HomeCosplay LessenPruiken wassen

Pruiken wassen

Net als je echte haar zul je je synthetische pruiken zo nu en dan moeten wassen wanneer je ze vaker draagt. Dit zal niet gaan bij pruiken die op een extreme manier gestyled zijn maar bij de pruiken die bijvoorbeeld alleen wat geknipt en gekruld zijn en je vaker draagt zul je dit wel moeten doen.

Het wassen van een synthetische pruik is echter geen kwestie van deze dragen onder de douche en wassen zoals je echte haar, of een pruik van echt haar. Deze hebben wat extra liefde en handwerk nodig. Hiervoor heb je ook een paar dingen nodig:

  • Conditioner (bij voorkeur voor pruiken)
  • Een grove kam
  • Wasbak
  • Handdoek

Heb je een pruik waar je wat krullen of styling in wilt laten? Zorg dan dat je met koud water werkt. Hierdoor blijft de vorm nog veel mogelijk behouden. Wil je deze er juist uit wassen dan kies je voor warm water. Maar nooit te warm, je moet nog met je handen in het water kunnen!

Vul de wasbak met water naar keuze (zorg dat je wasbak schoon is) en voeg conditioner toe aan het water. Vervolgens leg je voorzichtig de pruik in het water en zorg dat deze geheel onder het water ligt. Daarna “kneed” je zachtjes met je handen door de pruik heen en zorg dat je overal de conditioner krijgt. Vervolgens laat je hem nog even weken in de wasbak. Hoe lang varieert een beetje qua soort pruik maar meestal is een minuut of tien meer dan voldoende.

Til de pruik uit het water en laat de wasbak leeg lopen. Spoel daarna de pruik voorzichtig af onder de kraan om te zorgen dat alle conditioner en bubbels weg zijn uit de pruik. Zie je geen schuim en bubbels meer dan heb je hem goed uitgespoeld. Knijp hem zo goed mogelijk uit zonder teveel het geheel in de klit te brengen.

Daarna kun je deze op een handdoek leggen om te drogen of op een piepschuim hoofd zetten. Korte pruiken zijn hier het meest geschikt voor, lange, krullende pruiken kun je beter liggend laten drogen anders heb je kans dat de krul eruit zakt. Het beste voor je pruik is ook als je deze gewoon aan de lucht laten drogen dit kan rustig 24-48 uur duren dus je zult geduld moeten hebben. Heb je echt geen geduld dan kun je eventueel een föhn pakken maar zet deze dan wel op de koude lucht stand.

Wanneer de pruik goed droog is zul je deze waarschijnlijk ook nog weer wat moeten kammen (zie deze post) en waar nodig weer wat moeten bij stylen (zie deze post).

 

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close