HomeCosplay LessenSoorten figuurnaden

Soorten figuurnaden

Er bestaat ook nog zoiets als figuurnaden. Dit zijn apart soort naden die aan stof worden toegevoegd om extra vorm te geven aan bijvoorbeeld een top of rok. Je ziet deze voornamelijk  terug in vrouwenkleding om de juiste pasvorm te bereiken nodig voor de diversiteit aan cupmaten en afmetingen tussen heupen en middel. Deze figuurnaden worden ook wel coupenaden genoemd en hier bedoelen we er vaak een driehoekig stuk stof dat wordt weggehaald uit de stof door een extra naad te maken. In het Engels wordt dit een ‘dart’ genoemd.

Er is echter ook nog zoiets als een prinsessennaad. Deze loopt dwars over de lengte van beide borsten bij een top voor vrouwen en is bedoelt voor het goed pasvorm maken van jurken en tops rondom de borsten. Dit is een apart soort figuurnaad waarbij je geen ‘darts’ meer hoeft te gebruiken in de top. Welke je kiest heeft te maken met de pasvorm die je nodig hebt en het effect dat je wilt hebben. De naden voegen namelijk ook een bepaalde ‘look’ toe aan je kledingstuk.

 

Standaard figuurnaad (dart)

Mocht je al bezig zijn geweest met het aanpassen van patronen of het zelf tekenen van patronen dan ben je vast geen onbekende met het begrip ‘dart’ meer. Je moet echter meer weten dan ze alleen herkennen of tekenen op patronen je moet ze ook nog fatsoenlijk weten te naaien. Gelukkig is dit niet zo ingewikkeld. Vooral wanneer je ervoor gezorgd hebt dat het patroon goed is overgenomen.

Wanneer je het patroon goed hebt overgebracht op de stof (vaak doe je dit al op de achterkant) is het simpelweg een kwestie van de dart samenvouwen op een manier dat de lijnen van beide kanten overeen komen. Je kunt ze dan vast spelden zodat de naald op beide kanten de lijn raakt. als het goed is heb je dan een opgevouwen stuk stof over waarvan je lijn hebt de schuin oploopt vanaf de rand van de stof naar de vouw, de punt van je figuurnaad.

Eenmaal goed afgespeld kun je naar de naaimachine. Je begint altijd met het open stuk van je figuurnaad en vanaf daar werk je naar de punt die aansluit op de vouw van de stof. Je kunt dit het beste doen met een rechte steek en je volgt hierbij gewoon de lijn die je vast gespeld hebt. Mocht je een figuurnaad aan het naaien zijn voor bijvoorbeeld een top dan kun je ook nog even controleren of de naad die je zojuist gedaan hebt dezelfde afmetingen heeft als degene die jee nog moet doen.

Eenmaal klaar met naaien moet je de figuurnaad nog één kant op strijken. Het is een beetje afhankelijk van wie je spreekt welke kant je figuurnaad op moet strijken maar je strijkt ze óf naar de zijnaden van je top toe, óf je strijkt ze naar het midden toe. Dit strijken is erg belangrijk om te voorkomen dat je rare uitstulpingen krijgt wanneer je je daadwerkelijke naaiwerk aan hebt. Het afknippen van de ‘darts’ lijkt wellicht logisch maar het resultaat wordt er meestal niet mooier op, doe dit dus niet!

Is dit niet helemaal duidelijk? Onderstaande video laat dit tot in de kleinste details zien met nog enkele zeer handige tips.

 

Prinsessennaad

Een andere vorm van een figuurnaad is de zogenaamde prinsessennaad. Het is naad die vanaf ongeveer het midden van je mouwgat komt en vanaf daar recht over de borst/tepel loopt naar beneden tot de middel (en soms nog verder). Het zorgt ervoor dat de contour van je lichaam beter gevolgd wordt en de pasvorm verbetert.

Deze naad kan nogal lastig zijn voor beginners, al helemaal wanneer je het in combinatie moet doen met een zelf aangepaste prinsessennaad. Heb je een kant-en-klaar patroon waar deze naad in zit en is die precies pas dan valt het gelukkig allemaal wel mee. Je volgt dan gewoon de lijnen zoals aangegeven op je patroon.

Daarna gaat het wat lastiger worden en eerlijk gezegd kunnen we het je ook moeilijk uit leggen “op papier” gelukkig is YouTube wederom onze reddende engel en dan in het bijzonder Professor Pincushion welk een uitermate gedetailleerde video gemaakt heeft over het maken van de prinsessennaad in een standaard top.

Moet je een prinsessennaad echter aanpassen (vaak het geval wanneer je een grotere buste hebt) dan heb je wel wat werk te doen… Een tweetal goede video’s om mee te beginnen zijn de onderstaande. Mocht er vraag naar zijn kunnen we hier in de toekomst nog een uitgebreide tutorial over schrijven, dus heb je hier behoefte aan laat het weten in de comments!

 

Share With:
Rate This Article
No Comments

Geef een reactie

Close