HomeCosplay LessenCosplay fotografiePoseer tips voor cosplayers

Poseer tips voor cosplayers

Zoals we in dit artikel al kort besproken is het erg belangrijk om goed te weten hoe je moet poseren met je cosplay. Dit houdt in dat je diverse poses kunt aannemen waarbij jijzelf en je cosplay zo goed mogelijk uit de verf komen. Hiervoor zijn diverse tips en tricks die we graag in meer detail met je willen bespreken.

 

Ken je character, en jezelf

Om goed te kunnen poseren is het belangrijk om te weten wat voor personage je precies cosplayed. Lijkt logisch maar het wordt nog wel eens vergeten. Vaak hebben personages namelijk een kenmerkende of iconische pose of actie die ze ondernemen. Deze zijn uitstekend om als uitgangspunt te gebruiken voor je eigen poses.

Let hierbij wel op of iets realistisch of haalbaar is voor jezelf. Sommige poses zijn zo absurd, of moet je zo lenig voor zijn dat ze niet erg haalbaar zijn. Of wellicht zijn ze niet geschikt voor de locatie.

 

Dynamische vs. Statische poses

Nu moet je niet blindelings een pose nadoen en hopen dat het goedkomt. Het beste kun je hierbij rekening houden met de manier waarop zo’n pose in het echt overkomt. Sommige houdingen komen mooi over bij een getekend personage maar werken niet in het echt. Probeer het dan ook altijd zelf uit.

Denk hierbij ook aan het verschil tussen dynamische en statische poses. Tip van de fotograaf: “Er is een verschil tussen statische poses (rechte, ‘saaie’ poses) en dynamische poses (poses waarbij het lichaam in hoeken/bochten staat en‘er wat gebeurd’). Bijna altijd zijn dynamische poses leuker, komt de cosplay beter naar voren én geeft het betere foto’s, dus het is het zeker waard om even te googlen naar de dynamische poses van je karakter.”

Zorg er ook meteen voor dat je niet slechts één pose oefent. Maar zorg dat je er meerdere hebt. Hierdoor krijg je meer afwisseling in de foto’s. Dit is niet alleen leuk voor jezelf maar ook voor de fotograaf.

 

Let op al je lichaamsdelen

Het is makkelijk om de details te missen wanneer je bezig gaat. Je let vaak alleen op het totaal plaatje van de grote vormen. Maar vergeet niet om ook op te letten op de manier waarop je bijvoorbeeld je handen en vingers hebt, of hoe je voeten staan. Dit zijn vaak de dingen die je pas opvallen nadat je ziet dat er eentje half weg valt op een foto of ineens een cool deel van je cosplay blokkeert.

 

Meer dan je lichaam

Ook je gezicht spreekt boekdelen op een foto. Vergeet hier ook niet op te letten! Er zijn tal van verschillende gezichtsuitdrukkingen die je kunt doen en oefenen. Deze gecombineerd met je lichamelijke pose kunnen voor geheel andere plaatjes zorgen, erg goed voor de variatie dus.

Onderstaande afbeelding dient een klein beetje als inspiratie om aan te tonen hoeveel verschillende uitdrukkingen je wel niet kunt doen. Lang niet allemaal even fotogeniek maar gewoon ter illustratie van de mogelijkheden.

Hierbij is het wederom belangrijk dat je ook jezelf kent. Wat zijn je “goede” hoeken? Welke uitdrukkingen voelen natuurlijk voor je aan en kun je makkelijk doen?

Tip van de fotograaf: “Zowel voor meiden als voor de heren geldt; kin omhoog! Een strakke kaaklijn staat vrijwel altijd goed. Verder is de beste manier om stoer te kijken door diep in de camera te kijken je onderste oogleden omhoog te brengen totdat ze de onderste rand van je pupil raken. Je bovenste oogleden blijven waar ze zitten, dit heet ook wel de “Squelch”. En vergeet vooral niet te oefenen voor de spiegel!”

 

Oefen voor de spiegel en camera

Ga dan ook voor een spiegel staan oefenen, of nog beter vraag een bekende wat foto’s van je te maken. Hierop wordt meteen al duidelijk waar wellicht dingen te verbeteren zijn. Houd je je kin te ver naar beneden? Zit je prop teveel voor je gezicht? Verschuift je cosplay raar? Dit kun je al direct terug zien in de spiegel of op de foto en waar nodig dus aanpassen.

Het voelt misschien wat ongemakkelijk en sommige plaatjes zullen wellicht niet al te charmant zijn, maar beter om het thuis te oefenen dan na een conventie-dag teleurgesteld zijn met de foto’s die er gemaakt zijn!

Mocht je nog een stapje verder willen gaan: let dan ook op de manier waarop verschillende soorten licht van invloed zijn op je cosplay of wat je moet doen om zelf optimaal in het licht te komen. Denk hierbij aan cosplays met een grote hoed. De kans is groot dat je gezicht wegvalt in een groot schaduw vlak. Een beetje fotograaf weet hier wel raad mee, maar je kunt ook zelf vast meedenken en je gezicht (kin) wat meer omhoog houden zodat er meer natuurlijk licht op valt.

Tip van de fotograaf: “Vermijd donkere hoeken of juist plekken met te fel zonlicht waardoor je met je ogen knijpt. Dit ziet er zelden charmant uit tenzij je een fotograaf heeft die weet wat hij/zij doet.”

 

Vraag om advies

Wees ook zeker niet bang om advies te vragen van andere mensen, en met name de fotograaf waarmee je werkt. Zeker wanneer je een wat meer ervaren fotograaf hebt zal deze zelf ook suggesties hebben voor poses. Neem dit advies dan ook (naar alle redelijkheid) ten harte.

Afhankelijk van de belichting, achtergrond, locatie in het algemeen, en persoonlijke smaak kan het maar zo dat een fotograaf een andere pose voorstelt of voor ogen heeft. Probeer dan ook samen dingen uit (zolang je je daarbij op je gemak voelt) en vraag of je de gemaakte foto’s mag zien. Zo kun je samen nog aanpassingen maken als één van beide niet tevreden is.

 

Oefening baart kunst

Uiteindelijk is het echter gewoon een kwestie van dingen vaak doen en veel oefenen. Hoe vaker je bepaalde poses doet, hoe makkelijker het je af zal gaan. Ook zul je merken dat je naarmate de tijd verstrijkt ook zelfverzekerder voor de camera zult worden omdat je weet wat wel en niet werkt. Hierdoor kun je nog meer experimenteren en je poses perfectioneren voor nog betere shots, mits je de juiste fotograaf hebt natuurlijk.

 

Meer tips

Hoe pak jij poseren voor cosplay aan? Heb jij nog handige do’s en dont’s voor andere cosplayers? Deel ze met ons in de comments! Voor nu willen we in elk geval nog even wijzen op de super handige video’s van Elite Cosplay. Zij heeft een reeks video’s gemaakt met zeer uitgebreide informatie over poseren in diverse situaties en waar je allemaal op moet letten.

 

Cover foto: Via Elite Cosplay’s “Sitting Poses” video.

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close