HomeCosplay LessenOmgaan met wefts

Omgaan met wefts

Als je wat langer bezig bent met pruiken en stylen zul je er vroeg of laat toch echt tegenaan lopen: het werken met wefts. Wefts zijn in feite de plukken haar waaruit een pruik is opgebouwd. Ze worden vastgenaaid aan de wig cap in diverse rijen. Afhankelijk van hoeveel wefts, en hoeveel haren per weft is je pruik voller of juist minder vol. Ook de richting waarop de wefts zijn geplaatst kan van invloed zijn op het uiterlijk van je pruik en wat je er wel of niet mee kunt doen.

Tijdens het stylen van pruiken komt het dan ook regelmatig voor dat je nieuwe wefts moet plaatsen of wefts op een andere manier in moet zetten. Hoe dit moet leggen we je onderstaand uitgebreid uit! Dit heb je nodig:

Piepschuim hoofd (of kappershoofd) met tafelklem of stevige standaard

  • Schaar
  • (pruiken) Kam
  • Haarklemmetjes
  • Wefts
  • (weft) Naald en draad
  • Spelden
  • Optioneel: lijmpistool
  • Optioneel: elastiekjes

Ten eerste moet je aan wefts zien te komen. Sommige winkels verkopen naast hun pruiken bijpassende losse wefts. Dit is de meest ideale situatie want zo weet je zeker dat je niet alleen hetzelfde soort haar hebt maar dat het ook de juiste kleur zal hebben, en hoef je zelf niks meer te doen om de wefts te krijgen.

Het alternatief is namelijk het kopen van twee (of meer) identieke pruiken en vervolgens één van deze geheel uit elkaar te halen om de wefts te kunnen gebruiken. Hiervoor zul je elke individuele weft los moeten halen van de wig cap. Niet moeilijk maar het kost wel meer tijd. Zeker als je bijvoorbeeld meerdere pruiken wilt gebruiken of juist meerdere kleuren wefts nodig hebt voor één pruik.

Het idee is dat je de wefts vast naait aan de wig cap en wefts van de pruik die je daadwerkelijk wilt gebruiken en stylen. Het makkelijkste is om hier een speciale wefting needle voor te gebruiken. Dit is een speciale naald met een soort boogje/haakje waardoor je makkelijk onder de wefts door kunt. Ook is er speciaal draad beschikbaar dat extra stevig is.

Dit hoef je echter niet te doen want gewone (dikkere) naalden en draad kunnen ook prima werken. Een alternatief als je geen zin hebt om te naaien is het gebruiken van een lijmpistool maar dit is niet altijd even geschikt. Maar daar vertellen we je later meer over.

 

Wefts uit een pruik halen

Kun je geen losse wefts vinden voor de pruik die je nodig hebt of zijn ze boven je budget? Dan kun je dus ook meerdere (goedkopere) pruiken bestellen en deze uit elkaar halen voor de wefts. Deze haal je er het makkelijkste uit door de pruik binnenstebuiten op een piepschuimen hoofd te plaatsten en deze vast te spelen. Hierdoor kun je de gehele wig cap zien en alle rijen met wefts. Vervolgens pak je een schaar en knip je de wefts aan de zijkanten los op de horizontale stukken. Dit geldt overigens niet wanneer je pruiken wilt splicen (samenvoegen) maar daar lees je hier meer over.

Als je een weft los hebt gekregen zul je deze eerst nog even opzij moeten leggen dat je daadwerkelijk zo ver bent om verder te gaan. Het is hierbij handig om de wefts op lengte apart te houden. Afhankelijk van waar deze vandaan kom is deze langer/korter en je maakt het jezelf makkelijker door het nu al even goed op te bergen. Sommige mensen kiezen ervoor ze aan een lijntje vast te zetten met een wasknijper maar je kunt ze ook prima op lengte leggen en er even een elastiekje omheen doen. Pas alleen wel op dat je het geheel niet in de war brengt, anders ben je weer veel tijd kwijt aan het kammen van de wefts.

 

Wefts op een andere pruik plaatsen

Wanneer je de wefts klaar hebt liggen kun je aan de slag met het plaatsen ervan. Zorg ervoor dat je de pruik goed hebt bevestigd op het piepschuim hoofd (gewoon op de normale manier, dus niet binnenste buiten) en speld goed vast op grootte van je eigen hoofd (omtrek even meten van je eigen hoofd en de pruik).

Het is een beetje afhankelijk van wat je precies wilt doen maar over het algemeen is het het makkelijkste om onderaan, in de nek te beginnen. Til hiervoor de rest van de pruik haren op tot je de onderste rij wefts ziet. Zet de rest van het haar vast met een klem/elastiekje zodat het niet in de weg zit en pak een weft om op de pruik te plaatsen. Nu kun je er voor kiezen eerst alle wefts vast te spelden om te kijken of het juiste effect wordt gehaald maar je kunt ze ook al meteen echt vast zetten. Zeker wanneer je gewoon alleen maar meer volume wilt creëren kan dat meestal prima.

Je kunt kiezen of je de weft vastnaait of met een lijmpistool in de weer gaat. Over het algemeen is het eindresultaat netter en steviger als je deze vast naait maar hier ben je wel langer mee bezig. Overigens kun je altijd nog een klein laagje lijm aanbrengen op de weft zodat je zeker weet dat deze goed blijft zitten.

Let met het plaatsten goed op de locatie en manier waarop je de weft plaatst! Zeker wanneer je bijvoorbeeld paardenstaarten moet hebben of haar in andere richtingen wilt hebben zul je dat nu al moeten regelen. Onderstaand enkele voorbeelden hoe je de wefts moet plaatsten voor verschillende kapsels.

 

Finishing touches

Doordat je zoveel met het haar bezig bent en het vaak heen en weer beweegt is de kans erg groot dat het door de war gaat zitten. Kam dan ook tussentijd voorzichtig de lagen daar en controleer tussendoor nog steeds of je tevreden bent met je werk of dat je op bepaalde plekken meer/minder wefts moet plaatsen.

Mocht je wefts over hebben bewaar deze dan altijd goed! Je weet maar nooit wanneer je ze weer kunt gebruiken. Zo zijn namelijk ook goed in te zetten om stukjes haar vanaf te knippen voor het maken van meer natuurlijke haarlijnen en soort gelijke projecten.

 

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close