HomeCosplay LessenPruiken ‘splicen’

Pruiken ‘splicen’

Het ‘splicen’ ofwel samenvoegen van twee verschillende pruiken is een techniek die lang niet iedereen zal gebruiken of kennen maar in een hoop gevallen een echte aanrader is, en behoorlijk veelzijdig ingezet kan worden, niet alleen als een manier om natuurlijke haarlijnen te maken maar ook om bijvoorbeeld veel volume in een pruik te krijgen. Het is een methode die veel wordt gebruikt in de Drag Queen community en je vindt er dan ook heel veel handige tips en tricks.

Het is eigenlijk een vorm van werken met wefts maar in plaats van losse wefts gebruik je hele stukken pruik. Meer over het werken met losse wefts lees je in het artikel ‘omgaan met wefts’. Het is aan te raden het artikel eerst te lezen voor je verder gaat met pruiken splicen.

Zoals gezegd gebruik je splicen hele stukken van de pruik. Vaak is dit een onderkant/bovenkant of juist een zijkant. Voor het gemak maak ik hier even onderscheid tussen horizontaal splice en verticaal splice. De basis is redelijk hetzelfde maar voor het visuele effect is het onderscheid erg makkelijk. Ten eerste: ga je aan de gang met splicen? Let dan goed op dat je pruiken gebruikt met een zelfde soort wig cap, deze kunnen namelijk verschillen waardoor de delen wellicht niet meer netjes op elkaar passen. Erg belangrijk dus!

 

Verticaal splicen

Stel je wil een Harley Quinn cosplay maken en dan bij voorkeur de versie met het rode en zwarte haar. Dan kun je een rode pruik bestellen en één kant zwart verven. Maar stel dat je nog een soortgelijke pruik hebt liggen dan kun je ook kiezen om de twee pruik recht door het midden te splitsen en aan elkaar te bevestigen. Door de andere helften van de pruiken te gebruiken voor hun wefts kun je hierdoor een super natuurlijke middenscheiding maken en mooie volle staarten mee creëren. Ook wanneer de verticale splitsen niet langs het midden gaat maar een voor/achter scheiding maakt is dit een prima techniek en zeer geschikt voor bijvoorbeeld de kapsels van Yugi Mota of Noa Kaiba uit Yu-Gi-Oh.

 

Horizontaal splicen

Wanneer je echter een personage hebt waarbij de bovenlaag van het haar een andere kleur en/of vorm heeft dan de onderlaag zul je de pruik op een andere manier moeten splitsen en splicen. In dit geval knip je de pruik dan ook horizontaal door op het punt dat je nodig hebt. Stel dat we Nurarihyon Nurarihyon no Mago als voorbeeld nemen zou het het makkelijkste zijn om een basis te pakken met een zwarte pruik en dan ongeveer ⅓ van de bovenkant van een witte pruik en deze bovenop de zwarte te bevestigen. Dit scheelt een hoop gedoe met verven! Het uit elkaar halen van de pruik en bevestigen ervan kan grotendeels net als bij het werken met gewone wefts, al is het hier aan te raden om zowel te naaien en een beetje lijm te gebruiken voor extra stevigheid (in plaats van of/of).

 

To splice, or not to splice

Of splicen voor jou handig is hangt maar net af van de cosplay en waar je zelf de voorkeur aan geeft. Voor sommige kapsels zul je beter af zijn door gewoon te verven maar bij anderen kan dit echt een groot voordeel zijn. Zeker wanneer je op zoek bent naar heel veel volume dan is het splice van pruiken een hele goede optie!

 

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close