vragen te stellen (maar stel wel de juiste vragen)!

 

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close