HomeCosplay LessenSnelle SFX protheses maken (tutorial)

Snelle SFX protheses maken (tutorial)

Snel en makkelijk een SFX (special effect) prothese maken, dat klinkt als een onmogelijke combinatie. In deze tutorial gaan we een simpele manier laten zien om protheses te maken.

Elke methode heeft zijn voor- en nadelen. Deze methode is handig om kleine protheses te maken, maar kleine details gaan snel verloren aangezien je een positief van een positief maakt (we leggen je hier alles over uit). Wil je heel gedetailleerd te werk gaan dan moet je eerst een negatief maken door middel van een mal. In de volgende tutorial gaan we verder met een gezichtsprothese waarvan we eerst een mal maken en daarna een afgietsel.

Deze manier is vooral bedoelt om de materialen te leren kennen en er mee te leren werken.

 

Simpele SFX

In dit geval is het echter een goede methode om te gebruiken als je bijvoorbeeld simpele wonden of driedimensionale ornamenten in een make-up wilt verwerken. Voor dit voorbeeld gaan we een derde oog maken voor op het voorhoofd.

Wat heb je nodig:

  • aluminium folie
  • klei op oliebasis (Plastiline klei)1
  • vloeibare latex en een bakje om het in te doen
  • latex sponsje
  • talkpoeder
  • watten
  • een oude kwast
  • eventueel een heatgun en föhn

LET OP! Aangezien we met vloeibare latex werken moet je eerst weten of je geen allergie hebt. Zorg dat je eerst uitprobeert of je huid tegen vloeibare latex kan, want het kan zijn dat je er allergisch voor bent.

 

Stap 1: Maak je ontwerp in klei

Maak je ontwerp op het aluminium folie zodat je de heatgun kunt gebruiken als je die nodig hebt. De klei op oliebasis laat zich goed modeleren en met de heatgun kun je de klei wat verwarmen. Deze klei krimpt niet en droogt niet uit en is daarom uitermate goed geschikt.

Heb je geen klei op oliebasis? Gewone klei kun je ook gebruiken, maar deze scheurt vaak als het opdroogt. Dit kun je oplossen door meerdere dunne lagen klei aan te blijven brengen tot de scheuren volledig zijn opgevuld, maar dit kost wat meer tijd.

 

Stap 2: Dunne lagen vloeibaar latex

Met de latex spons breng je dunne lagen latex aan. Het is belangrijk dat de lagen goed drogen voordat je een nieuwe laag aanbrengt. Dit droogproces kun je versnellen door de föhn te gebruiken. Na een laag of vier/vijf heb je een stevige prothese.

 

Stap 3: Verwijderen van je klei model

Als alle latex goed is opgedroogd zorg je met een laagje talkpoeder ervoor dat het niet aan elkaar gaat kleven als je het van je klei verwijderd. Breng het talkpoeder aan met de oude kwast. Pluk voorzichtig een hoekje los van de latex en trek het voorzichtig stukje voor stukje los. Poeder steeds de onderkant van de latex af met talkpoeder, let vooral op de randjes!

 

Stap 4: De prothese opvullen

Als je de prothese helemaal van het kleimodel hebt gekregen gaan we hem wat opvullen. De holle delen van de prothese krijgen hierdoor meer stevigheid. Hiervoor gebruiken we de watten gemengd met latex. Druk het mengsel in de holtes met de achterkant van de oude kwast en poeder het af zodra het wat is opgedroogd. Draai de prothese weer om en breng hem goed in model.

 

Klaar voor gebruik

Nu is de prothese klaar om opgeplakt te worden. Smeer de prothese voorzichtig in met mastix of spirit gum2 en plak deze op de plek waar je hem wilt hebben. De randen van de prothese kun je weg werken door wat extra latex aan te brengen op de rand van de prothese zelf en op je huid. Als de latex is opgedroogd is hij klaar om geschminkt te worden!

 

Nu jij!

Nu is het aan jou om het te proberen! De basis is simpel genoeg maar vergt wel wat oefening en het krijgen van een “handigheidje”. Mocht je vragen hebben of tegen problemen aan lopen laat het gerust weten in de comments!

 

1. Te koop bij o.a. Formx

2. Te koop bij o.a. CosplayClues

Kijk voor meer verkooppunten en overige materialen hier. 

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close