HomeCosplay LessenPruiken knippen

Pruiken knippen

Zeker als beginner zal het stylen van je eerste pruiken vooral bestaan uit het knippen van de voorste lokken en pony, het uitdunnen van te dikke pruiken en/of het aanbrengen van wat laagjes, het krullen, stijlen, of in vorm brengen van de pruik met de hulp van styling producten. Goed knippen is dan ook de basis om verder te kunnen stylen. Hier heb je het volgende voor nodig:

  • Piepschuim hoofd (of kappershoofd) met tafelklem of stevige standaard
  • Schaar, evt. kappersmesjes/scheermesjes
  • (pruiken) Kam
  • (pruiken) Borstel
  • Haarklemmetjes
  • Haarlak en/of pruikenlijm

Tip: weet je al dat je pruik wefts nodig heeft? Dan is het handig om deze er eerst in te zetten. Daar lees je hier meer over. Bij andere soorten styling is andersom juist het geval. Meer daarover in het artikel “extreme pruiken stylen”.

 

Voorbereiding

Alles in huis? Dan is het tijd om aan de slag te gaan! Je kunt kiezen of de pruik op je hoofd zet en dan gaat knippen of juist liever de pruik op een piepschuim hoofd plaatst. Vooral voor het knippen van je pony en voorste plukken van de pruik kan het makkelijk zijn het te proberen wanneer je deze op je hoofd op zitten. Het ligt echter aan persoonlijk voorkeur. Wat je ook kiest zorg dat je al je materiaal bij de hand hebt liggen en de pruik van te voren goed hebt gekamt en je een helder beeld hebt van wat je moet knippen. Hierbij helpt het enorm als je producten hebt die specifiek gericht zijn op pruiken.

 

Van voor naar achteren

Gezien het er maar net van af hangt wat voor soort kapsel je pruik moet krijgen is het moeilijk om een knip methode te vertellen. Wel zijn er een paar basis dingen die goed zijn om te weten.
Zoals gezegd gaat het over het algemeen echter om het knippen van de voorste lokken en pony, het uitdunnen van te dikke pruiken en/of het aanbrengen van wat laagjes. Hiervoor kun je het best aan de voorkant beginnen en dan naar de achterkant van het haar werken.

Maak waar nodig een afscheiding met de voorste lokken die je gaat knippen voor de pony en zet de rest vast met een paar haarklemmen zodat het er niet bij kan komen. Laat wel een paar plukken nog apart, dan weet je waar je pony aansluit op de rest van het haar. Daarna knip je de pony in het model dat je nodig hebt. Zeker bij schuine lokken is het handig als je de schaar ook wat schuin houdt en her en der wat minder strak in één lijn knipt. Hierdoor oogt het wat natuurlijker.

Daarna laat je het haar weer los en bekijk je hoe het valt. Eventueel kun je de pruik even opzetten om te kijken of de lengte goed is. Eenmaal tevreden kun je verder met knippen van de rest. Dit is natuurlijk een beetje afhankelijk van het type maar vaak kun je door, op wat plekken door het haar heen, wat af te knippen en uit te dunnen zodat het allemaal wat mooier valt. Bekijk onderstaande video’s om te zien hoe dit er aan toe gaat.

 

Extra tip:

De meningen zijn verdeeld over het sprayen van wat vocht over de pruik bij het knippen, net zoals je bij echt haar zou doen, maar over het algemeen wordt het afgeraden te kammen en knippen in pruiken die nat zijn. Wel zou je kunnen overwegen om wat pruiken conditioner of andere specifieke pruiken sprays te gebruiken wanneer je pruik wat stroef is en het moeilijk afdelen en knippen is.

 

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close