HomeCosplay LessenCosplay fotografiePoseer tips voor cosplay fotografen

Poseer tips voor cosplay fotografen

Zoals we in dit artikel al kort besproken poseer je als fotograaf natuurlijk niet echt, maar je bent wel erg belangrijk bij de poses en voor het verzorgen van een mooi eindresultaat. Je kunt dan ook op een aantal dingen letten als het aankomt op de poses van een cosplayer.

Dit houdt o.a. in dat je kunt herkennen wat goede of slechte poses zijn en waar nodig kunt bijsturen om toch tot een mooi eindresultaat te komen, voor zowel cosplayer als cosplay fotograaf. Hiervoor zijn diverse tips en tricks die we graag in meer detail met je willen bespreken.

 

Vraag eerst

Nummer één voor elke (cosplay) fotograaf: VRAAG EERST OM EEN FOTO. Als er een grote irritatie is, dan zijn het wel de fotografen die van een afstand zomaar een foto maken. Ook not-done is het fotograferen van iemand waar een andere fotograaf mee bezig is (met name tijdens echte shoots), of wanneer een cosplayer bijvoorbeeld aan het eten of rusten is.

Niet alleen is het nogal onbeschoft, het levert je vaak ook geen mooie foto’s op. Cosplayers besteden uren aan hun kostuum en vaak ook aan het oefenen op poses. Wanneer je ze vraagt om een foto zullen ze maar al te vaak de tijd voor je nemen om te poseren. Zo krijgen beide partijen de beste resultaten.

 

Neem de tijd

Dus nogmaals, vraag het even (respecteer het antwoord, ook bij een nee!) en neem de tijd voor je foto’s. Door te communiceren met de cosplayer kun je veel verder komen. Experimenteer tussen verschillende hoeken en tussen close-up en full body shots. De meeste zijn ook zeker niet te beroerd een andere pose voor je aan te nemen als je dat vraagt, of om je advies te volgen als iets beter op camera kan overkomen. Bijvoorbeeld als de belichting vraagt om een andere pose, of de achtergrond.

 

Let op de details

Probeer ook op de details te letten. Neemt een cosplayer een pose aan waarbij een pluk haar raar komt te zitten, of er een prop buiten beeld valt? Geef dit dan aan. Zeker wanneer er grote props in het spel zijn kan het soms lastig zijn een goede foto te maken, met name in kleine ruimtes of drukke conventie gangen.

 

Wees voorbereid

Zorg dat je zelf ook voorbereid bent en durf suggesties te geven voor de beste shots. Sommige cosplayers zijn wellicht wat onwennig op het gebied van poseren en kunnen tips en aanwijzingen goed gebruiken. Nu snappen we dat het niet mogelijk is om alle personages uit je hoofd te kennen maar het scheelt al wel als je generieke poses kent die bijvoorbeeld horen bij een superheld, Japans schoolmeisje, geheim agent etc. etc. En bij twijfel, vraag gewoon wat voor soort personage iemand cosplayed, en bedenk samen een goede pose.

Hierbij het helpt ook als je zelf poses voor kan doen, voor het geval iemand je niet helemaal snapt, of om zeker te weten dat de boodschap overkomt. Dit kan er soms misschien een beetje gek uitzien, maar zet je hier overheen, want het eindresultaat is het waard!

 

Denk aan de situatie

Ruim de tijd nemen voor al deze dingen is echter niet altijd mogelijk. Zeker wanneer het gaat om een zogenoemde “hallway shot”, een foto die je maakt wanneer je elkaar toevallig passeert. Vaak zijn dit korte fotomomenten en moet je snel zijn om geen opstoppingen te veroorzaken. Dan nog kun je ook dan je tijd optimaal benutten en zoveel mogelijk van de punten in dit artikel alsnog meenemen in de foto die je maakt.

 

Belang voor zowel fotograaf als cosplayer

Al met al gaat het om het samenspel tussen jou als fotograaf, en de cosplayer dus zorg ook dat je er samen uitkomt en kijkt wat het beste werkt voor een bepaalde cosplay. Communiceer met elkaar, ook al is het maar een snelle “hallway shot”. Door even netjes te vragen, zelf mee te denken, en het eindresultaat te laten zien, is straks iedereen tevreden, en heb je een schitterende foto als eindresultaat.

 

 

 

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close