HomeCosplay LessenPruiken verven

Pruiken verven

Wie denkt slim te zijn door een levensvoorraad witte pruiken aan te schaffen en deze allemaal te verven wanneer nodig, think again! Wellicht dat dit nog te doen is met pruiken van echt haar maar synthetische pruiken zijn ontzettend lastig te verven. Gelukkig zijn ze er in zo’n beetje alle kleuren van de regenboog maar toch kan het voorkomen dat je niet kunt vinden wat je zoek of een specifiek iets moet aanpassen, zoals een dip-dye, gradient, of bijzonder patroon wat in de pruik moet.

Dat betekent niet dat het helemaal niet kan maar wel dat je hier wat extra tijd, energie, en geld in moet steken om te krijgen wat je wilt. Wel is het erg belangrijk om te onthouden dat het vrijwel altijd onmogelijk is om een donkere synthetische pruik lichter te krijgen. Moet er dus lichtere plekken in koop dan een geheel lichtere pruik en maak de rest donker om het effect te krijgen wat je nodig hebt.

 

Pruiken van echt haar verven

Niet alle pruiken van echt haar zijn gelijk. Sommige hebben slechts een bepaald percentage echt mensenhaar en anderen zijn een mix van mensenhaar en synthetische haren. Mits je pruik 100% echt mensenhaar is kun je deze relatief makkelijk verven.

Gebruik hiervoor wel semi-permanente verf en laat deze intrekken. Dit moet eigenlijk altijd korter dan bij ‘normaal’ haar maar is afhankelijk van de verf. Het beste kun je eerst even een test stukje verven uit één van de onderste lagen. Het bleken van dit soort pruiken is echter af te raden. Doordat ze chemisch behandelt zijn, zijn ze een stuk kwetsbaarder dus is de kans erg groot dat je pruik ernstig beschadigt.

 • Wat je nodig hebt om dit te doen:
 • Piepschuim hoofd (of kappershoofd) met tafelklem of stevige standaard
 • (pruiken) Kam
 • Haarklemmetjes
 • Haarverf en toebehoren (dus bakje, kwast, handschoentjes)

Eigenlijk alle standaard dingen die je nodig hebt om echt haar te verven. Breng de verf aan volgens de instructies op de verpakking maar let hierbij dus wel op de tijd dat je deze laat intrekken. Vervolgens was, droog, en kam je de pruik. Meer informatie daarover vind je in de desbetreffende artikelen op onze site.

Twijfel je overigens of je pruik echt 100% mensenhaar is? Knip dan een klein stukje af en, uiteraard op een brandveilige plek, houdt deze even in het vuur van een aansteker. Zie je bepaalde plukken smelten in plaats van verbranden? Dan heb je een synthetische mix te pakken en kun je de pruik niet op deze manier verven. Ook goedkopere pruiken met mensenhaar waarbij het haar simpelweg op de cap is gelijmd kun je niet verven. Het haar moet echt vast gewoven zitten op de cap om geverfd te kunnen worden.

 

Pruiken met synthetisch haar verven

Het verven van pruiken wordt wat ingewikkelder bij synthetische haren. Hierbij kun je niet simpelweg een pakje verf kopen en er in smeren en ook bleken zal niet werken. Toch zijn er een aantal opties die je kunt gebruiken om toch je pruik in een andere kleur te krijgen. Een aantal van de meest bekende methodes zijn:

 

Verven met acrylische inkt

Ten eerste, deze methode kun je niet gebruiken om een pruik lichter te maken, hier is eigenlijk geen enkele echte methode voor behalve airbrushen (daar hebben we het zo over). Maar om een pruik donker te maken in een soortgelijke tint of een hele lichte pruik een geheel nieuwe kleur te geven is deze wel erg geschikt. Daarnaast werkt het ook het beste op pruiken die hittebestendig zijn.

Voor deze methode heb je naast de standaard materialen zoals een piepschuim hoofd, kam, en haarklemmen ook nog het volgende nodig:

 • Acryl inkt in de juiste kleur(en)
 • Plantenspuit/waterspuit (zelfs een lege glassex fles kan, mits heel goed schoongemaakt uiteraard)
 • ‘Pure’ alcohol (96% kan te agressief zijn voor een groot deel van de pruiken dus test eerst even op een klein stukje haar! Het beste is om gewoon 70% te gebruiken).
 • Optioneel: een pipetje (om de inkt gedoseerd uit het potje te krijgen)
 • Optioneel: plastic handschoentjes
 • Optioneel: gezichtsmasker tegen de dampen

Zorg dat je in een ruimte bent die vies mag worden en/of zorg voor een plastic zeil of andere bescherming voor op de grond/tafel/of waar je je pruik ook op hebt staan. Let ook op je kleding, de inkt is makkelijk van huid of te krijgen maar stoffen zijn een heel ander verhaal.

Daarna kun je aan de slag. Afhankelijk van de lengte en dikte van de pruik en de intensiteit van de kleur zul je de hoeveelheden moeten aanpassen. Voor een lange, medium/lichte pruik die je donker wil krijgen heb je ongeveer 250ml alcohol nodig en 8 druppeltjes van de inkt. Meng dit voorzichtig en giet het in de waterspuit. Daarna is het een kwestie van de pruik inspuiten en voorzichtig door te kammen of in te masseren (doe dan wel handschoentjes aan). Zorg ervoor dat alles goed bedekt is en laat het geheel drogen. Eenmaal alles droog moet je de pruik wassen en kammen zoals je hier en hier kunt lezen. Afhankelijk van hoeveel inkt je hebt gebruikt moet het wellicht nog een keertje. Was ook echt je pruik heel erg goed uit, desnoods een keer extra zodat je zeker weet dat de kleuren niet gaan vlekken op bijvoorbeeld je cosplay, of eigen haar!

Ook hier geldt weer: het beste kun je eerst een plukje testen om te kijken of het echt het effect geeft dat je wilt hebben. Afhankelijk van de kleur van je pruik en de exacte synthetische mix kun je namelijk diverse effecten krijgen.

Overigens zijn er online ook diverse tutorials te vinden die je vertellen dat je ook een sharpie (soort permanente markers) kunt gebruiken door de inktstift die in het midden zit eruit te halen en deze in de alcohol te stoppen.. Dit werkt inderdaad maar is onnodig gedoe en nogal verspilling van de sharpies. Als je echt geen ander alternatief hebt kan het maar investeren in acryl inkt zul je meer lol van hebben.

 

Verven met permanente markers

We noemen het wel verven maar eigenlijk is het letterlijk het kleuren van je pruik met permanente markers (sharpies). Deze techniek is vooral goed geschikt wanneer je maar kleine oppervlakken hoeft te doen of zeer specifieke plekken moet kleuren van lichte (bij voorkeur witte) pruiken. Het enige wat je hoeft te doen is de pruik op een plat oppervlak te leggen en de haren die je wilt verven gaan kleuren met de stift. Let wel op dat je het op een oppervlak legt wat vies mag worden, een dik stuk karton bijvoorbeeld. Geen krant, want de inkt van de krant kan afgeven op je pruik!

 

Verven met textielverf

Je zou ervoor kunnen kiezen om te verven met textielverf. Een enorm groot nadeel is echter dat de verf niet altijd overal gelijkmatig pakt, en dat de pruik daarna uitgebreid gewassen, gekamd, en volledig opnieuw gestyled moet worden. Daarnaast kan het alleen met hittebestendige pruiken en pruiken die geen krullen hebben. Al met al geen echte aanrader. Mocht je het wel willen proberen ga dan als volgt te werk (controleer wel zelf eerst de gebruiksaanwijzing van de textielverf):

Neem een grote bak of emmer die vies mag worden en vul deze met kokend water en voeg de textielverf toe. Plaats de pruik in het water en met een grote pollepel of andere stevig “roerstok” roer je de pruik 5-10 minuten door het mengsel. Vervolgens haal je de pruik eruit en hang je hem te drogen (let op, de pruik druppelt gigantisch na, dus neem maatregelen!). Eenmaal droog moet je de pruik kammen en ontklitten (lees hier hoe je dat doet), nog een keer wassen (koud water, lees hier hoe), en wederom laten drogen en kammen.

 

Verven met airbrush

Een laatste optie is het airbrushen van een pruik. De meeste zullen geen airbrush hebben maar wanneer je wat vaker en langer cosplayed is het een tool die op meerdere gebieden erg handig is. Je kunt dan ook zeker overwegen er eentje aan te schaffen.

Ook voor het verven van pruiken is een airbrush erg geschikt, vooral omdat deze wel degelijke pruiken wat lichter kan krijgen afhankelijk van de verf en hoeveelheid lagen die je aanbrengt. De pruik kan hier wel wat stugger door worden en wat glans verliezen. Daarentegen kun je er perfect gradientkleuren mee aanbrengen of pruiken verven nadat je ze al volledig in vorm hebt gebracht, met name bij extreme pruiken een prima manier om de kleur te veranderen.

Het is echter geen alledaagse verfmethode en wordt in de meeste gevallen niet gebruikt. Alleen bij bepaalde pruiken, en vaak alleen wanneer je de pruik al helemaal hebt gestyled, kan het handig zijn om de airbrush erbij te pakken.

 

 

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close